Gebruik de 70 procent-regel om overdreven perfectionisme te vermijden
Wist je dat overdreven perfectionisme ons ervan kan weerhouden grootsheid te bereiken? In feite kan het een spaak in het wiel zijn voor elk van onze dromen. Als je het niet gelooft, bedenk dan maar eens hoe vaak je ergens mee gestopt bent uit angst te falen of niet de resultaten te krijgen die je verwachtte.
In feite kan het zoeken naar uitmuntendheid je parten spelen als de angst om fouten te maken je ertoe brengt je projecten halverwege op te geven of te verlaten. De angst om fouten te maken kwijtraken is een van de geheimen om minder uit te stellen en geen kansen te verspillen om actie te ondernemen.
Een tweesnijdend zwaard
Overdreven perfectionisme is een persoonlijkheidstrek die gekenmerkt wordt door de systematische – maar vaak onverzadigbare – zoektocht naar optimale resultaten. Het definiëren in termen van ‘goed’ of ‘slecht’ heeft niet veel zin. In werkelijkheid kan het, afhankelijk van hoe je het gebruikt, in je voordeel of tegen je werken.
Perfectionisme kan leiden tot hoge niveaus van stress.Maladaptief perfectionisme
Perfectionisme legt je vaak overdreven zelfeisen, harde zelfkritiek en mentale rigiditeit op. Dit maakt het je onmogelijk om flexibeler te zijn in het bereiken van je doelen of je aan te passen aan obstakels. Daarom wordt het een zeer maladaptieve eigenschap.
Als dit het geval is, voel je je angstig en uitgeput, en ook permanent gefrustreerd. Inderdaad, maladaptief perfectionisme gaat veel verder dan kwaliteit. Als je alleen perfectie nastreeft, zie je jezelf als een mislukkeling als je niet aan die normen voldoet.
Als je een zelfverklaarde perfectionist bent, kan het goed zijn dat je uiteindelijk je projecten voor onbepaalde tijd opgeeft of uitstelt. Procrastinatie is inherent verbonden (Spaanse link) met deze hyper-eis naar perfectie.
Als je een opdracht met hoge verwachtingen uitvoert, kun je bovendien zelfs liever het proces afblazen dan dat je jezelf moet uitdagen om je voorgestelde doelen opnieuw te evalueren. Dit betekent dat je obsessie voor uitmuntendheid contraproductief werkt. Dit omdat het je ertoe brengt bepaalde taken niet meer onder ogen te zien, alleen maar omdat je de kans op mislukking wilt uitsluiten.
Adaptief perfectionisme
Als het niet te overdreven is, kan perfectionisme je helpen jezelf te motiveren om je best te doen en zo op verschillende gebieden van je leven te verbeteren. Dit is adaptief perfectionisme. Het gaat meestal gepaard met andere persoonlijkheidskenmerken zoals verantwoordelijkheid, organisatie, en doorzettingsvermogen. Het is nuttig zolang je hoge maar realistische doelen stelt.
Adaptief perfectionisme gaat meestal samen met een gezond gevoel van eigenwaarde. Het betekent dat je in staat bent je sterke kanten te identificeren, te waarderen en te verbeteren, terwijl je geniet van je prestaties. Je richt je aandacht niet uitsluitend op de resultaten of op wat er nog ontbreekt.
Je houdt rekening met het leerproces en met wat je al bereikt hebt. Kortom, het is gebaseerd op de mogelijkheid om jezelf toe te staan fouten te maken en te blijven proberen.
De 70 procent-regel: noch uitmuntend, noch middelmatig
Gelukkig zijn er strategieën om voorbij overdreven perfectionisme te komen zonder ondermaats te presteren of middelmatig te zijn. Wat dacht je ervan jezelf te pushen tot 70 procent-perfectie? Om net iets minder uitmuntend te zijn.
Door dit te doen, zul je beseffen dat jezelf een mogelijk doel stellen je de flexibiliteit geeft die je nodig hebt om te blijven creëren, studeren en werken. Je zult ook blijven leren door oefening, omdat je jezelf niet langer de noodzaak oplegt om alles perfect te doen.
“Beter iets onvolmaakt te doen dan niets perfect te doen.”
Hoe kun je het toepassen?
Als je de neiging hebt om 100 procent optimale resultaten in je werk te verwachten, helpt deze methode je actie te ondernemen en vooruit te komen in al je lopende taken, waarbij je overspannenheid vermijdt. Het betekent dat je zorg draagt voor de meest waardevolle middelen die je hebt: je tijd, geld en energie.
Zo doe je dat:
- Als je een taak afwerkt vraag je jezelf af: is dit voor 70 procent ‘perfect’?
- Als het antwoord ja is, kun je de taak afmaken. Je hoeft niet te wachten tot je helemaal zeker of tevreden bent om je werk te presenteren of je artistieke productie te publiceren. Als je dat zou doen, zou je veel kansen missen, zoals opbouwende kritiek en leren. Het is voldoende om voor 70 procent tevreden te zijn om je creatie te lanceren.
- Als het antwoord nee is, ga dan het volgende na: wat moet ik doen of corrigeren om op 70 procent te komen? Concentreer je op die punten die een concrete verbetering zullen opleveren, en probeer je niet te verliezen in de rest.
Deze regel is een langetermijnstrategie. Hij je in staat stelt je vaardigheden geleidelijk te vergroten, zonder dat je elke dag perfect hoeft te zijn. Sterker nog, als je ophoudt jezelf onder druk te zetten om magnifiek te zijn in alles wat je doet, zul je verbaasd zijn hoeveel meesterwerken je gaandeweg maakt.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Angarita Becerra, L. D. (2012). Aproximación a un concepto actualizado de la procrastinación. Revista Iberoamericana De Psicología, 5(2), 85–94. https://doi.org/10.33881/2027-1786.rip.5209