Enkele merkwaardige feiten over theater

In veel theaters is de kleur geel verboden. Dat komt omdat Molière, de beroemde Franse toneelschrijver, in die kleur gekleed was toen hij ziek werd en de voorstelling moest verlaten en later overleed. Laten we eens kijken naar enkele andere fascinerende feiten over de theaterwereld.
Enkele merkwaardige feiten over theater
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 24 november, 2022

Het theater is een unieke ervaring, zowel voor de kunstenaars als voor het publiek. Elke voorstelling heeft zijn eigen emoties, prestaties en wisselvalligheden. Het is inderdaad geen toeval dat theater een van de oudste en meest universele uitingen van de mensheid is.

Hoewel theatervoorstellingen in bijna alle culturen plaatsvonden, werden ze voor het eerst populair in het oude Griekenland. Sindsdien zijn twee maskers het symbool van het theater: een lachend, dat staat voor komedie, en een huilend, dat staat voor tragedie.

De Grieken dachten dat Thalia de muze van de komedie was, omdat ze hield van feesten, feestvreugde, lachen en muziek. Melpomene was de muze van de tragedie (Spaanse link). Men zei dat ze, hoewel ze alles had, niet gelukkig kon zijn.

Griekse tragedies zijn zo’n complete en prachtige uitdrukking van de menselijke conditie dat ze ook nu nog fascineren. Laten we nog wat andere merkwaardige feiten over theater bekijken.

“Het leven is een toneelstuk dat geen toetsing toestaat. Dus zing, huil, dans, lach en leef intens, voordat het doek dichtgaat en het stuk zonder applaus eindigt.

Charles Chaplin

Een theatervoorstelling
Het gordijn bestond niet altijd in het theater. Het was een innovatie in de zeventiende eeuw.

Merkwaardige feiten over het theater door de geschiedenis heen

Het eerste theater was in Griekenland. Het was gemaakt van steen en gewijd aan de god Dionysus. Het was verdeeld in drie delen: het podium, een plaats voor het orkest en een plaats voor het publiek.

De Grieken klapten en juichten aan het eind van een toneelstuk. De Romeinen deden hetzelfde, maar zwaaiden ook met de uiteinden van hun toga’s of een speciaal lint dat voor dat doel aan het publiek werd gegeven.

Het theater beleefde een neergang met het begin van het christendom. Het werd met argwaan bekeken en lange tijd waren openbare voorstellingen verboden. Dit veranderde echter met het verschijnen van de Passiespelen, die religieuze boodschappen overbrachten.

Aanvankelijk mochten theaterstukken alleen in kerken worden opgevoerd. Later werden ze toegestaan op openbare pleinen. Desalniettemin werd het beroep van acteur tot ver in de 18e eeuw als berucht beschouwd. Het was acteurs zelfs verboden om bepaalde openbare ambten te bekleden en ze mochten niet in heilige grond worden begraven.

Lange tijd was het vrouwen verboden om deel te nemen aan toneelstukken. Als vrouwelijke personages nodig waren, werden jonge mannen gebruikt van wie de stem nog niet veranderd was.

Mythen en legenden in het theater

Veel theaters zijn omgeven door legenden en mythen. Van Londens West End bijvoorbeeld, het grootste theaterdistrict ter wereld, is altijd gezegd dat het er spookt. Veel theaters over de hele wereld gaan zelfs niet open op maandag, omdat men zegt dat op die dag de geesten ongestoord kunnen rondwaren. Ze laten zelfs het licht voor hen aan.

Over legenden gesproken: het beroemde toneelstuk van Shakespeare, Macbeth, zou vervloekt zijn. Deze mythe is ontstaan omdat de acteur die Lady Macbeth speelde bij de eerste opvoering van het stuk stierf voordat hij het toneel opging, en Shakespeare zelf moest zijn plaats innemen.

Bovendien stierven in 1849 20 mensen en raakten er 100 gewond door een rel tijdens de opvoering van dit stuk. Dit zijn slechts een paar van de redenen waarom veel acteurs en regisseurs bang zijn voor Macbeth.

Maar de mythen en legenden van het theater houden hier niet op. De uitdrukking “Break a leg” is onderdeel van theatertaal en staat voor een gelukswens aan een acteur voor zijn voorstelling.

Er zijn veel verschillende theorieën over de oorsprong van deze uitdrukking. Eén zo’n theorie ontstond aan het begin van de 20e eeuw in het Amerikaanse theater. Onderstudenten zaten op de achterste rij en wensten dat de hoofdrolspelers een been zouden breken.

Dansers zeggen niet “Break a leg” voor een voorstelling tegen elkaar. Ze zeggen “Merde,” het Franse woord voor stront. Het verwijst naar de tijd dat, als een voorstelling geslaagd was, de straten vol stront lagen van de paarden die de koetsen van de toeschouwers trokken.

Les Miserables in Londen
Les Miserables is de langstlopende musical op West End in Londen.

Andere merkwaardige feiten over theater

In de regel zijn het gordijn en de leunstoelen in een theater rood. Dit komt door het Purkinje-effect. Dat is de neiging van het oog om bij weinig licht naar de blauwe kant van het kleurenspectrum te verschuiven. Dit betekent dat rood donkerder lijkt, waardoor kijkers hun ogen beter op de scène kunnen richten.

Voorstellingen variëren sterk in lengte. Men denkt dat de kortste ongeveer drie minuten duurt, terwijl de langste een dag duurt. Eén van de langste is Gatz, een acht uur durende voorstelling waarin The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald in zijn geheel wordt voorgelezen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Blanco, M. (1998). De la tragedia a la comedia trágica. In Teatro español del Siglo de Oro: teoría y práctica (pp. 38-60). Vervuert Verlagsgesellschaft.
  • De Petre, J. C. (2004). El teatro desconocido. Assaig de teatre: revista de l’Associació d’Investigació i Experimentació Teatral, 15-32.
  • Martínez, J. L. (2014). Estudio y edición crítica y anotada de” Melpómene”, musa tercera de El Parnaso Español de Quevedo (Doctoral dissertation, Universidade de Santiago de Compostela).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.