Éric Sadin en de uitdagingen van kunstmatige intelligentie

Éric Sadin is een filosoof die waarschuwt voor de risico's van de wereld die opengaat als gevolg van de recente ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Hij wijst met name op het gevaar dat mensen worden beheerst door andere machten dan hun eigen geweten.
Éric Sadin en de uitdagingen van kunstmatige intelligentie
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 05 juni, 2023

Éric Sadin is een Franse filosoof die veel belangstelling heeft gewekt door zijn diepgaande beschouwingen over een verschijnsel dat ons allen aangaat: kunstmatige intelligentie.

Voor deze denker gaat het niet om een simpele technologische vooruitgang, maar om een breuk van de beschaving zoals wij die kennen. In feite aarzelt hij niet te beweren dat kunstmatige intelligentie de belangrijkste filosofische uitdaging van de 21e eeuw is.

Sadin stelt dat de evolutie van de technologie de laatste jaren exponentieel is geweest. In het begin hield het verband met de behandeling van informatie (Spaanse link) op een functionele manier, vooral, toen het volume extreem groot was. Tegenwoordig is de technologie volgens deze deskundige echter in staat om “waarheden te scheppen” en menselijke handelingen te beheersen.

Bovendien beweert de filosoof dat kunstmatige intelligentie (Spaanse link) steeds intelligenter wordt. Toch verwerpen de subjecten die het aangaat dit niet alleen, maar verwelkomen ze het met fascinatie. Inderdaad, de snufjes en functionaliteiten ervan boeien ons allemaal.

“Kunstmatige intelligentie staat van nu af aan als een soort superego, begiftigd met de intuïtie van de waarheid en opgeroepen om ons leven in alle omstandigheden te leiden naar de grootst denkbare efficiëntie en comfort.”

-Éric Sadin-

Eric Sadin en kunstmatige intelligentie

We moeten duidelijk maken dat Sadin geen ‘anti-tech’ denker is. In feite analyseert hij de impact van nieuwe technologieën in het kader van de beschaving en identificeert hij de uitdagingen die ze met zich meebrengen. Een van zijn zorgen is het feit dat veel van de apparaten niet langer tot taak hebben ons als mens te ‘helpen’, maar ons eerder te ‘vervangen’.

Uiteraard zal deze huidige technologische razernij waarschijnlijk veranderen. Maar, het is hoogst onwaarschijnlijk dat het gestopt zal worden vanwege de concurrentievoordelen die het met zich meebrengt. Sadin gelooft dat we dicht bij het betreden van het rijk van het transhumanisme staan.

Daarom zal de belangrijkste uitdaging de fusie zijn tussen het menselijk brein en de computer, waardoor een superieure werkelijkheid ontstaat: superintelligentie.

In het kader van het transhumanisme zal ons leven naar verwachting veel langer worden. We zullen vele jaren een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid behouden. Bovendien zullen onze cognitieve vermogens buitengewoon gevitamineerd zijn. Tot zover is het goed.

Maar het probleem is dat dit gestuurd en gecontroleerd zal worden van buiten het individuele bewustzijn. Dit betekent dat de ‘perfecte wereld’ gestuurd zal worden door bewustzijn en belangen buiten het individu.

Mensen met VR-brillen aan het werk
Een van de zorgen over kunstmatige intelligentie is dat het de mens op de werkplek volledig zal vervangen.

De drie dimensies van ‘algoritmisch leven’

Éric Sadin beweert dat er drie dimensies betrokken zijn bij wat hij de ‘digitalisering van het bewustzijn’ of ‘algoritmisch leven’ noemt. De ene is ontologisch en houdt verband met het zijn; de andere is epistemisch en houdt verband met de productie van waarheden. Ten slotte is er de ethisch-politieke dimensie. Deze houdt verband met ethisch menselijk gedrag en macht.

Een van de grote risico’s waarvoor Sadin waarschuwt, is het feit dat kunstmatige intelligentie een producent van waarheden is geworden. Algoritmen zijn in staat om situaties te analyseren, conclusies te trekken en routes voor te stellen.

Het eenvoudigste voorbeeld wordt gegeven door sociale media. Op basis van vragen of beoordelingen van het individu beslissen de algoritmen welke informatie wel en niet getoond moet worden.

Dit gebeurt op alle terreinen, ook in de wetenschap. Sadin gelooft dat er een nieuw regime is ingewijd, dat van de algoritmische waarheid. Het is universeel. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat zoiets gebeurt. Het komt overeen met de epistemische dimensie en heeft veel implicaties.

Kunstmatige intelligentie
De Franse filosoof benadrukt hoe riskant het is om technologie ons dagelijks leven te laten beheersen.

Het echte en het neutrale

Sadin stelt ook dat deze nieuwe versie van de wereld leidt tot een “verdwijnen van de werkelijkheid” Voor hem genereert de werkelijkheid onzekerheid en stelt grenzen. Maar, in deze nieuwe ‘perfecte’ wereld die door technologieën is opgebouwd, streeft zij het doel na om de onzekerheid te elimineren. Met andere woorden, het elimineren van de werkelijkheid.

Een ander gevaar schuilt in het feit dat al deze vooruitgang aan het grote publiek wordt voorgesteld als “neutraal.” Het is alsof deze structuur geen andere bedoeling heeft dan het menselijk leven te vergemakkelijken en te verbeteren. Dit is echter niet het geval. Sterker nog, we weten al dat algoritmen ons goede klanten maken, maar tamme kiezers.

Tot slot waarschuwt Éric Sadin ons voor een onbetwistbaar feit. We veranderen de beschaving. Zoals altijd brengt dit voordelen met zich mee, maar ook risico’s. Die welke impliciet zijn in de wereld van de kunstmatige intelligentie zijn uiterst belangrijk. Daarom moeten we ze niet uit het oog verliezen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.