Hoop is de drijfveer en de inspiratiebron van het verlangen

Hoop is de drijfveer en de inspiratiebron van het verlangen

Laatste update: 19 oktober, 2018

Probeer aan een periode te denken toen je intens hoopvol was. Was jouw hoop verbonden met andere geestelijke variabelen? De kans is dat motivatie één van die variabelen was. Wanneer iemand of iets jou hoop geeft, dan kan je zien hoe deze hoop in iets heel krachtigs verandert. Het is een bron van energie waaruit je kracht kan halen om te krijgen wat je wil. Het is een inspiratiebron van het verlangen.

In deze context werkt hoop met andere woorden als iets dat jou klaar maakt om tot actie over te gaan. Het is net als de manier waarop een vuur alles verhit wat dichtbij komt. We vragen ons nu dus het volgende af. Hoe komt het dat hoop dit mogelijk maakt? Wel, blijf zeker verder lezen en ontdek het antwoord op deze vraag.

“Verwerp je dromen niet. Welke soort wereld zou deze wereld zijn zonder hoop?”

-Ramon de Campoamor-

Wat is hoop?

Als je aan hoop denkt, dan zal jouw omschrijving waarschijnlijk intuïtief positieve ideeën inhouden. Eigenlijk associëren we allemaal hoop met positieve waarden. Het is iets dat ons helpt veranderen en ons beter maakt als menselijke wezens. Het is echter niet alleen dat. Hoop helpt ons ook groeien en onze levenskwaliteit verbeteren. Bovendien versterkt het die soorten handelingen die ons een goed gevoel geven.

Een inspiratiebron van het verlangen

Hoop motiveert ons met andere woorden om de middelen te gebruiken die nodig zijn om het voorwerp van ons verlangen te verwezenlijken. Het is dat beginnend gevoel van verwachting dat dan gevoed wordt door het idee of het gevoel dat je iets positiefs bereikt hebt. Wat betekent dit alles dan? Het betekent dat hoop ons stimuleert. Tegelijkertijd is dit het gevolg van de acties die we ondernemen om wat we wensen, waar te maken. Hoop is dus de inspiratiebron van het verlangen.

“Talent is nodig maar zonder hoop zal je nooit heel ver komen.”

-Fernando Trujillo Sanz-

Wat is hoop

Laten we een voorbeeld bekijken. Stel dat je een gevoel van hoop ervaart wanneer je een aanbod ziet voor een baan waarin jij geïnteresseerd bent. Dat is wat jou stimuleert en motiveert. Toch eindigt het daar niet. Je voelt je ook hoopvol wanneer je jouw curriculum vitae voorbereidt en later ook tijdens het sollicitatiegesprek. Je hebt hoop met andere woorden ook nodig om te verwezenlijken wat jij wilt. Wanneer je uiteindelijk de baan krijgt (het gevolg), blijft dat hoopvol en opgewonden gevoel nog steeds bestaan.

Tenslotte wordt hoop gedeeltelijk geboren uit vertrouwen, uit het jou voorstellen van de mogelijkheid dat je zal krijgen wat je wil. Het levert resultaten wanneer je op weg gaat richting een doel. Het is daar wanneer je een contract tekent dat jouw toewijding inhoudt om het bij het eerste teken van een probleem, echt of denkbeeldig, verwacht of onverwacht niet op te geven.

De bestanddelen van hoop

Zoals je gezien hebt, is hoop motiverend en een inspiratiebron van het verlangen. Het is tegelijkertijd een antwoord en een gevolg. Hoop is echter niet alleen dat. Hoop bevat veel meer elementen. Sommige hebben te maken met emoties waarvan de meeste positief zijn. Dat is de reden waarom hoop verbonden is met geluk, vreugde en ook de wil om te leven.

Anderzijds associëren we hoop ook met meer cognitieve processen, zoals onze gedachten en overtuigingen. In deze categorie passen dingen als de toekomst en de waardering van de kleine dingen en de relatie met je dierbaren. Enkele andere voorbeelden zijn zelfvertrouwen, vertrouwen en hoop hebben in je doelstellingen en in je dromen en consequent zijn.

Als we ook nog rekening houden met het idee dat we op hoop reageren, dan zie je dat er tenslotte ook gedragsmatige elementen zijn. Dit gaat over hoe jij je gedraagt wanneer iets jou opwindt en motiveert om een specifieke doelstelling te verwezenlijken.

Het effect van hoop

Alles wat we tot nu toe besproken hebben, komt neer op één belangrijk idee. Dat idee is het belang van hoop als een motiverend element om te groeien. Wanneer je over iets opgewonden en hoopvol bent, dan ben je beter in staat om de confrontatie aan te gaan met de hindernissen die misschien op je weg komen. Hoop is de inspiratiebron van het verlangen. Het verlangen zorgt ervoor dat je blijft bewegen en verhindert dat jij je verlamd voelt of dat je energie verliest. Hoop is met andere woorden iets dat kracht geeft.

Dit is hoe we in staat zijn om verder te gaan ondanks onzekerheid. Het maakt niet uit of we zeker weten dat we onze doelstellingen zullen halen. Natuurlijk moet je ook een evenwicht vinden, net als in vele andere delen van je leven. Als je jezelf onbereikbare doelen stelt, zal je alleen maar je tijd verspillen en je bovendien slechter voelen.

“Mijn grootste verlangen is blijven hoop hebben.”

Jose Narosky

Het effect van hoop

Hoop en het stellen van haalbare doelen

We willen dit nader toelichten. Stel dat ik van schilderen hou. Tot nu heb ik er echter nog niet veel tijd aan besteed of enige specifieke opleiding gevolgd. Als ik op dit moment beslis om mijn baan op te geven en te leven van mijn schilderijen, dan zal ik zeker falen en failliet gaan.

Dit zal ervoor zorgen dat ik mij verschrikkelijk voel en dat de kans kleiner is dat ik andere projecten zal nastreven die mij een opgewonden gevoel geven. Dit is de andere kant van de hoop: teleurstelling of ontgoocheling. Dit staat veraf van het aanmoedigen van groei. Ontgoocheling maakt ons meer behoudend. De kans is dan ook kleiner dat we zullen handelen.

Dat betekent niet dat ik zal ophouden met dromen, hopen en gemotiveerd zijn om een beter persoon te worden. Ik zal er echter wel voor zorgen dat ik niet overdrijf. Ik zal voorrang geven aan één specifiek verlangen boven belangrijkere activiteiten die tijd vragen. Hoop zal ik als drijfveer en als inspiratiebron van het verlangen te gebruiken.

Klinkt dit logisch? Ga op zoek naar doelstellingen die jou boeien. Dat is belangrijk. Zorg er echter voor dat ze haalbaar zijn. Anders zullen ze alleen maar een bron van voortdurende frustratie zijn. Als je redelijke doelen stelt, zal je positieve gevolgen krijgen. Je zal je ook meer in plaats van minder hoopvol voelen.

Uitgelichte afbeeldingen met dank aan Marc Olivier Jodoin, Aleksandr Ledogorov en Crak Tibbs.  Wellicht ook interessant voor jou

Emoties verwerken: 7 technieken om dit te doen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Emoties verwerken: 7 technieken om dit te doen

Je emoties verwerken op de juiste manier betekent dat je leert om dagelijkse stress op een kalme en creatieve manier te kanaliseren. Het is zelfs d...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.