Omgaan met angst: horrorfilms die je in je hoofd afspeelt

Omgaan met angst: horrorfilms die je in je hoofd afspeelt

Laatste update: 14 februari, 2019

We versterken onze angst wanneer we het de schuld geven voor onze eigen remming, isolatie of fobieën. De waarheid is dat we onze angst onbewust voeden. Als al die horrorfilms die je in je hoofd afspeelt je verlammen, lees dan dit artikel. Wij vertellen je namelijk hoe je kunt omgaan met angst.

Die horrorfilms die je voortdurend in je hoofd afspeelt, zijn niets meer dan fantasieën. Wellicht heb je iets traumatisch mee moeten maken, een ervaring die zo zwaar voor je was dat je nu constant bang bent dat iets soortgelijks zich weer voor zal doen.

We geven even een voorbeeld. Stel je bent beroofd en bedreigd met een mes. Als gevolg ben je nu elke keer dat je de deur uitgaat bang dat het weer zal gebeuren. Dit komt doordat je dat moment in je hoofd alsmaar herbeleeft, als een horrorfilm, waardoor je denkt dat het zo opnieuw kan gebeuren.

Soms voegen we zelfs onbewust andere scenario’s, andere personages of andere fantasieën toe aan deze al verschrikkelijke film. Hierdoor krijg je het beeld maar niet uit je hoofd. Wat er uiteindelijk voor zorgt dat je je angst blijft voeden.

Omgaan met angst: hoe je die horrorfilms tot een goed einde kunt brengen

Hierboven hebben we je een voorbeeld gegeven van een mogelijke situatie die zich in je verleden heeft voor kunnen doen. Wat gebeurt er echter als je bang bent voor iets dat nog helemaal niet heeft plaatsgevonden? Dit gebeurt vaker dan je denkt. Dit kan iemand volledig beperken en voorkomen dat hij doet wat hij echt wil.

Meisje kijkt in gebroken spiegel

Als je bijvoorbeeld je eigen bedrijf wilt oprichten, maar je in je hoofd alleen maar horrorfilms ziet van mislukking of openbare vernedering, zul je waarschijnlijk in je comfortzone blijven en niets doen. Onthoud dat je eigenlijk geen reden hebt om niet te handelen.

Om deze reden delen we hieronder een oefening die je kan helpen te voorkomen dat je angst je ervan weerhoudt te doen of ervaren wat je zo graag wilt. Pak er een pen en wat papier bij en geef antwoord op de onderstaande vragen: 

  • Wat is het ergste dat kan gebeuren?

Richt je op je grootste angsten en denk vervolgens aan het ergste dat kan gebeuren. Is het eigenlijk faalangst dat je ervan weerhoudt om een risico te nemen?

Als we het voorbeeld nemen dat we aan het begin van dit artikel deelden, waarin de angst het resultaat was van een slechte ervaring, wat is dan het ergste dat je zou kunnen overkomen? Dat hetzelfde zich weer zal voordoen? Hoe moet je omgaan met angst?

Als mislukking hetgeen is waar je echt bang voor bent, probeer hier dan eens de oorzaak van te achterhalen. Het kan een gebrek aan informatie zijn. Als dat het geval is, ga dan op onderzoek uit! Er is genoeg informatie te vinden op het internet, waardoor je tegen relatief lage kosten enorm veel kennis kunt opdoen. Je hebt dus geen excuses.

Wat als je angst het gevolg is van een slechte ervaring? Je zou je dan kunnen aanmelden voor een cursus zelfverdediging. Hierdoor zal je je veiliger voelen, waardoor je je angst het hoofd kunt bieden.

Dit zal je helpen kalm te blijven omdat je weet dat, zelfs als iemand je probeert te pijn te doen, je jezelf zou kunnen verdedigen. Zoals je kunt zien, kun je op meerdere manieren omgaan met angst.

  • Wat is de kans dat het weer gebeurt?

Om die horrorfilms in je hoofd tot een goed einde te brengen, is het erg belangrijk om je angst objectief te analyseren. Als je bang bent om te falen, denk dan aan de kans dat dit echt gebeurt. Als je mensen om je heen hebt die je kunnen begeleiden of als je een plan B hebt, is de kans heel klein.

Stel je weer eens voor dat je bent beroofd. Hoe groot is de kans dat dat weer gebeurt? Tot dan toe was het je nog nooit eerder overkomen, dus waarom zou de kans nu ineens groter zijn geworden? Het kan zijn dat je ervaring invloed heeft op hoe je de dingen nu bekijkt. Je kunt je perceptie echter altijd weer veranderen.

Depressieve en droevige man
  • Helpt je angst je?

Ook dit is een zeer belangrijke vraag als je wilt leren omgaan met angst. Denk na over of de angst die je ervaart wel behulpzaam is. Onthoud dat we angst soms nodig hebben om te overleven. Als je met gevaar geconfronteerd wordt, kan angst je namelijk helpen om uit die situatie te komen.

Hoe zit dat echter met de angst waar jij door geplaagd wordt? Helpt deze angst jou ook op de een of andere manier? Hier zijn een paar voorbeelden van situaties waarin angst juist het gevaar vormt:

  1. Als je denkt dat je in de toekomst spijt zult hebben van de dingen die je niet hebt gedaan, is je angst niet nuttig.
  2. Als je angst je ervan weerhoudt een normaal leven te leiden en het je emotioneel beïnvloedt, is je angst niet nuttig. Het vervult dan zijn ware functie niet.
  3. Als je merkt dat je angst je ervan weerhoudt te groeien als persoon, is dit misschien het juiste moment om het voor eens en voor altijd onder ogen te zien.

Zijn de horrorfilms die je in je hoofd afspeelt eigenlijk gewoon fantasieën? Als de kans dat ze werkelijkheid worden heel klein is, voed je angsten die gebaseerd zijn op je verbeelding.

De voors en tegens van je angst

Zodra je antwoord hebt gegeven op alle bovenstaande vragen, is het de bedoeling dat je de voors en tegen van je angst analyseert. Dit helpt bij het omgaan met angst. Stel je voor dat je een boek wilt schrijven maar je maar geen begin kunt maken. Je faalangst, de angst om voor schut te staan en het niet goed doen, houden je tegen.

Vervolgens gaan er jaren voorbij en ben je je angst nog steeds niet de baas geworden. Hierdoor weerhoudt het je er nog steeds van om je dromen waar te maken. Laten we eens kijken:

Waarom je wel een boek zou schrijvenWaarom je geen boek zou schrijven
  • Je doet wat je altijd al wilde doen.
  • Je bent bang dat niemand je boek zal lezen
  • Zelfs als mensen je boek niet goed vinden, heb jij tenminste je droom waargemaakt.
  • Je denkt dat je niet met de mislukking om kunt gaan. De vernedering zou te groot zijn.
  • Mogelijke kritiek zal je helpen om een betere schrijver te worden.
  • Het schrijven van een boek is een veel te grote uitdaging voor je.
  • Het draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling.
  • Het zal je helpen te groeien als persoon en volwassener te worden.
  • Je zult er geen spijt van hebben, wat er ook gebeurt

Door naar de tabel te kijken, valt je waarschijnlijk gelijk iets op. Het lijstje van redenen waarom je het wel zou moeten doen moedigen je aan om er gewoon voor te gaan.

Terwijl het lijstje van redenen waarom je het niet moet doen alleen maar situaties bevat die je zouden kunnen verlammen. Ze voorspellen een negatieve toekomst die nog helemaal geen werkelijkheid is.

Wat is beter: voorspellen of een risico nemen?

Als het nog steeds niet duidelijk is, kijk dan eens naar hoeveel langer de lijst met voordelen is. Blijkbaar wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen. Het zijn er niet alleen meer, maar ze zijn ook veel waardevoller. Door te doen wat we willen, worden we gelukkig. We moeten dus stoppen met alsmaar dingen uit te stellen!

Man in een bos

Gedurende je leven hebben er zich wellicht allerlei horrorfilms in je hoofd afgespeeld. Het grappige is dat je ze in je hoofd waarschijnlijk erger maakte dan ze in werkelijkheid waren. Misschien heb je weleens ervaren dat spreken in het openbaar eigenlijk niet zo erg was als je dacht. Dat kan echter waar zijn voor allerlei angsten en situaties.

Veel mislukkingen in het leven zijn mensen die niet wisten hoe dicht ze bij het succes waren toen ze opgaven.

-Thomas A. Edison-

Omgaan met angst is lang niet altijd makkelijk. Beetje bij beetje zul je echter beseffen dat je angst je alleen maar beperkt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.