Hoe je de verslaving van goedkeuring zoeken kunt verslaan

Hoe je de verslaving van goedkeuring zoeken kunt verslaan

Laatste update: 01 december, 2016

Wat is er mis met anderen tevreden te willen stellen? Anderen tevreden willen stellen is niet per se slecht, maar het is iets heel anders om de goedkeuring van anderen nodig te hebben voor alles wat we doen.

Het zoeken naar de goedkeuring van anderen wordt pas een probleem wanneer we beginnen te voelen dat het een verslaving is, dat goedkeuring ons in stand houdt. Wanneer we rekenen op de steun van anderen, worden we afhankelijk van die andere mensen. Dit kan ertoe leiden dat ons gevoel van eigenwaarde en ons zelfvertrouwen verminderen.

Een ander probleem dat we kunnen tegenkomen met een verslaving aan goedkeuring, is dat het ons kwetsbaar kan maken om te worden gemanipuleerd door anderen. Wanneer andere mensen ontdekken dat we ze graag tevreden willen stellen, maken ze daar misbruik van. Ze weten dat ze van ons kunnen krijgen wat ze willen, want we nemen de verantwoordelijkheid om ze gelukkig te maken en om ervoor te zorgen dat ze tevreden zijn.

Na verloop van tijd raken mensen die constant goedkeuring van anderen zoeken in een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is. Niet alleen omdat ze moeten vertrouwen op andere mensen om hun beslissingen te bevestigen, maar ook omdat anderen ze onder druk zetten, wetende dat de goedkeuringszoekers afhankelijk zijn van advies van buitenaf.

De volgende tips zullen zeer nuttig zijn voor het overwinnen van deze verslaving, voor het krijgen van vertrouwen en zekerheid en om te beginnen om met meer vertrouwen beslissingen te nemen.

1. Zeg wat je denkt

Het is niet altijd makkelijk om te zeggen wat je denkt. En hoewel er momenten zijn waarop het verstandig is om stil te blijven, zijn er andere momenten waarop je moet zeggen wat je echt gelooft. Dit is echter iets dat moet worden geoefend. Begin met jezelf te praten, herken je gedachten hardop en herken je eigen mening, zelfs als die niet dezelfde is als die van andere mensen.

Rusten

Oefen manieren waarop je kunt zeggen wat je denkt zonder anderen te beledigen, maar met respect voor jezelf, je ideologie en je persoonlijke aspiraties. Laat de wens om anderen tevreden te stellen geen verplichting creëren om eerst aan hun mening te denken, nog voor de jouwe. Dit kan leiden tot denkpatronen die ingaan tegen wie je echt bent.

Je kan anderen tevreden stellen zonder jezelf te verraden. Door niet te denken en te zeggen wat je echt gelooft, geef je anderen de macht over jou.

2. Stel jezelf tevreden

De verslaving aan goedkeuring van anderen brengt met zich mee dat je voortdurend bang bent dat andere mensen een negatieve mening over je vormen. Dit kan je je kwetsbaar en als een slachtoffer van de grillen van anderen laten voelen, afhankelijk van of ze blij met je zijn of niet. Dit kan invloed hebben op je vermogen om plezier te hebben, om creatief te zijn, om vriendelijk te zijn en om spontaan te zijn in het leven.

Zo nu en dan moet je ook aan jezelf denken, jezelf tevreden stellen en je trots op jezelf voelen. Ook al krijg je misschien niet de goedkeuring van iedereen voor elk van je dromen en aspiraties. Dit betekent niet egoïstisch zijn, maar eerder het tegenovergestelde. Door tevreden over jezelf te zijn en je goed over jezelf te voelen, kun je veel nuttiger zijn voor anderen. Dit komt doordat je gelukkiger kan zijn, gemotiveerder kan zijn en je je nuttiger kan voelen.

3. Bedenk dat wat je ook doet, je altijd wel iemand teleur zal stellen

Zoeken naar goedkeuring is vaak een poging om een gevoel van controle te vinden en te behouden. Je gelooft dat als je andere mensen “blij” kunt maken door te zijn wat je denkt dat ze willen dat je bent, je dan niet zal worden afgewezen of verlaten.

Je kunt echter geen controle hebben over de gedachten van anderen, noch kun je iedereen tevredenstellen. Het maakt niet uit wat je doet, er zal altijd iemand zijn die je beslissing afkeurt of niet begrijpt. Niemand heeft een geheime formule voor hoe je iedere persoon in de wereld tevreden kunt stellen; mensen zullen altijd op een bepaalde manier de voorkeur voor dingen hebben.

4. Wees jezelf en concentreer je op wat goed is

Groepsmentaliteit kan je dwingen om te doen wat je denkt dat je moet doen, maar wat niet altijd het goede of het beste is om te doen. Om te vermijden dat je tegen de mainstream ideeën ingaat, kan het makkelijker zijn om dat te kiezen wat de “roedel” tevreden zal houden, zelfs als wat ze doen verkeerd of verwarrend lijkt.

Hart

Wanneer dit gebeurt, kan je een soort dynamiek ingaan die je vervreemdt van anderen. Je verliest je persoonlijkheid en je vermogen om beslissingen te nemen. Neem hier afstand van. Concentreer je op wat je als goed beschouwt. Analyseer je filosofieën en doelen, en wees altijd jezelf. Als je ergens niet van houdt of als je niet van bepaalde mensen houdt, waarom probeer je ze dan tevreden te stellen? Wat goeds brengt het je om deel van zoiets uit te maken?

5. Neem niet aan dat anderen je veroordelen

De mensen die zo gevangen zitten in hun verslaving aan goedkeuring, denken dat het onvermijdelijk is dat ze als het ene uiterste of het andere zullen worden bestempeld. De meerderheid van de mensen neemt echter geen besluiten, noch oordeelt zo gemakkelijk over anderen. De meeste mensen vellen geen extreme oordelen, simpelweg omdat ze de manier van leven van een andere persoon niet goedkeuren of begrijpen of omdat die persoon niet in lijn staat met de meerderheid van de groep.

Zelfs als mensen je dwingen je mening uit te spreken of het feit dat je doet wat je denkt dat goed is, betekent niet dat je negatief bestempeld wordt, noch dat anderen minder van je zullen houden. In tegenstelling tot hoe het kan lijken, is jezelf zijn de beste manier om respect van anderen te verdienen. Als ze je uiteindelijk een stempel geven, zul je in ieder geval in een categorie vallen waarin je eigenlijk en oprecht thuishoort.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.