Waarom houden sommige mensen van enge films?

Waarom houden sommige mensen van enge films?

Laatste update: 30 juli, 2017

Hoe komt het dat sommige mensen kunnen genieten van angst? Beroemde onderzoeker en psycholoog Arthur Westermayr zegt het volgende: “vanaf het begin van de menselijke gedachte, werd angst met minachting beschouwd.” Als deze verklaring waar is, waarom houden zo veel mensen er dan van?

Misschien is er geen echt en helemaal zeker antwoord. We zullen echter proberen de wortel van deze unieke emotie te lokaliseren. Laten we er eens naar gaan kijken!

Het plezier van gecontroleerde angst

We beginnen met een verwijzing naar de verklaring van socioloog Margee Kerr, die ook een vaste baan heeft in een attractie met de naam het Huis van Angst (House of Terror), in Pittsburgh, de Verenigde Staten. Voor haar ligt de sleutel in de controle.

Enge Films

Wat is de controle waar Kerr naar verwijst? Het antwoord is simpel. Als de menselijke hersenen angst voelen in een omgeving die vrij is van gevaar, kan de fysiologische reactie erg leuk zijn, daarom kan het zijn dat je plezier voelt in dergelijke situaties.

“Er is niets in het leven dat moet worden gevreesd. Het zou alleen begrepen moeten worden.”

-Marie Curie-

Aan deze verklaring voegt Kerr toe, dat het gegeven dat onze hersenen een situatie die een hoop stress veroorzaakte op wisten te lossen ervoor zorgt dat we meer zelfvertrouwen krijgen en we ons beter voelen. Een cocktail die onze hersenen laat genieten van voorafgaande feiten die negatief zouden moeten zijn.

Wat is angst echt?

Weten we dan wel wat angst eigenlijk is? Het wordt vaak uitgelegd als een reeks emoties die verband houden met een psychologisch proces dat mogelijke gevaren, stress of bijzonder negatieve situaties aangeeft.

Enge Films

Het zijn eigenlijk een aantal systemen die fysiologisch en gedragsmatig worden geactiveerd in dreigende situaties. Het gebeurt heel snel. Na een eerste blik zijn onze hersenen zich al bewust van het soort angst dat er in ons opgewekt is.

Als onze hersenen angst interpreteren als bestaande in een gecontroleerde situatie, kan het natuurlijk plezierig zijn. Dat kan bijvoorbeeld een horrorfilm zijn, een kermisattractie, carnavalskleding, een halloweenfeest…

Als onze hersenen een soort angst voelen die geen verband houdt met een gecontroleerde situatie, zoals de mogelijke dood van een geliefde, een overval, dat soort dingen, dan is er geen sprake van genot en is de onbeheerde angst die het lichaam en de geest ervaren zeer krachtig.

Voorwaarde om bang te zijn

Kan een persoon geconditioneerd zijn om aan angst te lijden? Als we het experiment ‘Conditioned Emotional Reactions’, dat in 1920 werd uitgevoerd door Rosalie Rayner en John Watson, overwegen, kunnen we concluderen dat dit inderdaad kan.

In het bovengenoemde experiment creëerden de onderzoekers een fobie in een jongen van ongeveer negen maanden. In feite heeft de studie stap voor stap het gehele proces beschreven waarmee ze de angst conditioneerden. Vandaag de dag zou dit experiment als onethisch worden beschouwd, maar het heeft wel licht op dit fenomeen geworpen.

Het suggereert dat onze hersenen perfect geconditioneerd zijn om angst te ervaren. Deze angst, wanneer die wordt ervaren in een kader van controle, is zeer lonend voor veel mensen.

Psychologische reacties op angst

De positieve of negatieve reacties op angst kunnen worden begrepen als we kijken naar de psychologische reacties die in onze hersenen optreden. Volgens de stimuli die we hebben ontvangen, kunnen we deze emotie interpreteren en begrijpen.

Enge Films

Binnen ons limbisch systeem, in de diepte van onze temporale kwab, vinden we de amygdala. Deze subcorticale structuur is verantwoordelijk voor het bepalen of iets een ‘plezierangst’ of ‘echte angst’ is.

In een situatie waarin deze emotie optreedt, kunnen we op verschillende manieren reageren. We willen misschien wegrennen, aanvallen, ontsnappen… In ieder geval reageert ons lichaam door adrenaline vrij te laten en het cortisol- en bloedsuikergehalte te verhogen.

Is deze enorme verandering in ons lichaam normaal? Als je in een gecontroleerde omgeving zit en je geest zeker weet dat er geen gevaar dreigt, zal het voor het hele lichaam een groot plezier zijn. Je zult kunnen genieten zonder kans op een echte bedreiging.

“Angst is die kleine donkere kamer waar negatieven worden onthuld.”

-Michael Pritchard-

Dus nu weet je dat. Als alles onder controle is, kan het genot van angst een hulpmiddel zijn om je stemming te verbeteren. Een manier om je brein een feest van impulsen te geven en de kans om zonder risico op gevaar te genieten van de stoffen die vrijkomen.