Ethanolamine, de sleutel tot de oorsprong van het leven

In de verre ruimte zijn moleculaire wolken van ethanolamine ontdekt. Dit molecuul is de sleutel tot de oorsprong van het leven omdat het vier basiselementen bevat. Dit zijn zuurstof, koolstof, waterstof en stikstof.
Ethanolamine, de sleutel tot de oorsprong van het leven
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Carl Sagan zei in zijn beroemde tv-show Cosmos dat we allemaal uit sterrenstof bestaan. Hij had geen ongelijk. Inmiddels weten we echter nog meer. In feite zijn de sterren zelf gemaakt van de basiselementen van het universum. Een van deze componenten is ethanolamine. Het is een essentieel molecuul voor het ontstaan van het menselijk leven.

De wetenschap dat de stoffen die ons bestaan mogelijk hebben gemaakt zich in de krochten van het diepe heelal bevinden, is niet nieuw. We weten inderdaad al jaren dat bijna 97 procent van de massa van het menselijk lichaam bestaat uit materie van buiten de grenzen van onze kleine blauwe planeet.

Koolstof, zuurstof, waterstof, stikstof, fosfor, sulfide…. zoals de controversiële mysticus en alchemist Aleister Crowley ooit opmerkte, is er een ster in ieder van ons. In werkelijkheid bevinden zich in ieder van ons dezelfde materialen waaruit het universum is gemaakt. Bovendien zijn we dankzij een recente ontdekking nu zekerder dan ooit van dit feit.

“Ieder van ons is, in kosmisch perspectief, kostbaar. Als een mens het niet met je eens is, laat hem dan leven. In honderd miljard sterrenstelsels zul je geen andere vinden.”

Carl sagan

Ethanolamine moleculen

Het belang van ethanolamine

Ethanolamine is een organische chemische verbinding. Het is van extreem belang voor het leven op aarde. In feite integreert dit molecuul vier van de zes chemische elementen die essentieel zijn voor het voortbestaan van elk levend wezen.

Dit zijn zuurstof, koolstof, waterstof en stikstof. Bovendien vormt ethanolamine de moleculen die bekend staan als fosfolipiden. Ze vormen een belangrijk onderdeel van elk celmembraan.

Dit laatste feit is van het grootste belang, aangezien deze celmembranen al het genetische materiaal en de interne machinerie van de cel beschermen.

Ethanolamine is het prebiotische molecuul dat volgens wetenschappers essentieel zou zijn geweest om fosfolipiden te produceren. Daardoor ontstonden de eerste levensvormen op onze planeet.

De theorie van panspermie

Je hebt misschien gehoord van panspermie. Het is een hypothese die suggereert dat leven in de ruimte bestond en naar de aarde werd overgebracht. Daarom zijn we allemaal het resultaat van moleculen die op verschillende meteorieten naar de aarde zijn gereisd.

Dit idee is versterkt door een recente ontdekking. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift PNAS vermeldt beslissende bevindingen van een internationaal wetenschappelijk team onder leiding van Victor M. Rivilla van het Centrum voor Astrobiologie CAB CSIC-INTA (Spanje). Ze ontdekten dat astronomen ethanolaminewolken in de verre ruimte hebben ontdekt.

Diepe ruimte en moleculaire wolken

Wetenschappers hebben ethanolamine-spectra waargenomen door krachtige telescopen. In feite zijn we 1.000.000 lichtjaar verwijderd van een gebied in het diepe heelal. Het wordt bewoond door een koude moleculaire wolk die astronomen G+0.693-0.027 hebben genoemd. Op deze plek hebben ze dit beslissende en belangrijke molecuul ontdekt.

  • De langzame, maar constante botsingen van gas- en stofmassa’s veroorzaken opvallende chemische reacties.
  • Ze genereren ethanolamine door combinaties van zuurstof, stikstof, waterstof en koolstof.

De verbinding, gesynthetiseerd in dit verre ijskoude landschap, is via een meteoriet op aarde terechtgekomen. Bovendien heeft volgens de auteurs van deze studie bijna een miljard liter ethanolamine de aarde bereikt. Ze beweren dat de hoeveelheid vergelijkbaar is met de hoeveelheid water in het Victoriameer.

Bovendien hebben astronomen andere stoffen van astrobiologische oorsprong ontdekt. Bijvoorbeeld hydroxylamine en theoforzuur.

Een vrouw met haar gezicht gedeeltelijk verduisterd

Komt het leven op aarde of van ver weg?

Veel wetenschappers kiezen panspermia als hun gekozen theorie voor het begrijpen van de oorsprong van de aarde. De meeste experts beweren echter dat het te wijten is aan de anorganische materie van de aarde toen meer dan 4.500 miljoen jaar geleden waterdamp begon te condenseren.

Toch moeten we de theorie van panspermie niet uitsluiten. Verder zijn er in Australië en Antarctica verschillende meteorieten gevonden waarin verschillende moleculen zijn geïntegreerd.

Er zijn belangrijkere zaken die verder gaan dan de oorsprong van het leven. Zoals Stephen Hawking ooit zei: “We zijn gewoon een geavanceerd soort apen op een kleine planeet van een zeer gemiddelde ster.” We hebben echter veel kracht. We hebben ook nieuwsgierige geesten die vragen stellen en antwoorden zoeken.

Om deze reden moeten we er op zijn minst voor zorgen dat onze ‘intelligente’ levensvorm echt zinvol is. We moeten er inderdaad voor zorgen dat onze kennis ons dient om een soort te worden die zowel elkaar als onze prachtige planeet respecteert. We zijn tenslotte maar tijdelijke huurders.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • A. De La Escosura, C. Briones, K. Ruiz-Mirazo The systems perspective at the crossroads between chemistry and biology. J. Theor. Biol. 381, 11–22 (2015).
  • Bernal, J. D. (1968) The relation of microscopic structure to molecular structure. Q. Rev. Biophys. 1:81–7.
  • Bernstein, M. (2006) Prebiotic materials from on and off the early Earth. Phil. Trans. R. Soc. B. 361:1689–1702.
  • J. W. Szostak. An optimal degree of physical and chemical heterogeneity for the origin of life?Philos. Trans. R. Soc. B 366, 2894–2901 (2011).
  • Víctor M. Rivilla, Izaskun Jiménez-Serra, Jesús Martín-Pintado (2021) Discovery in space of ethanolamine, the simplest phospholipid head group. Proceedings of the National Academy of Sciences Jun 2021, 118  (22) e2101314118; DOI: 10.1073/pnas.2101314118

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.