Enkele merkwaardige feiten over enige kinderen

In hoeverre zijn de stereotypen over enige kinderen waar? Wat heeft de wetenschap hierover te zeggen? Ontdek het hier.
Enkele merkwaardige feiten over enige kinderen
Sergio De Dios González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 11 oktober, 2022

Tot nog maar zo’n vier of vijf decennia geleden waren alleenstaande kinderen een zeldzaamheid. De meeste gezinnen namen het advies van de Bijbel om “vruchtbaar te zijn en zich te vermenigvuldigen” serieus. In feite leek het weinig zinvol om een gezin te stichten en slechts één kind te hebben. Dit leidde tot het ontstaan van een reeks vooroordelen rond hen.

Door economische en sociale factoren, en in het bijzonder door veranderingen in de rol van vrouwen, is de trend echter aan het omslaan. Dientengevolge, waar vroeger deze kinderen de uitzondering waren, zijn ze nu meer de regel. Er wordt zelfs aangenomen dat tot 40 procent van de huishoudens in de wereld tegenwoordig slechts één kind heeft.

Het is ook aangetoond dat hoe hoger het culturele en sociale niveau van de ouders, hoe minder kinderen ze hebben. Dit geeft een licht voordeel aan enige kinderen, die meestal meer stimulans en een stabielere sociaal-economische positie genieten. Laten we nog enkele merkwaardige feiten over hen bekijken.

“Voed de kinderen op en het zal niet nodig zijn de mannen te straffen.”

Pythagoras

Blije vader en zoon
Vragen kunnen fungeren als een brug tussen jou en je kind. Ze geven je de mogelijkheid om nauwe communicatie en een oprechte band tot stand te brengen.

Hersenen van enige kinderen ontwikkelen zich anders

Uit een studie (Engelse link) van de Universiteit van China, gepubliceerd in het tijdschrift Brain Imaging and Behavior, bleek dat enige kinderen mogelijk een andere hersenontwikkeling hebben dan kinderen met broers en zussen.

Het onderzoek onderzocht 303 studenten, waarvan 170 enige kinderen. Allen ondergingen psychologische en psychotechnische tests, alsmede MRI’s om hun hersenen te bestuderen. Ze ontdekten dat enige kinderen meer grijze stof hadden in de pariëtale kwab.

Dit bracht men in verband met grotere mentale beweeglijkheid, planning en taalvermogen. Ze leken ook meer creativiteit en verbeelding te genieten. Aan de andere kant waren ze afhankelijker en hadden ze minder sociale vaardigheden dan degenen die met broers en zussen waren opgegroeid.

Het onderzoek gaf aan dat kinderen die alleen opgroeien fantasierijker en actiever moeten zijn bij het spelen. Dat komt omdat ze geen speelkameraadjes hebben waardoor ze hun creativiteit verder ontwikkelen. Ook lijkt dit, omdat ze minder met andere kinderen en meer met volwassenen omgaan, hen een taalkundig voordeel te geven.

Andere studies

Enkele decennia geleden werden enige kinderen als een probleem gezien. Men dacht dat ze zich slecht gedroegen en dus uiterst moeilijk op te voeden waren. Zozeer zelfs dat er een vereniging ter verdediging van ouders van enige kinderen werd opgericht. Deze heette Zero Growth en trachtte ouders te helpen “de kleintjes op het rechte pad te krijgen.”

Dankzij dezelfde organisatie begon men in verschillende delen van de wereld studies uit te voeren. De wetenschap begon inderdaad gegevens te leveren waaruit bleek hoe fout deze perceptie was. Ze verzamelden geleidelijk bewijs dat aangaf dat deze kinderen zeker anders waren dan die met broers en zussen, maar ze vielen niet samen met het stereotiepe idee.

In 2017 werd een studie (Engelse link) gepubliceerd die beweerde dat ze in de regel intelligenter zijn en ook betere relaties met hun ouders hebben dan kinderen met broers en zussen.

Uit de studie bleek ook dat ze meer op hun ouders lijken dan degenen die opgroeien in een gezin met veel kinderen. Dat komt omdat de interactie intenser en gerichter is. Deze kleintjes hebben niet de mogelijke modellen die broers en zussen hen zouden kunnen bieden, maar alleen die van hun ouders. Vandaar dat de identificatie directer is.

Moeder en dochter

Andere merkwaardige feiten over enige kinderen

Als alleen kinderen problemen hadden, zouden er in werkelijkheid niet zoveel van hen beroemd zijn geworden. Onder hen zijn prominente figuren als Leonardo Da Vinci, Albert Einstein, Jean-Paul Sartre, Franklin Delano Roosevelt, en Charles Lindbergh, onder anderen.

Zonder al te ver te gaan, 20 van de eerste 23 astronauten die de ruimte in werden gestuurd waren kinderen zonder broers en zussen. Zo ook een groot aantal entertainmentfiguren als Marilyn Monroe, Al Pacino en Brooke Shields. Anderen zijn Leonardo DiCaprio, Robert De Niro en Alicia Keys.

Natuurlijk zijn er ook veel beroemde figuren en beroemdheden die opgroeiden met broers en zussen. De waarheid is dat er geen radicaal verschil lijkt te zijn tussen het hebben van een gezin waarin er maar één kind is en een ander waarin er veel zijn. Het lijkt erop dat het genetica, opvoedingsstijl en persoonlijke ervaringen zijn die elk individu vormen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Villalobos, C. D. A., & Mondragón, L. E. C. (2017). Autoconcepto y habilidades sociales en niños como hijos únicos y niños con hermanos. PsicoEducativa: reflexiones y propuestas, 3(5), 38-44.
  • Yang, J., Hou, X., Wei, D. et al. Hijo único y no hijo único exhiben diferencias en creatividad y amabilidad: evidencia de estudios estructurales anatómicos y de comportamiento. Imágenes cerebrales y comportamiento 11 , 493–502 (2017). https://doi.org/10.1007/s11682-016-9530-9

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.