Mijn liefde voor jou gaat verder dan gehechtheid en angst voor eenzaamheid

Mijn liefde voor jou gaat verder dan gehechtheid en angst voor eenzaamheid

Laatste update: 24 januari, 2017

Ik houd van je zoals ik van de sterren in de lucht houd: ik weet dat ze niet van mij zijn, maar ze geven licht aan mijn leven en mijn dromen. Ik houd van je omdat mijn wereld vollediger is met jou aan mijn kant, want jij past in mijn hoeken, want jij schildert paden om de routes te creëren die ik wil bewandelen en ik kies ervoor om het met jou te delen.

Dit is liefde zonder gehechtheid. Een relatie zonder blinde afhankelijkheid, waar wij beiden in staat zijn om elkaars ruimte te respecteren. De relatie is verrijkend en wederzijds.

Liefde zou je gelukkig moeten maken en je de mogelijkheid moeten geven om iedere dag het beste in jezelf te ontdekken. Als het enige dat je eruit krijgt verdriet en angst is, dan is het geen liefde, maar afhankelijkheid. Als het je vult met jaloezie, angst en obsessies, is het gehechtheid.

Soms zijn mensen het niet eens met het woord gehechtheid. We kunnen niet ontkennen dat je ook vaak bij de persoon van wie je houdt wil zijn. Je maakt je zorgen om hem, je denkt aan hem, luistert graag naar zijn stem…

Er is een beetje obsessie en behoefte die hoort bij liefde en dat is normaal, vooral in het begin, maar we hebben het over gehechtheid in de volledige betekenis van het woord, het soort waarbij we onze eigen identiteit en innerlijke balans verliezen door een bepaald persoon. Het soort waarbij we geen ruimte hebben voor persoonlijke groei en vrijheid voor het individu. Dit is waar de achterdocht ontstaat en zelfs de wens tot controle.

Emotionele gehechtheid is een verwoestend soort verslaving

Verliefd Koppel

Het is geen overdrijving als we parallellen trekken tussen emotionele gehechtheid en verslavingDenk na over de blinde passie waarbij je de persoon van wie je houdt constant bij je in de buurt wilt hebben. En als je dat niet hebt, stort je wereld in, vertrouw je die persoon niet meer en begin je de drang om je partner te controleren te ontwikkelen. Het is gevaarlijk.

Bij iemand willen zijn is niet slecht of gevaarlijk. Verlangen geeft het leven emotie, doel en plezier. Het risico begint als dit verlangen een noodzaak wordt. Dit is wanneer de gehechtheid zich ontwikkeld, als je de controle over jezelf verliest omdat je denkt dat je niet zonder die persoon kunt leven.

Het is belangrijk om zonder die persoon te kunnen leven. We kunnen veranderen in een dolend schip als onze partner ons een paar dagen verlaat. Als er vertrouwen is, is er geen reden om zulke buitensporige angsten te hebben.

We moeten leren om voor onszelf te leven en ons nog steeds volledig, veilig en gelukkig te voelen met wie we zijn voordat we een gezonde romantische relatie aan kunnen gaan zonder negatieve gehechtheid. Houd van hem of haar, maar wees niet afhankelijk van hem of haar. Deel met hem of haar, maar geef hem of haar niet alles zonder op zijn minst erkenning terug te verwachten.

We moeten positieve gehechtheid tijdens onze kindertijd ervaren om een band te krijgen met onze ouders. Dit geeft ons veiligheid en de mogelijkheid om ons geliefd en erkend te voelen tijdens onze jeugd. Hierna is het onze beurt om onze eigen identiteit, persoonlijkheid en integriteit op te bouwen, waarin we ons veilig voelen met onszelf, met wie we zijn en met wat we hebben bereikt.

Als je je goed voelt over jezelf, als je jezelf ziet als een zeker en gelukkig persoon met veel zelfvertrouwen, zul je in staat zijn om een stabiele en gelukkige relatie op te bouwen met iemand anders.

Je hebt anderen niet nodig om je lege ruimtes op te vullen, want je hebt er geen. Je hebt anderen niet nodig om je angsten weg te nemen, want die zijn gezond. Je hebt anderen niet nodig om je eenzaamheid te verlichten, want je bent niet alleen.

Zoen

Maak jezelf los of vermijd afhankelijke relaties

Liefde is niets waard als we het voelen als lijden. Het is niets waard als het enige dat we ervaren angst om verlaten of bedrogen te worden of als het samengaat met de afhankelijkheid van een andere persoon tot het punt dat we marionetten worden zonder een eigen persoonlijkheid.

Laat jezelf niet verwateren door de ander. Doe niets voor hem dat zoveel kost dat je het gevoel hebt dat je vervaagt, zoals de geest van een persoon die zijn ziel kwijtraakte. Versla je verslaving aan gehechtheid en bestrijd afhankelijke relaties.

We weten dat deze ideeën makkelijk te lezen en te begrijpen zijn, maar dat betekent niet dat je niet in deze val terecht kunt komen, ondanks dat je je bewust bent van de gevaren. Als het om liefde gaat, heeft niemand de controle, maar als je in die situatie terechtkomt is het jouw verantwoordelijkheid om te weten hoe je moet reageren als je je realiseert wat er gebeurd is.

Er komt een tijd waarbij je je emotioneel moet losmaken zodat je kunt ontsnappen, zekerder, wijzer en in staat om van iemand te houden met integriteit en zonder angst.

Als we de persoonlijke groei van onze partner toestaan, zal dat ons helpen om een emotioneel rijker en genuanceerder persoon te worden, wat de relatie zelf ook zal verrijken.

We moeten begrijpen dat jezelf emotioneel losmaken niet hetzelfde is als het verbreken van alle banden. Het is zelfs het tegenovergestelde, want je respecteert jezelf en je vertrouwt je partner volkomen zodat je hem of haar los kunt laten om de persoon te zijn die hij of zij wil zijn. Je weet dat hij of zij van je houdt en jij houdt van die persoon die ervoor heeft gekozen zijn of haar leven met jou te delen, vanwege de persoon die je bent en niet alleen zodat hij of zij niet alleen hoeft te zijn.

Onafhankelijkheid betekent niet dat je niet het recht hebt om van iemand te houden, bij iemand te willen zijn of met hart en ziel op iemand te hopen. Het betekent gewoon dat niemand eigendom is van iemand anders. Als iemand jou ziet als zijn eigendom, controleert hij je en als hij je controleert, betekent dit dat hij je niet jezelf laat zijn.

Vrij zijn van binnen is niet onverenigbaar met liefde creëren. Het is ruimte overlaten om jezelf te vullen met passie, zonder behoeften en angsten, waardoor je het beste van jezelf aan iemand anders kunt geven.

Liefde

–Afbeeldingen van Babs Tarr, Lauri Blank–


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.