10 ethische verplichtingen volgens het boeddhisme

Het meest interessante aspect van de ethische verplichtingen die het boeddhisme voorstelt, is dat ze ons proberen te begeleiden bij het stoppen van ons lijden. Dit komt omdat zogenaamde ‘slechte daden’ onmiddellijke voordelen opleveren, maar op de lange termijn schade opleveren. In dit artikel praten we over wat boeddhisten willen dat we leren.
10 ethische verplichtingen volgens het boeddhisme
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 06 december, 2023

Boeddhisten kijken heel anders tegen het leven aan dan de westerse wereld. Het contrast is echter minder duidelijk als het gaat om ethische verplichtingen. Er zijn andere niet-westerse landen met vergelijkbare ideeën. Het lijkt er zelfs op dat er in de meeste samenlevingen algemene overeenstemming is over moreel gedrag.

Ethische verplichtingen zijn die gedragspatronen die wenselijk zijn voor alle leden van de samenleving. Sigmund Freud stelde dat ze het voordeel aangeven van het onderdrukken van bepaalde verlangens waar we als mensen allemaal mee gebombardeerd worden.

“Doe nooit iemand opzettelijk pijn. Het doet jezelf uiteindelijk meer pijn.

Boeddha

In tegenstelling tot andere doctrines is de kwestie van ethische verplichtingen in het boeddhisme een kwestie van intelligentie. In feite wordt het als een teken van incompetentie beschouwd om niet aan hun gedragsrichtlijnen te voldoen . Dit komt omdat het uiteindelijk leidt tot zelfbeschadiging. Hier zijn de verplichtingen.

Drie boeddhistische monniken

1. Neem geen leven

Als boeddhisten het over leven hebben, bedoelen ze elke vorm van leven. Dit omvat de mens en alle andere soorten. Daarom zijn de meeste boeddhisten vegetariërs. Sommigen staan er zelfs op om alleen niet-essentiële delen van planten te eten. Dat is omdat ze het leven volledig respecteren. Bovendien versterkt deze discipline de geest.

2. Neem niet wat niet van jou is

Dit is volgens boeddhisten een van de ethische verplichtingen die spirituele evolutie bevorderen. De regel om niet te stelen geldt echter niet alleen voor andermans bezittingen. In feite is het meer een oproep tot vrijgevigheid en onbaatzuchtigheid. Iets van anderen afpakken druist in tegen deze principes.

3. Geef je niet over aan schadelijk seksueel gedrag

Boeddhisten verstaan onder schadelijk seksueel gedrag die gedragingen die schade of lijden veroorzaken bij jezelf, bij anderen of bij beiden.

Er is geen specifieke lijst van deze gedragingen. In plaats daarvan vragen boeddhisten om een ruimte voor groei en evolutie, niet om een praktijk die beperkt, vernedert of tot slaaf maakt.

4. Onthoud je van liegen

Boeddhisten hechten veel belang aan woorden. Ze hechten ook veel waarde aan stilte. Ze geloven zelfs dat woorden niet klakkeloos gebruikt moeten worden, maar bewaard moeten worden voor wat belangrijk is.

Liegen verwijdert je van de werkelijkheid. Bovendien berokkent het schade omdat het zowel jou als anderen van de waarheid scheidt. Voor iedereen die zich op het pad van spirituele groei begeeft, is de waarheid het doel.

5. Spreek niet grof

Grof of onvriendelijk spreken is een manier om de ander geweld aan te doen. Oprechtheid gaat nooit gepaard met grofheid of ongevoeligheid.

Als je boos bent, verliest wat je zegt zijn waarde. Wat overblijft is niet de intentie om te communiceren, maar het verlangen om de ander te kwetsen of te beschadigen. Verbaal geweld is nog steeds geweld.

6. Houd je niet bezig met koetjes en kalfjes

Boeddhisten geloven dat communicatie nuttig moet zijn. Als dat niet zo is, dan kun je beter zwijgen. Praten omwille van het praten is in feite een teken van gebrek aan aandacht, angst of nervositeit.

Het is veel moeilijker om evenwicht en innerlijke vrede te bereiken als je woorden geen echte waarde geeft. Praten over niets doet afbreuk aan je energie en vertroebelt je communicatie met anderen.

7. Spreek niet kwaad over anderen

Dit is een van de belangrijkste ethische verplichtingen van het boeddhisme. Minachtend spreken over anderen als ze er niet zijn, of hen schadelijke informatie geven, is respectloos. Het doel van communicatie is om begrip en harmonie te bereiken in plaats van deze te vernietigen.

8. Verlaat hebzucht

Hebzucht is een grote vijand van spirituele vooruitgang. Sterker nog, het verlangen naar meer en meer is in strijd met de boeddhistische principes van onthechting. Ze bevorderen onthechting omdat afhankelijk zijn van externe dingen leidt tot lijden.

Hoe meer je wilt, hoe meer je lijdt. Daarom verzamelt wie veel heeft ook redenen om te lijden. Onthoud dat niets voor altijd is en dat alles op een gegeven moment ophoudt van jou te zijn.

Een boeddhistisch beeld

9. Gooi haat weg

Mededogen is een van de grote pijlers van het boeddhisme. Ze zien het als de meest geëvolueerde vorm van liefde. Haat is het andere uiterste. Dit duidt op volledige ontkenning en totaal onbegrip ten opzichte van anderen.

Boeddhisten geloven dat haat blind maakt. Bovendien verbruikt het veel energie. Dan raak je uit balans en sluit je de weg naar sereniteit en evenwicht.

10. Zuiver de geest

Dit is een van de fundamentele ethische verplichtingen van het boeddhisme. Het is zelfs het ultieme doel voor boeddhisten.

De geest zuiveren betekent onwetendheid omzetten in wijsheid. Het houdt een constante inspanning in om al die factoren uit te bannen die je intellect en hart vertroebelen en je verhinderen de waarheid te vinden. Wijs zijn is zuiver zijn. Zuiver zijn is zien.

Zoals je kunt zien, zijn de ethische verbintenissen in het boeddhisme er fundamenteel op gericht om de groei van ieder mens te bevorderen. Het zijn echter geen beperkende geboden.

Dat komt omdat hun doel niet is om straf voor te stellen, maar eerder om te laten zien hoe schadelijk bepaald gedrag kan zijn. Het uiteindelijke doel is namelijk niet om de sociale orde te handhaven. Het is om een manier te laten zien om harmonie en dus geluk te bereiken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Jahr, F. (2013). Bio-ética: una perspectiva de las relaciones éticas de los seres humanos con los animales y las plantas (1927). Aesthethika. Revista Internacional sobre Subjetividad, Política y Arte, 8(2), 18-23.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.