Enkele merkwaardige feiten over cinema

Cinema heeft vorm gegeven aan veel gedeelde verlangens, hoop en angsten. Verborgen tussen het enorme aantal werken waaruit deze unieke spiegel van het leven bestaat, liggen een groot aantal merkwaardige feiten.
Enkele merkwaardige feiten over cinema
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 08 februari, 2023

In de loop der jaren heeft de cinema veel fantastische verhalen geïnspireerd en voortgebracht, en niet alleen op het scherm zelf. Heb je je bijvoorbeeld ooit afgevraagd waar de gewoonte om films met popcorn te bekijken vandaan komt? In feite was het een gewoonte die men aannam tijdens de Grote Depressie in de Verenigde Staten. In die tijd was popcorn een van de goedkoopste voedingsmiddelen.

Bioscoop heeft veel films voortgebracht met het vermogen om mensen samen te brengen. Dat komt omdat het zowel kunst als massavermaak is. In feite heeft het een grote invloed gehad op de mentaliteit van het grote publiek. Veel mensen beschouwen hun eigen leven zelfs als een film.

Bovendien hebben we dankzij bepaalde films tegenwoordig een beter idee van hoe de generaties die ons zijn voorgegaan hebben geleefd en welke moeilijkheden zij hebben ondervonden.

De film stelt ons ook in staat om naar afgelegen plaatsen te reizen en de unieke gebruiken te begrijpen van de mensen die er wonen. En we dragen allemaal bepaalde scènes mee uit de films die ons boeiden of waarin we onszelf weerspiegeld zagen. Daarom willen we het in dit artikel hebben over enkele merkwaardige feiten over cinema.

Een goede wijn is als een goede film: hij duurt een ogenblik en laat een glorieuze smaak in je mond achter; hij is nieuw bij elke slok en wordt, net als bij films, in elke proever geboren en herboren .

Federico Fellini

Mensen in de bioscoop
Ricciotto Canudo schreef het Manifest van de Zeven Kunsten. Hij stelde een hiërarchie op van de kunsten die we tegenwoordig gebruiken: architectuur, beeldhouwkunst, schilderkunst, muziek, poëzie/literatuur, dans en film.

Cinema en psychologie

Bijna alle kunsten hebben banden met de psychologie, en cinema vormt daarop geen uitzondering. Eén voorbeeld betreft een uniek geestelijk verschijnsel. Het heet het Kuleshov-effect (Engelse link) ter ere van de Russische regisseur Lev Kuleshov. Hij deed een experiment met betrekking tot de merkwaardige reacties van het publiek bij het zien van bepaalde beelden.

Het experiment bestond uit het presenteren van identieke beelden van een beroemde acteur, Ivan Mozzhukhin, waarin hij een neutrale uitdrukking had. Deze werden afgewisseld met drie andere beelden. Een kom soep, een meisje in een kist en een vrouw op een divan.

Het publiek geloofde dat de uitdrukking op het gezicht van de acteur in elk beeld anders was, afhankelijk van of hij leek te “kijken” naar de kom soep, de kist of de vrouw. Ze identificeerden respectievelijk honger, verdriet of verlangen. Dit was een uitstekend bewijs dat mensen hun eigen emoties projecteren op filmfiguren.

Enkele merkwaardige feiten over cinema

De filmindustrie heeft werkelijk bizarre films geproduceerd. Een goed voorbeeld is Cleo van 5 tot 7 (Engelse link) een film die, zoals de titel suggereert, slechts twee uur uit het leven van de hoofdpersoon vertelt.

Een andere merkwaardige film is Man met een f ilmcamera (Spaanse link), geregisseerd door Dziga Vertov. Het is een soort documentaire over het leven in de Sovjet-Unie in de jaren twintig. Het is geen conventionele weergave, maar mengt maten, texturen en geluiden. In feite portretteert het, niet de realiteit van de feiten, maar een poëtische perceptie ervan.

Een ander vreemd juweeltje is Dogtooth. Dit is een film geregisseerd door Yorgos Lanthimos die een verontrustend verhaal vertelt. Een echtpaar en hun drie kinderen leven op een uiterst onconventionele manier. In feite hebben ze zelfs nooit hun huis verlaten. Onverwacht hebben de kinderen een heel ander idee van normaliteit dan hun leeftijdsgenoten.

Filmprojector
De eerste Oscaruitreiking was op 16 mei 1929 in Los Angeles.

De vervloekte films

Er zijn verschillende merkwaardige feiten over cinema die te maken hebben met ‘vervloekte films’. Bijna allemaal zijn ze van het horrorgenre. Ze zijn de geschiedenis ingegaan omdat voor, tijdens of na het filmen ervan tragische gebeurtenissen plaatsvonden.

Het meest emblematische geval was The Exorcist. De opname ervan moest worden uitgesteld vanwege een brand op de opnameset. Bovendien overleden twee van de acteurs kort na de productie.

The Omen, een film uit 1976, was ook omgeven door duistere toevalligheden. De meest opvallende daarvan was dat een door de film gecharterde maar op het laatste moment gewijzigde vlucht later neerstortte, zonder overlevenden.

Ook nam de ster, Gregory Peck een vlucht die door de bliksem werd getroffen. Een paar weken later onderging de uitvoerend producent een soortgelijke ervaring. Bovendien kreeg de man van de special effects na de productie een auto-ongeluk. Daarbij werd een van zijn collega’s onthoofd.

Rosemary’s Baby is een andere film die het waard is opgenomen te worden in de lijst van vervloekte films. Deze film is opgenomen in het Dakota-gebouw. Volgens de legende heeft dit gebouw tragische effecten op degenen die het betreden.

Kort na het uitkomen van de film werd de zwangere vrouw van de regisseur van de film, Roman Polanski, vermoord door de sekte van Charles Manson. Bovendien stierf de componist van de soundtrack aan een hersenbloeding. Jaren later werd John Lennon voor hetzelfde gebouw vermoord.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Lipovetsky, G., Serroy, J., & Moya, A. P. (2009). La pantalla global: cultura mediática y cine en la era hipermoderna (No. Sirsi) i9788433962904). Barcelona: Anagrama.
  • Parias, S. B. (2014). Análisis semiótico del filme el Hombre de la Cámara de Dziga Vertov. Revista Vinculando.
  • Powrie, P. (2011). Heterotopic Spaces and Nomadic Gazes in Varda: From” Cléo de 5 à 7″ to” Les Glaneurs et la glaneuse”. L’Esprit créateur51(1), 68-82.
  • Urtado, M. B., dos Santos, R. C., & Fukusima, S. S. (2020). Efeito Kuleshov: a influência do contexto emocional no processamento de faces. Revista Psicologia em Pesquisa14(4), 120-139.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.