Er is niets mis met anders zijn

Er is niets mis met anders zijn

Laatste update: 08 mei, 2017

Het is voor een kind niet noodzakelijkerwijs slecht om zich anders dan anderen te voelen, aangezien we – op onze eigen manier –  allemaal speciaal en uniek zijn. Maar geen enkele vader of moeder kan het verdragen dat zijn of haar kind zich minder dan de rest voelt.

Dat is dan ook precies de reden waarom de ouders van Charlotte Campbell niet aarzelden toen zij ontdekten dat hun pasgeboren dochter linkszijdig doof was, en daarnaast problemen had met de informatie-verwerking tussen haar rechteroor en brein. Zij gaven haar gelijk een zogeheten ‘cochleair implantaat’.

Zo’n hulpmiddel – hoe handig ook – valt natuurlijk wel op, en Charlotte’s ouders wilden niet dat zij daar vervelende op- en aanmerkingen over zou krijgen. Om zijn 4-jarige dochter te troosten, en een hart onder de riem te steken, besloot de vader zijn hoofd helemaal kaal te scheren, en een gehoorapparaat te laten tatoeëren, precies dezelfde die Charlotte droeg.

Zoals je op de foto kunt zien zijn cochleaire implantaten geen eenvoudige, ouderwetse gehoortoestellen die simpelweg elk geluid versterken. Je kunt ze bovendien niet in- en uitdoen, waardoor ze veel zichtbaarder zijn, en echt bij iemands uiterlijk, of aangezicht, gaan horen (toevallig letterlijk én figuurlijk). De implantaten vervangen namelijk de functie van bepaalde hersencircuits die defect zijn, en verschaffen het brein zo met de correcte geluidsprikkels, die het vervolgens weer dient te interpreteren.

Een daad van liefde weerspiegeld in de glimlach van zijn dochter

Alistair Campbell, Charlotte’s vader, verteld The New Zealand Herald (krant) dat hij de tattoo liet zetten uit liefde voor zijn dochter, en dat hij – hoewel zijn haar inmiddels is teruggegroeid – geen moment zal twijfelen om het opnieuw af te scheren mocht zijn dochter daarom vragen of daar behoefte aan hebben.

Charlotte’s moeder, op haar beurt, is gewend aan zulke technologische ondersteuning, want ze heeft ook nog een 8-jarige zoon Lewis, die voor zijn gehoor evengoed afhankelijk is van een apparaat.

Het centrale belang in dit soort interventies met medische instrumenten is de levenskwaliteit van het kind, dat in staat wordt gesteld om een maatschappelijk geaccepteerd en gelukkig bestaan te leiden.

Tamara – een korte film over een doof meisje dat danseres wil worden

‘Tamara’ is een prachtige en ontroerende animatiefilm die het verhaal vertelt van een meisje dat, hoewel ze niets kan horen, er toch van droomt om een professioneel danseres te worden. Ze laat zich door haar auditieve beperking niet uit het lood slaan, en is in staat de muziek met haar hele lijf en leden (aan) te voelen, en vervolgens ook nog eens creatief uit te drukken.

De film leert ons dat ieder kind, en iedere volwassene, mag dromen, en de vrijheid moet krijgen om dat ideaalbeeld met hart en ziel te volgen, en verwezenlijken. Iedereen heeft het recht om zijn of haar favoriete toekomst te fantaseren, en zich daar goed over te voelen. En als je het dan nog voor elkaar krijgt ook, is dat helemaal machtig mooi!

Wat je conditie of startpositie ook is, streef ernaar om je anders, maar nooit minder te voelen dan andere mensen. Op die manier kun je de uitdaging en het ongemak van een wereld die weinig verschillen toelaat, glorieus overwinnen.

Waar het om gaat is dat je consistent het beste uit jezelf haalt. Ontwikkel je aanwezige talenten, en creëer zo meer sociaal-maatschappelijke alsmede beroepsmatige mogelijkheden voor jezelf. Zet daarnaast je onuitputtelijke goudmijn aan onvoorwaardelijke liefde in om je familie, vrienden en naasten te helpen.

Iedere vader, moeder, broer, zus en geliefde – of wie waar ter wereld dan ook – heeft het vermogen om zijn of haar gegeven eigenaardigheden niet te ervaren als handicap. Door je individualiteit zelfbewust aan je omgeving te openbaren, steun en stimuleer je een tolerante, diverse, rijkgeschakeerde samenleving.

De wijze les die we uit dit relaas kunnen trekken is dat je de potentie hebt om grootse, geweldige dingen te doen voor anderen, omdat zelfs schijnbaar kleine gebaren iemands wereld in positieve zin op zijn kop kunnen zetten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.