Wanneer opnieuw beginnen onmogelijk lijkt

Wanneer opnieuw beginnen onmogelijk lijkt

Laatste update: 01 oktober, 2017

Ik begrijp niet hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ik kan niet geloven dat ik die plek heb verlaten. Hoe kan het over zijn als het mij leven gaf? Dit zouden op dit moment enkele van je gedachten kunnen zijn. Een einde zorgt ervoor dat opnieuw beginnen volkomen onmogelijk lijkt.

Als er dit soort ideeën door je hoofd gaan, dan komt dit doordat je nog steeds in het verleden leeft en er niet overheen kunt komen. Het verhaal is geëindigd, maar het blijft onvoltooid voor jou. De stad heeft geen ervaringen meer te beiden, maar je kunt het niet accepteren.

Maar eindes zijn gewoon het laatste tastbare bewijs van een ervaring  die voor altijd deel van jou zal uitmaken. Het betekent dat je afscheid moet nemen, dat is waar, maar ook dat je iets meegemaakt hebt dat niemand je ooit nog kan afnemen, omdat het van jou is.

Een einde kan ook een nieuw begin zijn

Op dit moment leef je in een geagiteerde staat van verwarring, in een tegenstrijdigheid tussen de realiteit die je achtervolgt en wat je eigenlijk wilt dat het is. Het is volledig natuurlijk en er is geen reden om je te schamen. We hebben allemaal wel eens gevoeld dat iets dat we graag wilden zomaar door onze vingers glipte.

“Het klinkt misschien gek om een verhaal met een einde te beginnen. Maar elk einde is ook een begin. We realiseren het ons op dat moment gewoon nog niet.”
-Mitch Albom-

Vrouw Die Op Haar Blote Voeten Over Een Weg Loopt

Wanneer het einde echter voor de deur staat en je door een periode bent gegaan van absolute verwarring, dan is het tijd om jezelf een duwtje te geven. Dit zal helpen om met beide benen op de grond te komen staan, te helen  wat er gebroken is en opnieuw te beginnen.

Als je wordt geconfronteerd met een einde, waarom zou je dan van daaruit niet aan iets nieuws beginnen? Het draait allemaal om het bij elkaar schrapen van al die positieve aspecten die je hebt overgehouden aan iets wat nu niet meer kan doorgaan. Het is geen kwestie van het leven vanaf punt nul weer opnieuw moeten beginnen, maar een verhaal van volwassenheid dat verkregen wordt door ervaringen in het verleden.

Een hoofdletter na een periode

Ellipsen die alle punten aan het einde bedekken zijn voor niemand gezond, geen uitzonderingen. Als er iets is dat niet meer zo kan zijn of als het tijd is geworden om je koffers te pakken en te gaan, dan is het niet gunstig om het te ontkennen en jezelf meer schade toe te brengen.

Er zijn genoeg nieuwe verhalen te bedenken die buiten op je liggen te wachten. Deze verhalen zouden moeten beginnen met een hoofdletter. Daar zul je jezelf gereflecteerd zien in een spiegel die je eraan herinnert dat je jezelf weer kunt vinden nadat je jezelf bent kwijt geraakt.

Julio Cortázar zei dat niets verloren is als je de moed hebt om te verklaren dat alles verloren is. Dus opgeven  kan geen optie zijn wanneer je op het punt staat om de moeilijkste stap te nemen en de deur dicht te trekken van een huis waar je niet langer verblijft.

“Zie niet alleen het einde van oude straten, het begin is vaak waar je ze verlaat.”
-Maldita Nerea-

Beginnen te begrijpen

Het zal moeilijk zijn, het zal vreemd zijn en er zal lef voor nodig zijn, maar je kan het. Op het moment dat je je bewust begint te worden en je vreemd voelt, zullen nieuwe mogelijkheden zich voor je openbaren.

Raam Met Een Boom Er Voor

Beetje bij beetje zul je het beginnen te begrijpen en pas wanneer je volledig hebt begrepen wat er is gebeurd, zul je vrede vinden. Het afsluiten, accepteren wat er is gebeurd en je wonden helen zal ervoor zorgen dat je je beter voelt en tegelijkertijd zal het je relaties met anderen verbeteren.

“Vrede met jezelf hebben is de zekerste manier om vrede met anderen te krijgen.”
-Luís de León-

Is het met oog hierop oké om je het einde te herinneren? Ja, natuurlijk, maar je kunt er niet in blijven hangen. Het bestaat niet meer, het is een herinnering en herinneringen zijn gefilterd en opgeborgen. Fantaseer over een nieuw begin, vind een manier om in het heden te leven  en profiteer optimaal van alles wat de dag van vandaag je te bieden heeft.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.