Every Mind Matters, de campagne voor geestelijke gezondheid in het Verenigd Koninkrijk

Het doel van de campagne Every Mind Matters is om informatie met betrekking tot geestelijke gezondheid en hoe deze te verbeteren op een duidelijke en beknopte manier over te brengen. Waaruit bestaat dit programma en wat zijn de sterke punten? Ontdek het hier.
Every Mind Matters, de campagne voor geestelijke gezondheid in het Verenigd Koninkrijk
Gorka Jiménez Pajares

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gorka Jiménez Pajares.

Laatste update: 29 juni, 2023

Every Mind Matters is een diepe en betekenisvolle zin. Het is de naam van een campagne die in 2019 door NHS England (haar nationale gezondheidsdienst) is gelanceerd. Het wil individuen voorzien van hulpmiddelen voor zelfzorg van hun geestelijke gezondheid. Het behandelt verschillende onderwerpen, zoals problemen met betrekking tot slaap, depressieve symptomen en stress.

Geestelijke gezondheidsaandoeningen zijn tegenwoordig een plaag in de samenleving. Hun impact is zelfs zo groot dat er internationaal alarm is geslagen.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft zelfs benadrukt dat er dringend iets aan dit probleem moet worden gedaan (Engelse link) en alle landen opgeroepen om actieplannen te versnellen en toe te passen. In dit verband heeft het Verenigd Koninkrijk de Every Mind Matters campagne gelanceerd.

“Er is geen gezondheid, zonder geestelijke gezondheid.”

-Daniel Dawes, Satcher Health Leadership Institute-

Massale psycho-educatie: een preventiemethode

Het is essentieel om kennis en informatie over geestelijke gezondheid te verstrekken. Daarom is het nuttig om campagnes te lanceren die bepaalde symptomen aanpakken en individuen in staat stellen mogelijke klinische stoornissen zoals depressie of angststoornissen bij zichzelf te herkennen.

In potentie zouden individuen hun diagnoses moeten kunnen beheren of voorkomen (Stuart et al., 2023).

Volgens een overzicht (Engelse link) gepubliceerd in BMC Public Health moet een campagne met deze kenmerken, wil ze effectief zijn en een positief effect hebben op burgers, de volgende aspecten bevorderen:

 • De strijd tegen stigma’s.
 • Zo nodig hulp zoeken.
 • Informatie geven over hoe de geestelijke gezondheid kan worden verbeterd.
 • Details bevatten over de verschillende klinische stoornissen en hoe ze behandeld kunnen worden.

Er zijn vele manieren en kanalen die dienen als voertuigen om deze informatie door te geven. Ze variëren van radio tot apps en hun doel is om in een zo kort mogelijke tijd een zo groot mogelijk aantal mensen te bereiken. De Britse campagne wil dat individuen toegang krijgen tot de campagnewebsite, waarvan de inhoud onderwerpen behandelt als (Stuart et al., 2023):

 • Symptomen van stress of angst en hun mogelijke oorsprong.
 • Tips voor het omgaan met tekenen van stress en angst.
 • Richtlijnen om collega’s of vrienden met geestelijke gezondheidsproblemen te helpen.
 • Informatie over gezondheidscentra, voor het geval onmiddellijke hulp nodig is.

Een van de aantrekkelijkste kenmerken van de betreffende campagne is Your Mind Plan (Engelse link). Het is een quiz met vijf vragen die, eenmaal ingevuld, automatisch een programma oplevert met voorgestelde gedragingen en andere adviezen, afhankelijk van de problemen die de persoon presenteert.

“Your Mind Plan is een gepersonaliseerde vragenlijst die aanbevolen acties genereert om de geestelijke gezondheid te beschermen en te verbeteren.”

-Ruth Stuart-

Depressieve vrouw
De Britse campagne behandelt onderwerpen als de symptomen van angst en stress, en hoe die te behandelen.

Het succes van Every Mind Matters

Every Mind Matters lanceerde op een uiterst geschikt moment. Het werd ontwikkeld vóór de komst van COVID-19. In feite voegde men later een subsectie toe die betrekking had op de pandemie.

Het resultaat van dit initiatief was, in algemene zin, echt goed. Een van de meest gewaardeerde kenmerken was het gemak waarmee de website kan worden bezocht en de aangeboden middelen kunnen worden gebruikt. De webpagina is inderdaad aantrekkelijk, zowel visueel als taalkundig.

Bovendienpraat Every Mind Matters op een duidelijke, vriendelijke en gastvrije manier over geestelijke gezondheid, in plaats van technische of moeilijke woorden te gebruiken. Wie zich in de inhoud verdiept, beweert dat hij begrijpt wat hij leest.

“Geestelijke gezondheid is net zo belangrijk als lichamelijke. In feite is het de sleutel tot een volledig en bevredigend leven.”

-Daniel Dawes, Satcher Health Leadership Institute-

Your Mind Plan

Zoals je hierboven hebt gezien, is Your Mind Plan een compilatie van persoonlijk advies dat de persoon krijgt na het doen van een korte quiz. Hier zijn enkele van de meest opvallende punten ervan (Stuart et al., 2023):

 • Veranderingen teweegbrengen door kleine acties. Bijvoorbeeld spierontspanningsoefeningen of cognitieve herstructureringsoefeningen.
 • Hetgebruik van de website alsof het een metgezel is die beschikbaar is wanneer het individu het nodig heeft.
 • Toewijding aan het plan. Tot de tips of aanbevelingen die het voorstelt, behoren dagelijks actiever zijn en meer bewegen. Bijvoorbeeld tien minuten sporten.

“Geestelijke gezondheid is essentieel voor een goed leven en een goede samenleving.”

Abraham  Maslow

Vrouw mediteert in de natuur
Kleine acties leiden tot grote veranderingen en het bevorderen van geestelijke gezondheid is een uitgangspunt van de Every Mind Matters campagne.

Brengen dit soort campagnes risico’s met zich mee?

Ondanks de vele voordelen die deze voorlichtingscampagnes mogelijk opleveren, zijn ze niet zonder risico. Als het ongemak aanhoudt ondanks het advies van dit soort geestelijke gezondheidsprogramma’s, moet de persoon overwegen een gezondheidsdeskundige te bezoeken.

“Wanneer we het punt van innerlijke vrede bereiken, zijn we bereid deze vrede, liefde en harmonie te delen met iedereen om ons heen.”

-Zig Ziglar-

Every Mind Matters is echter een doorslaand succes. Enkele van de sterke punten zijn het gebruik van eenvoudige taal, de mogelijkheid om een korte evaluatie te krijgen in een online formaat, en het verkrijgen van een plan met persoonlijke aanbevelingen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.