Episodische acute stress: terugkerende angst

Episodische acute stress treft meestal een heel specifiek type persoonlijkheid en kan erg gevaarlijk zijn. Leer er bij ons meer over!
Episodische acute stress: terugkerende angst
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Episodische acute stress brengt vaak het leven van patiënten in gevaar. Het is een voortdurende psychologische toestand die zeer slopend is. Het wordt heel intens en verdwijnt dan even. Het is belangrijk om ook op te merken dat het meestal verband houdt met een heel specifiek persoonlijkheidsprofiel.

We verwijzen naar het profiel dat de Amerikaanse cardiologen Meyer Friedman en Raymond Rosenman in de jaren vijftig definieerden als ‘type A-persoonlijkheid’. Deze mensen zijn competitief, veeleisend voor zichzelf en hebben de neiging om te leven met een permanent gevoel van urgentie.

Deze gedragspatronen en emotionele verwerking zijn enigszins problematisch. Ze worden namelijk gekenmerkt door ongeduld, impulsiviteit, slecht omgaan met emoties en soms zelfs vijandigheid.

Het gevaarlijkste feit is echter dat personen met dit persoonlijkheidstype meer kans hebben op cardiovasculaire problemen. Laten we hier eens wat dieper op ingaan.

Episodische stress: typologie, symptomen, triggers en behandeling

Episodische acute stress is een van de drie meestvoorkomende typologieën van deze psychologische aandoening. Vanuit therapeutisch oogpunt is het echter essentieel om meer te weten te komen over de trigger die de fysieke en mentale vermoeidheid van de persoon in kwestie veroorzaakt. Daarom is het belangrijk om deze drie onderscheidingen te onthouden:

 • Chronische stressstoornis. Factoren zoals werk of gecompliceerde gezins- en persoonlijke situaties kunnen deze realiteit bemiddelen. Stress is een continuüm in het leven van de patiënt.
 • Acute stressstoornis. Dit definieert een toestand van stress die doorgaans optreedt na een plotselinge en onverwachte gebeurtenis of trauma. De situatie van lijden, overstimulatie en uitputting kan tot wel een maand duren.
 • Episodische acute stressstoornis. Zoals we hierboven vermeldden. komt dit type stoornis voor bij persoonlijkheden van het type A. Deze mensen zijn geobsedeerd door perfectionisme en hebben bovendien een slechte emotionele controle. Het is ook een toestand die verschijnt en verdwijnt en ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid.

Verder is er nog een andere element dat van vitaal belang is om te overwegen. Veel van de mensen die aan dit soort stress lijden, zoeken namelijk geen professionele hulp.

Ze denken eigenlijk gewoon dat altijd gestrest zijn deel uitmaakt van hun persoonlijkheid. Het is echter noodzakelijk om adequate psychologische maatregelen te bieden om te bemiddelen in een gezondere verandering om ze fysiek en psychologisch gezond te houden.

Kenmerken van iemand met episodische acute stress

De symptomen van episodische acute stress

Zoals we al hebben opgemerkt, is er een problematisch aspect bij episodische acute stress. Degenen die eraan lijden denken namelijk niet dat ze hulp nodig hebben.

Ze kunnen niet zien dat hun manier van reageren meestal onevenredig is of dat ze gewoon niet weten hoe ze met hun emoties om moeten gaan. Ze begrijpen dat het leven complex is en dat ze zich er hoe dan ook aan moeten aanpassen.

De kenmerkende symptomen van deze aandoening zijn onder andere de volgende:

 • Een constante staat van prikkelbaarheid en slecht humeur.
 • Zelfs de kleinste alledaagse problemen verergeren. Dit geeft de persoon in kwestie het gevoel dat alles hem overtreft, wat zijn slechte humeur alleen maar versterkt.
 • Spierstijfheid, spanning en een zwaar gevoel door het hele lichaam.
 • Spanningshoofdpijn.
 • Spijsverteringsproblemen, duizeligheid en constante tachycardie.
 • Over het algemeen lijden deze mensen ook aan hypertensie en cardiovasculaire problemen.

Het is ook belangrijk om op te merken dat paniekaanvallen in veel gevallen gepaard gaan met episodische acute stress.

De oorzaken van episodische acute stress

Episodische acute stress is het duidelijke resultaat van een overgevoelige en veeleisende persoonlijkheidsstijl. Zoals we hierboven al zeiden, zijn deze mensen snel en constant gealarmeerd en hebben ze het gevoel dat ze hun doelen niet bereiken.

De zogenaamde type A-persoonlijkheid, gedefinieerd door de Amerikaanse cardiologen Meyer Friedman en Raymond Rosenman, is bovenal een slechte manager van frustratie, woede en razernij.

Deze individuen hebben ook de neiging om competitief te zijn, tot het punt waarop ze zichzelf moeten bewijzen dat ze kunnen bereiken wat ze van plan waren te doen. Als dit niet gebeurt, treden verslagenheid en paniek op.

Verder stellen onderzoeken zoals die uitgevoerd door Dr. Mark P. Petticrew vast dat het gedragspatroon dat geassocieerd wordt met een A-persoonlijkheid weinig meer is dan ‘de kers op de taart’ voor coronaire hartziekten.

Behandelingen voor stress

Er zijn veel effectieve behandelingen voor stress. Niet alle technieken zijn echter voor elke persoon geldig. Daarom is het essentieel om rekening te houden met de individualiteit van elke persoon bij het zoeken naar een behandeling voor de persoon in kwestie.

Over het algemeen kunnen mensen met episodische acute stress baat hebben bij de onderstaande therapeutische strategieën.

Soms is therapie nodig als iemand aan een stressstoornis lijdt

Emotionele controletechnieken

Mensen die het moeilijk vinden om hun emoties en impulsen te beheersen, hebben veel baat bij technieken voor emotionele controle. Enkele van de meest geschikte in deze gevallen zijn:

 • Beheerstechnieken voor prikkelbaarheid en woede.
 • Logisch redeneren.
 • Regulering van de gedachten.
 • Emotionele zelfregulatie.
 • Assertiviteit.
 • Diep ademhalen.
 • Spierontspanning.
 • Mindfulness.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie kan mensen helpen om te begrijpen hoe ze denken en hoe die mentale processen hun emotionele toestand en gedrag beïnvloeden. Dat gezegd hebbende, de doelen van deze therapie zijn de volgende:

 • De manier van denken van de persoon in kwestie veranderen, wat stress, impulsiviteit en zelfbehoefte voedt.
 • De persoon aanmoedigen om zich rustig op het huidige moment te concentreren, de oorzaken van hun leed te identificeren en eraan te werken om hun humeur te verbeteren.

Tot slot willen we wijzen op een ander belangrijk aspect. Soms kun je verstrikt raken in gedrag dat volgens jou normaal is of in karaktertrekken, terwijl het in werkelijkheid duidelijk pathologische toestanden zijn. Het normaliseren van stress in je dagelijkse leven vermindert het welzijn en heeft ernstige gevolgen voor je gezondheid. Onthoud dit goed! Wellicht ook interessant voor jou

De vier persoonlijkheidstypen van Gerlach, Farb, Revelle en Nunes Amaral
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De vier persoonlijkheidstypen van Gerlach, Farb, Revelle en Nunes Amaral

De onderzoekers analyseerden de gegevens van meer dan 1,5 miljoen enquêtes en ontdekten dat er minstens vier verschillende persoonlijkheidstypen be...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Petticrew, M. Lee, K. & McKee, M. (2012). Type A Behavior Pattern and Coronary Heart Disease: Philip Morris’s “Crown Jewel”. Am J Public Health, 102(11): 2018-2025.
 • Friedman, H. & Booth-Kewley, S. (1987). Personality, Type A Behavior, and Coronary Heart Disease: The Role of Emotional Expression. Journal of Personality and Social Psychology. 53(4): 783-792.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.