Enkele merkwaardige feiten over reizen

De wereld is vol met mensen die van de ene plaats naar de andere verhuizen. Sommigen doen het om werkredenen, om iemand te ontmoeten, of gewoon om zich onder te dompelen in nieuwe culturen. In dit artikel praten we over enkele merkwaardige feiten over reizen.
Enkele merkwaardige feiten over reizen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 22 februari, 2023

Veel merkwaardige reiservaringen blijven achter in de koffers of rugzakken van de meest onverschrokken reizigers. Het zijn echter het soort verhalen dat vaak sociale gelegenheden verlevendigt en een gemeenschappelijke glimlach teweegbrengt. Aan de andere kant vervelen ze vaak degenen die er herhaaldelijk naar moeten luisteren. Hoe dan ook, reisverhalen zijn meestal heel boeiend.

Als soort begon onze belangstelling voor reizen lang geleden, toen we nog nomaden waren. Ondanks het verstrijken van de tijd blijft dat intense verlangen om de weg op te gaan en verre reizen te maken in velen van ons bestaan.

Sommigen reizen voor de ontspanning, anderen als levensstijl. De meesten genieten van hun reizen die vaak de neiging hebben om verrassingen te brengen. Hier zijn enkele merkwaardige feiten over reizen.

“De intelligente mens reist om later zijn leven te verrijken in de sedentaire dagen, die talrijker zijn .”

-Enrique Larreta-

Vliegveld
Reizen verhoogt dopamine en verlaagt het stressniveau.

Enkele merkwaardige feiten over reizen

Het reizigers-gen

Blijkbaar bezitten we als mens allemaal een ‘reizigers-gen’. Dit zou ons nomadische verleden als soort verklaren. Het werd gesuggereerd door een studie (Engelse link), gepubliceerd in het tijdschrift Evolution and Human Behavior, in 2015. Het onderzoek gaf aan dat de genetische variant DRD4-7r sterk geassocieerd zou kunnen zijn met het verlangen om te zwerven.

Het lijkt er inderdaad op dat dit gen samenhangt met het zoeken naar nieuwigheid, impulsiviteit en het verlangen naar avontuur. Om die reden hebben velen het al snel het ‘reizigers’-gen genoemd. Men schat dat 20 procent van de bevolking een hoog niveau van het reizigers-gen in zijn genetische blauwdruk heeft.

Veel onderzoekers hebben er echter op gewezen dat de reislust niet met één enkel gen samenhangt. Zij suggereren dat er vele factoren een rol spelen, niet alleen genetische maar ook die welke te maken hebben met persoonlijkheid en cultuur. Dat gezegd hebbende, de reiziger-gen hypothese is interessant en verdient zeker een vermelding onder onze merkwaardige feiten over reizen.

De grote voordelen van reizen

Reizen is niet zomaar een recreatieve activiteit. In feite brengt het grote voordelen voor degenen die zich laten verleiden door de roep van de weg. Uit een studie (Engelse link) van wetenschappers van de Universiteit van Jyväskylän (Finland) bleek dat oudere volwassenen die gereisd hadden, langer leefden.

Dat komt omdat reizen een onderbreking betekent van een zittend leven, zowel lichamelijk als geestelijk. Als het belangrijk is voor ouderen, zou het dat nog meer kunnen zijn voor jongeren.

Een ander onderzoek (Engelse link) geleid door Thomas Gilovich van de Cornell Universiteit (Verenigde Staten), wees erop dat reizen geluk brengt. Het is een ervaring waarvan men geniet vanaf de planning tot aan de realisatie, en dan de daaropvolgende herinneringen. Ongetwijfeld is reizen een gedenkwaardige ervaring die een positievere levenshouding voedt.

Andere voordelen van reizen

Verandering van omgeving betekent niet alleen een gezonde onderbreking van je gebruikelijke routines, maar de ervaring van reizen test en helpt je ook verschillende capaciteiten te ontwikkelen:

  • Het activeert je vermogen om problemen op te lossen. In een vreemde omgeving kom je nieuwe situaties tegen. Bijgevolg moet je in staat zijn moeilijkheden op te lossen en je aan te passen aan je nieuwe locatie.
  • Het vergroot je sociale en communicatieve vaardigheden. Buiten je gebruikelijke omgeving heb je meer empathie en betere communicatievaardigheden nodig om je ideeën en emoties te begrijpen en uit te drukken.
  • Het helpt vooroordelen te vernietigen. Als je reist, heb je de gelegenheid om zelf te zien of wat je over andere plaatsen en culturen hebt gehoord waar is of niet. Daarom verdwijnen veel van je vooroordelen.
  • Het verbetert je kennis van jezelf. Door in een andere omgeving te zijn kun je aspecten van je persoonlijkheid ontdekken die verborgen bleven toen je in je comfortzone was.
Stel bekijkt een landkaart
Reizen helpt ons te groeien als mens.

Grote reizigers

De beroemdste klassieke epische werken zijn De Ilias en De Odyssee. Beide gaan over reizen. Hun schepper, Homerus, was inderdaad een onvermoeibare reiziger. De Romeinen reisden ook veel. Het was voor hen zelfs gebruikelijk om reizen te maken, geen vakanties, maar reizen die meerdere jaren duurden. Het was een wijdverbreid gebruik.

Een ander merkwaardig feit over reizen werd geleverd door een Chinese monnik genaamd Xuanzang. Hij ondernam een kolossale reis die 16 jaar duurde. Xuanzang reisde van China naar India, met als doel heilige boeddhistische teksten te zoeken. Hij volgde de Zijderoute en documenteerde alle plaatsen die hij bezocht.

Isabella Lucy Bird verdient ook een vermelding in onze curieuze feiten over reizen. Deze vrouw leefde in het Victoriaanse tijdperk. Ondanks de beperkingen die er toen voor haar geslacht bestonden, aarzelde ze niet om haar koffers te pakken en naar Azië te reizen.

Ze werd zelfs de eerste vrouw die lid werd van de Royal Geographic Society en schreef een aantal prachtige boeken over haar reizen. Zoals alle reizigers was zij een dolende ziel op zoek naar het mysterie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gilovich, T., Kumar, A., & Jampol, L. (2015). A wonderful life: Experiential consumption and the pursuit of happiness. Journal of Consumer Psychology, 25(1), 152-165.
  • Haines, G. (2017, 3 agosto). The ‘wanderlust gene’ – is it real and do you have it? The Telegraph. https://www.telegraph.co.uk/travel/travel-truths/the-wanderlust-gene-is-it-real-and-do-you-have-it/.
  • Katja Pynnönen, Timo Törmäkangas, Riitta-Liisa Heikkinen, Taina Rantanen, Tiina-Mari Lyyra, Does Social Activity Decrease Risk for Institutionalization and Mortality in Older People?, The Journals of Gerontology: Series B, Volume 67, Issue 6, November 2012, Pages 765–774, https://doi.org/10.1093/geronb/gbs076.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.