Drie geweldige korte legendes voor kinderen

Legendes kunnen prachtige middelen zijn om onze kinderen waarden bij te brengen die het middelpunt van hun leven zouden moeten worden. Ontdek er drie hier in dit artikel!
Drie geweldige korte legendes voor kinderen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

In dit artikel delen we drie korte legendes voor kinderen. Ze geven ons een prachtige gelegenheid om met onze kinderen te praten over de waarden die het verdienen om in het middelpunt van hun leven te staan.

Legendes zijn vaak een grote bron van kennis die we kunnen gebruiken om onze kinderen waarden bij te brengen. Korte legendes voor kinderen kunnen prachtige middelen zijn om hen te helpen dromen.

Als kinderen ze lezen, kunnen ze zich voorstellen dat ze een hoofdrol spelen in hun eigen verhalen. We kunnen deze legendes gebruiken om hen te helpen betere mensen te worden: meer verantwoordelijkheid, autonomie en begrip.

In de loop van de geschiedenis is de traditie van de mondelinge legende doorgegeven van ouders op kinderen. Verbazingwekkend genoeg veranderen de verhalen niet eens veel in de loop der jaren.

Natuurlijk hebben zijn sommige verhalen aangepast aan de moderne tijd. Anderen hebben ze wat verzacht, en een goed voorbeeld hiervan is Disney in hun filmbewerkingen. Ook zijn sommige volledig veranderd.

Ze hebben echter allemaal de meeste van hun culturele elementen en hun educatieve doel behouden, namelijk kinderen waarden, idealen en interessante onderwerpen bij te brengen.

De beste korte legendes voor kinderen

We moeten legendes niet verwarren met mythen of fabels. Over het algemeen zijn legenden verhalen die ontleend zijn aan een veronderstelde oudere realiteit die geworteld is in de geschiedenis. Tegelijkertijd worden ze vaak vermengd met een flinke dosis fantasie, het bovennatuurlijke en veel verbeelding.

Fabels hebben meestal dierlijke hoofdpersonen. Hun doel is meestal om een soort “les” te leren. De fabels van Aesop zijn hier een goed voorbeeld van.

Een legende kan daarentegen elementen van fabels of mythen bevatten, met een vleugje van het bovennatuurlijke. Ze hebben de neiging om echte sociale gebeurtenissen te vertellen. Na verloop van tijd vervormen deze waarheden echter, omdat ze in de loop van de jaren van generatie op generatie worden gedeeld.

De beste manier om ze uit te leggen is door je enkele voorbeelden te geven. Daarom laten we je hier drie beroemde korte legendes zien, die geweldig zijn voor kinderen.

De vliegende Hollander

De Vliegende Hollander

Binnen de wereld van de korte legendes valt De Vliegende Hollander echt op. Het dateert uit de zeventiende eeuw en vertelt het verhaal van kapitein Willem van der Decken.

Zijn schip was op weg naar India toen het door een storm werd getroffen. Ze wisten er doorheen te komen, dankzij de vastberadenheid van de zeeman, die volgens de legende de autoriteit van God durfde aan te vechten.

God veroordeelde hem daarom tot het doelloos rondzwerven met zijn schip door de oceanen van de wereld. Sindsdien, wanneer het spookschip met zijn gekwelde zielen verschijnt, wordt het als een zeer slecht voorteken gezien.

Naast de mogelijke religieuze interpretaties wordt deze legende gebruikt om kinderen te helpen het gezag te respecteren. Het idee hier is dat het goed voor hen is om zichzelf te zijn met hun eigen persoonlijkheid en overtuigingen. Tegelijkertijd moeten ze hun ouders, leerkrachten en andere mensen wel respecteren.

Krampus

Iets wat we vaak in legendes vinden is een zekere morbide en macabere sfeer. Sommigen van hen kunnen ronduit angstaanjagend zijn. Dit is zeker het geval bij Krampus, een populair Europees wezen dat half geit en half demon is, met grote hoorns en een harig lichaam.

Krampus is een personage dat volgens het verhaal elke kerst verschijnt om kinderen te straffen die zich niet goed hebben gedragen. Zijn oorsprong ligt nog vóór het christendom. We moeten niet vergeten dat het in het verleden gebruikelijk was om kinderen lessen te leren door middel van gevaarlijke personages als Krampus en de Boeman.

De legende van Krampus kan echter verzacht worden met personages als de Kerstman, Sinterklaas of de Drie Wijzen. Wat al deze personages gemeen hebben is dat ze kinderen belonen voor hun goede gedrag.

Robin Hood

Onze laatste legende spreekt over rechtvaardigheid en gelijkheid. Het middeleeuwse Engelse personage Robin Hood is ongetwijfeld een van de mooiste en interessantste voor kinderen. In de loop van de jaren is het tientallen keren aangepast voor de bioscoop, maar ook voor boeken en strips.

Het is gebaseerd op echte personages en hun avonturen, waarin Robin Hood een prins onder de dieven is. Hij was een edelman die aan lager wal was geraakt, maar die besloot zijn eigen vorm van gerechtigheid uit te voeren door de rijken te beroven om aan de armen te geven.

Een van zijn favoriete slachtoffers was koning John, die zich de Engelse troon toe-eigende bij afwezigheid van zijn broer, de geliefde Richard Leeuwenhart.

Een jongetje verkleed als Robin Hood

Robin Hood werd populair in de vijftiende eeuw. De historische gebeurtenissen zijn echter gebaseerd op de dertiende eeuw. Hoe dan ook, het kan worden gebruikt als een goed voorbeeld van sociale rechtvaardigheid en de strijd tegen de tirannie die soms door bepaalde machtige sectoren wordt gevoerd.

Het kan ons leren hoe belangrijk het is om onze eigen egoïstische belangen opzij te zetten om degenen te helpen die het het meest nodig hebben. Elk van deze korte legendes voor kinderen kan, ook aangepast aan de moderne tijd, mooie voorbeelden zijn die we kunnen gebruiken voor opvoeding, debat en – natuurlijk – plezier.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.