6 citaten over uitmuntendheid: wat betekent dit begrip precies?

6 citaten over uitmuntendheid: wat betekent dit begrip precies?

Laatste update: 18 november, 2018

Er zijn weinig begrippen die zo moeilijk te vatten en te verwerken zijn als het begrip uitmuntendheid. Het is een prachtig woord. Bovendien “verkoopt” het beter dan bijna al het andere. Wat betekent het eigenlijk? Welke plek neemt het in ons leven in?

Is streven naar uitmuntendheid hetzelfde als streven naar perfectie? Betekent het de beste zijn of betekent het dat je gewoon elke dag je best doet? Misschien kunnen deze citaten over uitmuntendheid ons wat helpen.

Eerlijk gezegd is het meer dan alleen de vraag of je goed in iets bent. Dit begrip gaat veel verder. Het omvat ook een moreel aspect. Dit houdt in dat je in de omstandigheden waarin je je bevindt, je best probeert te doen. Je probeert altijd de beste oplossing te vinden.

Voor veel mensen gaat het over meetbare verwezenlijkingen, bezittingen en vaardigheden. Het heeft hiermee eigenlijk helemaal niets te maken. Het is meer iets spiritueels. Uitmuntendheid gaat over voldoening en persoonlijke groei.

“Uitmuntendheid is een kunst die we met oefening en gewenning verwerven. We handelen niet op de juiste manier omdat we deugdzaam of uitmuntend zijn maar we bezitten deze eigenschappen omdat we op de juiste manier gehandeld hebben. We zijn wat we steeds opnieuw doen. Uitmuntendheid is dan geen handeling maar een gewoonte.”

-Aristoteles-

Citaten over uitmuntendheid

Uitmuntendheid is geen handeling maar een gewoonte

Uitmuntendheid is geen vaststaande, overeengekomen mate van kwaliteit of van perfectie. Het is een fundamentele houding die voortdurend in verandering is. Het is het resultaat van wat we elke dag doen. Dit heeft niets te maken met perfect zijn in iets, al is dat een bewonderenswaardige doelstelling. Het betekent eerder dat je altijd probeert om de dingen zo goed mogelijk te doen als je kan.

Jezelf stimuleren om uit te munten in wat je doet, vraagt veel werk en passie. Er is de drijfveer en het engagement om de dingen goed te doen en een inspanning te leveren. Die kunnen je helpen om verbazingwekkende dingen te verwezenlijken.

Uitmuntendheid is geen handeling maar een gewoonte

Uitmuntendheid is iets waaraan je elke dag moet werken

De zoektocht naar uitmuntendheid houdt nooit op. Je krijgt nooit een pauze. Het maakt ook geen uitzonderingen. Uitmuntendheid is iets waaraan je elke dag moet werken. Het ontstaat immers uit jouw eigen waarden. We hebben het hier over de waarden die jou elke dag op de proef stellen.

Het zijn die waarden die je in alles wat je doet en in alles wat jou overkomt, ziet verschijnen. Als iets belangrijk voor jou is, dan kan je er best elke dag aan werken. Geen uitvluchten!

“Er bestaat geen vreugde die in een dergelijke baan, of in een andere, of eigenlijk in om het even welke baan blijft duren. Op een bepaald moment zal je altijd ergens anders naartoe moeten. Je zal je opnieuw moeten aankleden en vertrekken. (…) Je moet omhoog klimmen en aankloppen aan de deur van uitmuntendheid want het is een baan van zeven dagen per week.”

-Arnaldo Calveyra-

Plezier halen uit het feit dat je de dingen goed doet

Inzetten op uitmuntendheid in wat je doet, is één van de beste manieren om iets met plezier te doen Je kan jouw houding met dit doel voor ogen laten aansluiten bij je werk. Het zal jou veel verder brengen dan alleen maar goede resultaten halen. Het zal een verrijkende praktijk zijn waarin jij je engageert op persoonlijk en beroepsmatig vlak.

Wanneer je weet dat je iets op de goede manier doet, dan kan dit het genoegen vergroten dat het je geeft. Hoe meer je het doet, hoe beter de resultaten zullen zijn en hoe meer je de gewoonte zal bekrachtigen.

“Het geheim van plezier in het werk zit vervat in één woord: uitmuntendheid. Weten hoe je iets goed kan doen, is ervan genieten.”

-Pearl S. Buck-

Uitmuntendheid is een voortdurende zoektocht

We hebben het hier ook over een proces. Dit proces zal bijna nooit ophouden zolang er nog een kans is dat je er iets kan mee doen. Hoe meer tijd je besteedt aan je zoektocht naar uitmuntendheid, hoe jonger, hoopvoller en actiever jouw geest zal zijn.

Dit is afkomstig van het idee dat er altijd ruimte is voor verbetering. Het maakt niet uit welk deel van je leven je bedoelt en of het beroepsmatig of persoonlijk is.

Een hoge persoonlijke standaard is eigenlijk het resultaat van een rusteloos verlangen om beter te presteren. Je wilt optimale resultaten halen uit de hulpmiddelen die je hebt. Het is een uiterlijke uitdrukking van innerlijke integriteit, passie en een sterke wens om het verschil te maken.

Het maakt niet uit wat je doet. Je hebt altijd de keuze om deze houding aan te nemen. Het is ook waar dat jouw vaardigheden en vermogens of jouw hulpmiddelen en informatie beperkende factoren kunnen zijn. Meestal heb je echter nog veel ruimte om te bewegen. Het is precies in dit deel dat passie en engagement echt meespelen.

“Wat mij betreft, ik streef naar uitmuntendheid. Ik heb geen tijd om oud te worden.”

Will Eisner

Erkenning en uitmuntendheid gaan hand in hand

Veel mensen vechten om erkenning te krijgen. Ze volgen hierbij niet altijd de juiste weg. De echt beste, nobelste weg om erkenning te krijgen is door middel van uitmuntendheid. Voor de mensen die op deze manier erkenning verwerven, is de erkenning op zich meestal minder belangrijk dan een goed resultaat.

Als je daarentegen niet op zoek gaat naar uitmuntendheid, dan zal je het waarschijnlijk ook niet vinden. De zoektocht naar uitmuntendheid houdt ook in dat je in jouw handelingen uitblinkt en altijd je best probeert te doen.

Ook al lijkt het dat je allesbehalve uitblinkt, toch zullen interesse en inspanning altijd de meest waardevolle dingen zijn die je in een project kan stoppen. De enige weg om in staat te zijn een stap dichter bij uitmuntendheid te komen is het verlangen bezitten en ernaar handelen.

“Als je echt verwacht je dromen te verwezenlijken, laat dan de behoefte aan algemene goedkeuring varen. Als het jouw voornaamste doel is om je aan te passen aan de verwachtingen van iedereen, dan heb jij jouw uniek zijn opgeofferd, en dus ook jouw uitmuntendheid.”

-Hope Solo-

Erkenning en uitmuntendheid gaan hand in hand

Profiteren van elke kleine kans die je krijgt om uit te blinken

“We krijgen niet de kans om heel veel dingen te doen, en iedereen zou echt uitmuntend moeten zijn want dit is ons leven.”

-Steve Jobs-

Deze houding aannemen betekent dat je op jezelf vertrouwt. Je laat je leiden door jouw eigen vermogen om een kans om beter te worden te zien of te herkennen. Het betekent dat je vooruit gaat en de beste manier vindt om elk klein detail te verbeteren. Het gaat over handelen en dus niet over observeren en nadenken. Uiteraard kan het met deze twee dingen beginnen.

Het is echter niet gemakkelijk om deze houding te verwerven en vol te houden. Dit kan uitermate frustrerend en pijnlijk zijn. De reden is dat de aanvankelijke resultaten die je behaalt, vaak mijlen ver verwijderd zijn van de dingen waarop je had gehoopt.

Uiteindelijk is uitmuntendheid een oefening in intelligentie en geduld. Het is een oefening die mensen beloont, die de veerkracht hebben om de stap te zetten en hun beperkingen te overstijgen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.