Gebroken hart-syndroom, heel gewoon bij vrouwen

Gebroken hart-syndroom, heel gewoon bij vrouwen

Laatste update: 18 oktober, 2017

Een geliefde verliezen of ernstig ontgoocheld raken kan letterlijk het hart breken. De naam voor deze aandoening is Takotsubocardiomyopathie, of gebroken hart-syndroom. Het is een aandoening die het hart vervormt. Dit pijnlijke en allesbehalve poëtische syndroom komt vooral bij vrouwen voor.

Momenteel is het gebroken hart-syndroom niet erg bekend. Het is ook niet duidelijk waarom het in vijfennegentig procent van de gediagnosticeerde gevallen over vrouwen gaat. Maar het gebeurt en we kunnen onze ogen niet sluiten voor een duidelijke realiteit. Soms beïnvloeden emoties het hart net als een meedogenloze whiplash. Ze geven je het gevoel dat je zal sterven, hoewel dit gelukkig meestal niet gebeurt.

Naar schatting lijdt één tot twee procent van de vrouwen die gediagnosticeerd worden met een hartaanval, eigenlijk aan het gebroken hart-syndroom. Het is een aandoening die duidelijk te zien is in diagnostische testen omdat het hart aan de linkerzijde tijdelijk misvormd is. Dit is het teken dat duidelijk maakt wanneer de stress giftig begon te worden voor het lichaam. Die druk vervormde het orgaan net als een getalenteerde ambachtsman.

Het is belangrijk de oorzaken te kennen en een beetje meer te leren over Takotsubocardiomyopathie.

Een Gebroken Hart Dat Lijdt Aan Het Gebroken Hart-Syndroom

Gebroken hart-syndroom, wanneer een metafoor werkelijkheid wordt

Als we het geluid van een gebroken hart konden horen, dan zou het waarschijnlijk een triestige soundtrack worden die we dagelijks zouden horen. Veel mensen hebben dit gevoel in zekere mate al ervaren. Maar wat Takotsubocardiomyopathie veroorzaakt, is delicater, diepgaander en complexer.

Wanneer we het over fysieke hartproblemen hebben, dan associëren we ze bijna automatisch met mannen. Dat heeft een erg eenvoudige reden. Hormonen beschermen het hart van de vrouw – in zekere mate – gedurende het grootste deel van haar leven. Ze maken vrouwen resistenter, maar niet onkwetsbaar. Na de menopauze valt deze kleine bescherming echter weg. Het hart wordt dan minder resistent voor stress en angst.

Vijanden zoals stress en angst kunnen in stilte de geest en het lichaam innemen. Ze verzwakken de emotionele bouwstenen van een persoon. Dit doet zich voor tot je op een dag alleen maar een ontgoocheling of wat slecht nieuws nodig hebt, om deze bouwstenen volledig af te breken. Plots wordt er een enorme dosis catecholamines vrijgelaten. Dat zijn bestanddelen die lijken op adrenaline. De hartslag stijgt torenhoog totdat het een kleine beschadiging veroorzaakt of een misvorming in de hartspier.

Meisje Met Een Hart Op Haar Trui Dat Lijdt Aan Het Gebroken Hart-Syndroom

Het hart is niet gebroken maar het scheelt niet veel. De metafoor wordt werkelijkheid en je denkt dat je gaat sterven. De symptomen lijken op die van een hartaanval, maar de patiënten worden meestal na drie of vier dagen ontslagen uit het ziekenhuis. Het hart krimpt en schreeuwt in stilte, maar het herstelt. Een behandeling met bètablokkers is altijd doeltreffend en het heeft geen gevolgen. Maar niemand kan je de garantie geven dat je nooit meer last zal hebben van het gebroken hart-syndroom..

Zorg dragen voor je hart betekent zorgen voor je emoties

Zoals we al zeiden aan het begin, is het gebroken hart-syndroom niet erg goed gedocumenteerd op wetenschappelijk vlak. Het werd voor de eerste keer beschreven in Japan in de jaren negentig.

De naam verwijst naar de opzwelling van het linkerventrikel, dat gelijkt op een val die ‘tako-tsubo’ genoemd wordt. De Japanners gebruiken deze val om op octopus te jagen. Het is ook bekend dat het vooral voorkomt tijdens de lente en de zomer en bij vrouwen die al in de menopauze zijn.

Vrouw Die Haar Hand Op Haar Borst Houdt Omdat Ze Lijdt Aan Gebroken Hart-Syndroom

Symptomen van het gebroken hart-syndroom

  • Bij Takotsubocardiomyopathie zijn er vooraf geen symptomen te merken. Het treedt op als een hartaanval met dezelfde intensiteit en pijn.
  • Mensen krijgen er altijd last van in een enorm stressvolle context, zoals wanneer ze slecht nieuws krijgen of zich overrompeld voelen.
  • De symptomen zijn onder andere aritmie, hartfalen, duizeligheid en een ernstige verwoestende druk op de borst.

Zorg voor je hart door je emoties te beheersen

In het algemeen heeft de vrouwelijke geest een klein gebrek. Het geeft de gevoelens van anderen voorrang op de eigen gevoelens. In hun verlangen om bescherming en aandacht te bieden richten ze al hun energie op hun gezin, hun kinderen, hun partner… Beetje bij beetje vormen hun bezorgdheden en delicate gevoelens een zwart gat dat vroeg of laat implodeert.

Om te voorkomen dat dit gebeurt, denk even over de volgende dingen na:

  • Laat wat je vandaag zorgen baart, niet wachten tot morgen. Emoties slokken je dag in dag uit op. Weinig oefeningen zijn zo bevrijdend als iets loslaten dat zwaar op je weegt en je naar beneden haalt. Geef lucht aan iets dat je vanbinnen opbrandt.
  • Je kan niet alles rond jou oplossen en je moet dat ook niet doen. Proberen om iedereen te behagen is een erg vernietigende bron van stress.
  • Gebroken hart-syndroom treedt vaak op na een harde emotionele schok. Uiteraard kan niemand zich voorbereiden op een verlies, een relatiebreuk of een moeilijke ontgoocheling.
  • Wat je echter kan doen, is een goede basis binnenin jou opbouwen zodat de schok je niet breekt. Dat betekent dat je de schok met soepel materiaal moet opvangen dat achteraf zijn oorspronkelijk vorm herstelt.

Geef jezelf tijd, doe matige oefeningen en beoefen yoga. Geef jezelf voorrang als de belangrijkste persoon in je leven. Maak van je hart je beste wapen in die moeilijke tijden. In die omgevingen is het enige dat je kan doen, je sterktes bundelen en controle winnen over je geluk en je innerlijke vrede.  This might interest you...

Het hart van een volwassen vrouw is een diepe zee van geheimen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Het hart van een volwassen vrouw is een diepe zee van geheimen

Het hart van een volwassen vrouw is een diepe zee van geheimen die zich in de meeste intieme kamer bevinden. Leer haar kennen.