Enkele geheimen om je creativiteit de vrije loop te laten

Creativiteit is niet alleen een voorrecht van een select groepje. Het kan door ons allemaal worden geleerd en geoefend.
Enkele geheimen om je creativiteit de vrije loop te laten

Laatste update: 24 april, 2022

We hebben de neiging om te denken dat creativiteit een geschenk is waar maar weinigen mee gezegend zijn. Dit is echter niet waar.

In feite is creativiteit een vaardigheid die door iedereen kan worden geleerd, geoefend en gecreëerd. Je kunt het gebruiken om je baan te verbeteren, een gelukkiger leven te leiden en de relaties die je hebt met de mensen om je heen te verbeteren.

In dit artikel vind je enkele strategieën die heel gemakkelijk toe te passen zijn. Je zult zien dat je maar een paar minuten nodig hebt om er het beste uit te halen. Probeer ze eens.

Krabbelen

Weet je nog toen je een kind was en vroeger zomaar wat zat te tekenen? Het kan heel goed zijn dat je door je leraar bent berispt omdat je het deed en niet genoeg aandacht besteedde in de klas. Daarom vind je het misschien vreemd om te horen dat krabbelen eigenlijk een manier is om creatiever te zijn en te helpen bij het oplossen van problemen.

Wat je leraren op dat moment niet wisten, is dat je geest door te krabbelen allerlei verzadigde gedachten ontlaadt. Het geeft je de mogelijkheid om op een andere manier te analyseren wat er met je gebeurt. Het enige wat je nodig hebt is een pen of potlood en wat papier. De enige regel die voor krabbelen bestaat, is dat je het vrijelijk doet.

Potloden

Iets nieuws leren

Piano spelen, een nieuwe taal leren of kooklessen volgen zijn slechts drie voorbeelden van nieuwe dingen die je kunt doen. Creativiteit bloeit inderdaad wanneer je uit je comfortzone stapt en nieuwe uitdagingen aangaat. Het verschijnt ook wanneer je met een probleem wordt geconfronteerd of wanneer je iets wilt zeggen en de conventionele uitdrukkingsvormen geen zin hebben.

Probeer het soort les te kiezen waar een prettige sfeer heerst en dat geen karwei is om bij te wonen. Het zou niet moeten voelen als terug naar school gaan, maar over het ontwikkelen van vaardigheden waarvan je niet zeker weet of je ze bezit.

Profiteer van alle cursussen of lessen die je voor volwassenen kunt vinden. Ze hebben de neiging om een vrij ontspannen en vriendelijke sfeer te hebben en geven je de kans om mensen te ontmoeten met nieuwe zorgen en ambities, die je leven onbedoeld echt kunnen verrijken.

Kom in beweging

Een wandeling maken, een les volgen in de sportschool of een nieuwe sport proberen zijn drie alternatieven die creativiteit opwekken. Ze kunnen je ook helpen als je een probleem hebt waar je maar aan blijft denken of waar je een oplossing voor vindt.

In plaats van stil te staan, ga je naar het park of het bos voor een wandeling. Probeer en vergeet wat je dwarszit of wat je ervan weerhoudt vooruitgang te boeken. Je zult zien dat je perspectief verandert en je zult oplossingen vinden waar je nog niet eens aan had gedacht.

Als mens ben je gemaakt voor beweging en beweging inspireert je op zijn beurt. Dit is iets waar de meeste bedrijven geen rekening mee houden, aangezien ze hun werknemers gewoonlijk dwingen om ongeveer acht uur per dag te gaan zitten, waardoor het aantal lichaamsbewegingen wordt geminimaliseerd om wat zij classificeren als ‘verspilde tijd’ te minimaliseren.

Vrouw die aan sport doet

Vergeet niet om onderscheid te maken tussen een pauze nemen en proberen weg te rennen. Ademen betekent dat je de situatie vanuit een andere hoek bekijkt. Maar weglopen maakt je problemen alleen maar erger en het helpt echt niet. Want op een gegeven moment moet je oog in oog komen te staan met deze situaties.

Tekenen

Tekenen is een therapeutische activiteit die creativiteit inspireert. Pak je verfdoos en een kleurboek of notitieboekje en schilder waar je maar zin in hebt. Neem zelfs, indien mogelijk, altijd je schetsboek bij je.

Op deze manier kun je het altijd doen als je zin hebt om te tekenen of te kleuren. Als je tekent, moet je voorkomen dat je te veel nadenkt over wat je tekent en zeker geen negatieve kritiek uiten op je inspanningen. Wat maakt het uit als je iets zinloos tekent? Het draait allemaal om plezier hebben en nieuwe dingen bedenken.

Interactie met kinderen

Je hebt je waarschijnlijk gerealiseerd dat kinderen een geweldig vermogen hebben om zich verhalen voor te stellen en ze vanuit het niets te creëren. Daarom, als je wilt dat creativiteit in je leven komt, leer dan naar de werkelijkheid te kijken zoals kinderen dat doen.

Volg het soort verhalen dat ze creëren in hun denkbeeldige wereld en stel je eigen geest de uitdaging voor om op een andere manier te werken. Een alternatieve manier die niet uitgaat van de informatie die je zintuigen je geven, maar die begint en eindigt in je geest.

Spelend kind

Speel, lach, jaag op vlinders en blijf vragen waarom… voor van alles en nog wat. Het belangrijkste is dat je leert je gevoelens van angst en schaamte los te laten. Er zal niets ergs gebeuren, alleen maar omdat je de formaliteit en je serieuze gezicht een tijdje achter je laat.

Gebruik creativiteit in je voordeel

Creativiteit helpt je niet alleen om uit de problemen te komen. Het is ook een excuus om situaties tegen te komen die je je nooit eerder had voorgesteld. Gebruik creativiteit en daag jezelf uit om nieuwe ervaringen te beleven die je vullen met nieuwe herinneringen en dromen.

Stop met klagen over je leven en genoegen nemen met minder dan je verdient. Ga naar buiten en probeer nieuwe dingen. Misschien ontdek je zelfs een nieuwe passie of kans. Wellicht ook interessant voor jou

Stimuleert muziek creativiteit?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Stimuleert muziek creativiteit?

Jarenlang hebben onderzoekers zich gericht op het leren of muziek creativiteit bevordert, het vermogen dat zo belangrijk is voor onze ontwikkeling.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.