Enkele merkwaardige feiten over lachen

Het maakt niet uit welke cultuur het is of de tijd die dient als context voor onze toespraak, want alle mensen lachen hetzelfde. Het is een eenvoudig gebaar, maar op de een of andere manier verenigt het ons zelfs met degenen van wie we denken dat ze heel anders zijn dan wij. Nieuwsgierig, toch?
Enkele merkwaardige feiten over lachen

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 03 februari, 2023

Lachen wordt beschouwd als een evolutionaire verovering die alleen chimpansees, orang-oetans en mensen hebben bereikt. Men gelooft dat het een soort triomfkreet is als een tegenstander verslagen is. In feite geven deskundigen aan dat er in lachen altijd een zweem van agressie zit, omdat het op de een of andere manier staat voor het herbevestigen van onszelf over anderen.

We lachen in plezierige situaties , maar ook in stressvolle. Maar zelfs als een lach nep is, moedigt hij positieve gevoelens en emoties aan. Daarom wordt lachen beschouwd als een manier om de stemming te verbeteren en tegelijkertijd het immuunsysteem te versterken. Hier gaan we kijken naar enkele andere merkwaardige feiten over lachen.

“De tijd die wordt doorgebracht met lachen is tijd die wordt doorgebracht met de goden.”

-Japans spreekwoord-

Lachende vrouw
Lachen bevordert de afgifte van endorfine, stoffen die te maken hebben met het gevoel van welzijn.

Een gezonde activiteit

Lachen is een natuurlijk medicijn. Een onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Oxford (VK) ontdekte dat er een verband bestaat tussen lachen en tolerantie voor lichamelijke pijn.

Dat komt omdat lachen het vrijkomen van endorfine veroorzaakt, stoffen die werken als natuurlijke pijnstillers. Dit is echt belangrijk in sommige omstandigheden, zoals het dagelijks leven van mensen die lijden aan chronische ziekten.

Daarnaast ontdekte onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Maryland (VS) dat lachen de werking van de bloedsomloop bevordert. Als je bijvoorbeeld naar een dramatische film kijkt, vernauwen je bloedvaten zich. Kijk je daarentegen naar een komedie, dan verwijden de bloedvaten zich, waardoor de stroom van bloed en zuurstof door je lichaam toeneemt.

Een ander onderzoek (Engelse link) wijst erop dat veelvuldig lachen het leven verlengt. Het blijkt zelfs dat lachers tot 40 procent minder cardiovasculaire problemen ervaren dan degenen die niet zoveel lachen. Dit betekent dat ze een levensverwachting hebben die vier en een half jaar langer is dan gemiddeld.

Psychologisch welzijn

De volgende van de feiten over lachen is dat het zowel lichamelijk als geestelijk gezond is. Als je lacht, worden de beloningscircuits van je hersenen geactiveerd. Het verhoogt de afgifte van hormonen die met je welzijn te maken hebben. Met andere woorden, ook al lijkt het duidelijk, lachen maakt gelukkig.

Lachen is een ontspannende handeling die een gevoel van bevrijding opwekt, vooral als je oprecht en hardop lacht. Het effect van lachen op de hersenen is zelfs vergeleken met dat van meditatie en slaap.

Er is een gevoel van rust en evenwicht na het lachen. Er is ook geconstateerd dat lachen het geheugen verbetert. Grappige herinneringen worden uiterst stevig in de geest, zodanig dat ze vers blijven, zelfs jaren later. Daarom is een goede manier om een les te leren door die te associëren met iets grappigs dat je aan het lachen maakt.

Lachende man
Het effect van lachen is vergelijkbaar met dat van meditatie en slaap.

Andere merkwaardige feiten over lachen

Lachen kan ook een interessante fysieke activiteit zijn. Men schat dat hardop lachen gedurende tien minuten ongeveer 40 calorieën verbrandt, wat overeenkomt met een kleine chocoladereep. Als je dit dagelijks zou doen, zou je in een jaar tijd ongeveer twee kilo afvallen. Dat is iets om te overwegen als je aan je volgende dieet begint.

Baby’s lachen voor het eerst in de baarmoeder. Dit gebaar wordt echter pas vanaf ongeveer drie maanden geconsolideerd en gebruikt als reactie op plezier of pret. Men denkt dat kinderen ongeveer 300 keer per dag lachen, terwijl een gemiddelde volwassene dat maar 20 keer doet. De geneugten van de kindertijd!

Uit een onderzoek (Engelse link) bleek dat je gemakkelijker lacht als je met andere mensen bent die ook lachen. Alles wijst er inderdaad op dat lachen aanstekelijk is. Je hebt vast wel eens meegemaakt dat iemand begint te lachen en je merkt dat je gewoon mee moet doen. Zo werkt lachen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Dunbar RI, Baron R, Frangou A, Pearce E, van Leeuwen EJ, Stow J, Partridge G, MacDonald I, Barra V, van Vugt M. Social laughter is correlated with an elevated pain threshold. Proc Biol Sci. 2012 Mar 22;279(1731):1161-7. doi: 10.1098/rspb.2011.1373. Epub 2011 Sep 14. PMID: 21920973; PMCID: PMC3267132.
  • Miller M, Fry WF. The effect of mirthful laughter on the human cardiovascular system. Med Hypotheses. 2009 Nov;73(5):636-9. doi: 10.1016/j.mehy.2009.02.044. Epub 2009 May 27. PMID: 19477604; PMCID: PMC2814549.
  • “Laugh Lots, Live Longer” in SA Mind 27, 5, 17 (September 2016) doi:10.1038/scientificamericanmind0916-17b.
  • Wang, S. (2006, 1 febrero). Contagious Behavior. Association for Psychological Science – APS. https://www.psychologicalscience.org/observer/contagious-behavior.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.