Erotiek: de metafoor van sensuele seksualiteit

Het kan moeilijk zijn om openhartig naar seksualiteit te kijken en het de vrije loop te laten door zorgvuldigheid en insinuatie. Kortom, erotiek. Lees meer.
Erotiek: de metafoor van sensuele seksualiteit
Raquel Aldana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Raquel Aldana.

Laatste update: 26 november, 2023

A er rust heerst en we ons overgeven aan ontkoppeling, zijn we in staat om de neurochemische en neurologische constellaties in balans te brengen waardoor we dichter bij een orgasme, seksueel plezier en genot kunnen komen. Ook kan het soms moeilijk zijn om eerlijk naar onze seksualiteit te kijken en die de vrije loop te laten door seksuele verzorging, insinuatie en verbeelding. Kortom, erotiek.

Zoals we zien in de afbeelding aan het begin van dit artikel, hebben we het vermogen om aan bijna alles een erotische betekenis te geven. Het is onze sociale en biologische natuur die ons deze mogelijkheid biedt. Dat is prachtig en het heeft geen zin om die op te geven.

Onze sensualiteit, een verwaarloosd terrein

Sensualiteit heeft veel te maken met seksualiteit, maar het heeft meer te maken met de erotiek die ons lichamelijk, seksueel en emotioneel contact doordringt. Vaak verhindert de opwinding, gekoppeld aan ontevredenheid over ons lichaamsbeeld, ons om op de juiste manier met ons lichaam om te gaan.

Onszelf sensueel erotiseren maakt ons erotisch en bevestigt ons opnieuw als vrouw en man. We kunnen die krachtige energie niet ver laten vallen van de vruchtbare grond die de natuur ons biedt en die onze taal, onze geschiedenis, ons werk en ons leven ons bieden.

Wie is er niet gefrustreerd door het gebrek aan persoonlijk gedeeld seksueel initiatief? Bestaan er mensen die niet gebloosd hebben bij de gedachte aan de seksuele magie die sommige van onze gedachten uitstralen? Wie heeft er niet mentaal en gedragsmatig geweigerd om een seksspeeltje te kopen of schaamteloos naar zijn rondingen en intieme zones te kijken?

We kunnen hier een einde aan maken. We hoeven alleen maar bereid te zijn om de erotiek van onze vrouwelijke sensualiteit terug te vinden… Laten we eens kijken wat we kunnen doen om die kracht die we hebben, maar die we ofwel zijn kwijtgeraakt of nooit hebben gecultiveerd, weer te verzamelen.

Erotiek in vele soorten en maten

Herstel onze erotiek, herstel onze seksuele gezondheid

We kunnen allemaal sensueel zijn; we kunnen allemaal erotiseren. Vanuit deze basis moeten we een vrouwelijke handicap benadrukken. Vrouwen zijn opgevoed met het gevoel dat ze alleen seksueel genot waard zijn als ze een bepaald uiterlijk, een bepaalde vorm of een bepaald gewicht hebben.

Om deze “simpele” reden hebben we de neiging om omringd te worden door eindeloze angsten en onzekerheden die uiteindelijk bepalen hoe we de grond van onze sensuele seksualiteit bevruchten. Daarom moeten we, om de relatie die we met onszelf hebben te verbeteren, aandacht besteden aan de punten die we hieronder bespreken.

1. Besluit bewust om seksueel te zijn en je sexy te voelen

Je aantrekkelijk voelen heeft weinig te maken met ons uiterlijk. Het heeft eerder te maken met ons innerlijke werk. Daarom, als we onszelf via onze innerlijke dialoog dingen vertellen als “Ik ben onweerstaanbaar,” en we herhalen dit minstens twee keer per dag tegen onszelf, geven we onze geest aanwijzingen zodat het als zodanig wordt beschouwd.

Daniel Bodansky zegt het zo: “Als een vrouw weet hoe ze opgewonden kan raken terwijl ze zich aantrekkelijk voelt, stuurt ze een signaal naar de wereld dat verandert wat anderen waarnemen en aantrekt.” Trek mooi ondergoed aan, lees erotische romans, neem sensuele baden en fantaseer meer. Dit geldt voor alle geslachten en geaardheden.

Het kan moeilijk zijn om deze acties uit te voeren als we voor de kinderen moeten zorgen, moeten werken of moeten coördineren en aan honderden dingen moeten denken. Het is tijd om bewust te beslissen of je wel of niet een goed, gezond seksueel en sensueel leven wilt hebben.

Stel heeft seks

2. Richt je aandacht op sensualiteit

In onze cultuur is seksualiteit een uitgangspunt gemaakt om alles te verkopen; maar weinig mensen zien het als een prioriteit. Als we willen dat onze erotiek, onze sensualiteit en onze seksualiteit verbeteren, kunnen we er tijd aan besteden om erover na te denken.

We zijn eerder omstanders dan deelnemers geworden. Daarom, hoe meer we aan seks denken, hoe meer we in staat zullen zijn om opgewonden te raken. Streel je huid, experimenteer met meer of minder druk, onderzoek je lichaam met een spiegel, streel je geslachtsdelen en leer wat voor jou het prettigst is.

3. Voel je gezond

Door drie keer per week minstens 20 minuten aan lichaamsbeweging te doen, voelen we ons beter en wordt onze seksuele fitheid verbeterd. Dankzij lichaamsbeweging krijgen we een goede bloedtoevoer in het bekken en in al onze erogene zones. Dat draagt bij aan een verbeterde seksuele ervaring. Vergeet niet om regelmatig Kegel-oefeningen te doen.

4. Elkaar leren kennen, nog een stap naar erotiek

Zoals we al vaker hebben gezegd, zijn het kwadrant linksboven van de clitoris, de lippen en de tepels de meest erogene zones bij uitstek. Maar we hebben er nog honderden meer. Daarom is het belangrijk dat we ons lichaam verkennen en ermee experimenteren. Natuurlijk kunnen we niemand meenemen naar een plek waar we nog nooit zijn geweest.

Door onszelf te kennen, nemen we verantwoordelijkheid voor ons plezier. Het is goed om op zoek te gaan naar de fantasieën die ons het meest opwinden. Als we namelijk onze verbeelding gebruiken om onszelf op te winden, komen ons lichaam en onze geest samen in dezelfde melodie.

Stel in bed

5. Vergroot bewust je capaciteit voor plezier

We hebben meer capaciteit om plezier te voelen en te geven dan ons is voorgehouden. In feite laten disciplines en filosofieën zoals tantra ons zien dat we ons zenuwstelsel kunnen herprogrammeren om orgastisch genot te intensiveren en te verlengen.

Het onder de knie krijgen van deze techniek vereist toewijding, inzet en tijd, maar alles wordt gecompenseerd door de voordelen van meer seksueel genot op emotioneel en fysiek niveau.

6. Help je partner om een goede minnaar te zijn

Niemand wordt geboren met de kennis hoe je een goede minnaar moet zijn. Daarom is het belangrijk dat we samen met onze partners leren om ons meer te bekwamen in de liefdeskunsten. Een orgasme hoeft niet het einddoel te zijn, maar je kunt praten, zoenen en knuffelen met de bedoeling om de seksuele sensualiteit binnen het stel te vergroten.

7. Creativiteit is essentieel om de grond te bevruchten

Nieuwe dingen proberen helpt ons om uit de routine te komen en te werken met ons voorstellingsvermogen. In staat zijn om de ideeën die we van onszelf hebben uit te breiden en seksuele literatuur of opwindende muziek in handen te krijgen is een geweldig afrodisiacum en stimulans.

We zijn een doos vol verrassingen en het is de moeite waard om dat vermogen te cultiveren om ons leven en ons lichaam erotisch te maken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.