4 films die je door een crisis van zelfliefde kunnen helpen

4 films die je door een crisis van zelfliefde kunnen helpen

Laatste update: 23 oktober, 2017

“Een goede wijn is als een goede film: het is van korte duur en laat een glorieuze smaak in je mond achter”, Aldus Federico Fellini, de grote Italiaanse regisseur. En hoe kun je nu beter van dat prachtige aspect van films profiteren dan door films te kijken die je kunnen helpen bij het overwinnen van een crisis van zelfliefde.

Film is meer dan slechts een vorm van vermaak, kunst of wat je het ook wilt noemen; bovenal roept het gevoelens op, of het nu lijden is, vermoeidheid, pijn, plezier, lol of angst. Bekend als de zevende kunst, is het in staat om je diep te raken. En wie weet, misschien kan het zelfs je leven veranderen.

Films die je kunnen helpen om een crisis van zelfliefde te overwinnen

Hieronder willen we graag een lijst van films met je delen die erg nuttig zijn bij het overwinnen van een crisis van zelfliefde. Of het nu het gevolg is van persoonlijke teleurstelling, een saaie baan, of een onvervulde droom, soms is het moeilijk om de kracht en motivatie te vinden om door te gaan. Dus waarom niet een film gebruiken om jezelf een klein duwtje in de goede richting te geven?

“Mensen leren wanneer ze willen, wanneer ze de motivatie vinden”
-Javier Cámara – Living is Easy with Eyes Closed-

Vrouw Die Iets Nodig Heeft Om Haar Door Haar Crisis an Zelfliefde Te Helpen

The Man with Rain in His Shoes (1998) – geregisseerd door María Ripoll

The Man with Rain in His Shoesgeregisseerd door María Ripoll, is een film met een internationale cast. Het vertelt het verhaal van een man die een tweede kans krijgt om een gebroken relatie over te doen, maar hoe meer hij probeert, hoe meer hij blundert.

Deze film, waarin internationale acteurs als Douglas Henshall, Lena Heady en Penélope Cruz spelen, vertelt een interessant verhaal. Soms maken we dingen alleen maar erger door het binnentreden van een relatie of een project dat al gebroken is.

Het interessante eraan is dat we ons niet realiseren dat het antwoord recht voor onze neus ligt, maar in plaats daarvan zo koppig zijn dat we het weigeren te zien. Je moet gewoon stoppen, relaxen en op zoek gaan naar een breder, objectiever perspectief. Dat is wellicht de enige manier om een nieuw doel te vinden, je levenskracht weer op te fleuren en je zelfliefde weer te vinden.

Hector and the Search for Happiness (2014) – geregisseerd door Peter Chelsom

Hector is een psychiater die de weg kwijt is. Hij is het leven beu en hij merkt dat het advies dat hij zijn patiënten geeft helemaal niet helpt. Dus besluit hij op een lange trip te gaan om het geluk te vinden dat hij verloren is.

In deze film, geregisseerd door Peter Chelsom, spelen, naast andere acteurs, Simon Pegg, Rosamund Pike en Stellan Skarsgard. Je kunt van deze film leren dat het soms makkelijk is om verzeild te raken in een comfortabel, ongecompliceerd leven.

Maar waar is de passie? Wanneer alles zo eenvoudig is, is het makkelijk om je zelfliefde te verliezen, want in de realiteit is het wellicht allemaal niet zo simpel. Het is goed om je dromen te volgen en ernaar te streven om gelukkiger te zijn, maar het is nooit goed om jezelf te verliezen in verveling en routine.

The Help (2011) – geregisseerd door Tate Taylor

The Help is een film van Tate Taylor die veel mensen verrast. Het gaat over vrouwen in het zuiden van de Verenigde Staten die in stilte lijden aan een vernederende behandeling, alleen maar vanwege hun afkomst of sociale status. Hoort iemand ze? Bekommert iemand zich om hoe ze zich voelen?

Deze fantastische film, waarin Viola Davis, Bryce Dallas Howard en Emma Stone schitteren, is een verhaal over zelfliefde, vrijheid en je uitspreken tegen onderdrukking. Je hoeft niet per se te schreeuwen, maar er is altijd een manier om je stem te laten horen.

De film vertelt het verhaal van verschillende bedienden die hun stemmen vinden door een jonge aspirant-journalist te helpen bij het schrijven van een boek over hun ervaringen. Door dit boek zijn ze in staat om zichzelf te zijn en hun verhalen te vertellen. Hierdoor voelen ze zich gehoord, geliefd en gewaardeerd.

Million Dollar Baby (2004) – geregisseerd door Clint Eastwood

Ze zeggen dat wanneer je in iets gelooft, je er alles aan zou moeten doen om het te behalen. Dit is het verhaal van Million Dollar Baby, geregisseerd door meester Clint Eastwood. Het is een waar verhaal over dapperheid, waarin hijzelf, Hilary Swank en Morgan Freeman spelen.

Deze film vertelt het verhaal van een meisje dat bokser wil worden. Ondanks het feit dat mensen het in het begin niet begrijpen, gaf ze nooit op. Ze vocht letterlijk voor haar droom met alles wat ze in zich had. Ze deed wat ze kon om het te bereiken. En bovenal liet ze zichzelf niet intimideren door iets of iemand. Wetende dat haar droom afhing van haar dagelijkse training en haar drive om de andere vrouwelijke boksers te overstijgen, die veel meer trainingsjaren achter de rug hadden, stelde ze alles in het werk om het te behalen.

“Soms denk ik dat het verschil tussen wat we willen en waar we bang voor zijn ongeveer de breedte van een wimper is.”
-Jay McInerney-

Zonder twijfel is Million Dollar Baby een geweldige film om deze lijst van films die je kunnen helpen om je zelfliefde vergroten mee af te ronden. Voel het alsof je in een crisis zit? Zo ja, dan kunnen films een goede troost zijn. Dit zijn slechts vier films die het voor elkaar krijgen, maar de zevende kunst biedt zoveel meer variëteit. Vind de films die jou opvrolijken en laat je meevoeren door de magie van het grote scherm.  This might interest you...

Filmtherapie: de voordelen van films kijken
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Filmtherapie: de voordelen van films kijken

Filmtherapie maakt gebruik van film als psychologisch hulpmiddel. Film wordt gezien als een uitermate effectieve aanvulling op gewone therapie.