Emotionele vrijgevigheid: het delen van emoties om anderen te helpen

De emotioneel vrijgevige persoon is iemand die zijn steun geeft met moed en eerlijkheid.
Emotionele vrijgevigheid: het delen van emoties om anderen te helpen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Emotionele vrijgevigheid is in staat de wereld te veranderen. Het is de oprechte en onbaatzuchtige wil om steun, welzijn, positiviteit, nabijheid en hoop te bieden. Tegenwoordig is vrijgevigheid trouwens een bijna revolutionaire daad.

Toch is het niet altijd gemakkelijk om dit soort gedrag uit te voeren. Hoewel het waar is dat we allemaal de voordelen ervan kennen en we vrijgevigheid prijzen als een van de meest lovenswaardige deugden, vereist de uitvoering ervan inspanning. Bovendien zijn we eraan gewend geraakt om het idee te versterken dat, als we iets voor iemand doen, ze op een gegeven moment iets moeten terugdoen.

Het meest merkwaardige van alles is dat vrijgevigheid bepalend is geweest in onze evolutionaire geschiedenis. Emotioneel beschikbaar zijn heeft inderdaad een positieve invloed op het welzijn van de gemeenschap. Dit is iets waar we ons meer bewust van moeten zijn.

Hij geeft niet om te ontvangen; geven is op zichzelf een voortreffelijke vreugde.”

Erich Fromm

Handen met de zon en vliegende vlinders om emotionele vrijgevigheid te vertegenwoordigen

Emotionele vrijgevigheid

Emotionele vrijgevigheid is een daad van sociale proactiviteit. Daarmee kun je de realiteit van een ander verbeteren door je eigen emoties. Immers, als iemand zich zorgen maakt, willen ze geen zinnen horen als “Je overdrijft gewoon,” “Je maakt je zorgen over van alles en nog wat” of “Als je had gedaan wat ik voorstelde, zou het jou niet zijn overkomen.”

Gedrag dat het gedragsmatige en het emotionele combineert, is de krachtigste pijler voor het opbouwen van gelukkige relaties. In een wereld waar veel mensen zich vaak alleen en onbegrepen voelen, is emotionele vrijgevigheid een garantie voor aanwezigheid, vertrouwen en verbinding. Deze drie elementen zijn essentieel voor genezing.

Volgens een studie (Engelse link) van de Universiteit van Lübeck (Duitsland), gepubliceerd in het tijdschrift Nature, beïnvloedt genereus zijn ook ons omdat het ons gelukkiger maakt.

Emotionele vrijgevigheid vereist toewijding, wilskracht en het negeren van het idee om alleen iets voor iemand te doen als ze iets voor jou doen.

Manieren waarop emotioneel vrijgevige mensen handelen

Emotionele vrijgevigheid is ingebouwd. Naarmate je ouder wordt, heb je echter de neiging om dit aspect van jezelf te verwaarlozen door jezelf toe te staan verwikkeld te raken in je eigen problemen met je specifieke verplichtingen en doelen.

Onderzoek (Engelse link) uitgevoerd door Stanford University, beweert dat altruïstisch en prosociaal gedrag instinctief voorkomt bij vierjarige kinderen. Daarom moet het worden gepromoot, versterkt en onderhouden.

Laten we hieronder analyseren hoe emotioneel vrijgevige mensen zijn. In feite degenen die je zou moeten proberen te imiteren.

Eerlijke communicatie

Eerlijke communicatie veroordeelt noch infantiliseert. Het is een vorm van communicatie waarbij niemand ooit de schuld krijgt van wat er met hen gebeurt. Het doet ook geen loze beloften, zoals iemand vertellen dat alles goed komt, dat waar ze bang voor zijn geweldig zal uitpakken, of dat het leven hen alles zal geven wat ze willen.

Emotionele vrijgevigheid komt tot uiting wanneer een persoon in staat is om op een eerlijke manier steun en nabijheid te bieden. Het betekent weten hoe je er moet zijn om anderen te allen tijde te bieden wat ze nodig hebben.

Emotionele beschikbaarheid

We kennen allemaal mensen die worden gekenmerkt door een duidelijke emotionele kilheid. Het zijn de soorten cijfers die niet beschikbaar zijn. Het zijn net bakstenen muren waar je tegenaan loopt. Ze zien je niet en willen je zelfs niet zien.

Dit soort relaties kwetsen en versterken gevoelens van eenzaamheid. Aan de andere kant houdt emotionele vrijgevigheid een constante openheid in. Deze mensen zijn als een dagelijks toevluchtsoord waar je altijd terecht kunt.

Het moeilijke gemakkelijk maken

Ze zijn kalm in een chaotische wereld. Ook zien ze duizend oplossingen voor één probleem. Ze kijken naar de dingen met hoop en niet met catastrofes. In feite vergemakkelijkt emotionele vrijgevigheid het samenleven omdat het rust, optimisme, veerkracht en nederigheid uitstraalt.

In een wereld van overmatige haast, veel druk en weinig tijd, zijn persoonlijkheden begiftigd met emotionele vrijgevigheid die in staat zijn om alles even te verlaten om bij ons te zijn, waardevoller dan ooit.

Vrienden knuffelen

Ze verwachten er niets voor terug

De hoeksteen van emotionele vrijgevigheid integreert het principe om niets anders terug te verwachten dan het plezier om goed te doen. Dat is de echte beloning voor dit soort mensen. Ze weten dat wat ze hebben gedaan, iemands leven verbetert en dus dat van henzelf.

In plaats van altruïsme, vriendelijkheid of respect voor de ander uit te buiten door er voordeel van te verwachten, maakt vrijgevigheid hen vrij. In feite bevrijdt vrijgevigheid hen van wrok, omdat ze er niets voor terug verwachten. Het maakt hen meer waardige en gelukkige wezens door welzijn te brengen in een wereld die het beste van elk individu verwacht.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Miller JG, Kahle S, Troxel NR, Hastings PD. The Development of Generosity From 4 to 6 Years: Examining Stability and the Biopsychosocial Contributions of Children’s Vagal Flexibility and Mothers’ Compassion. Front Psychol. 2020 Nov 5;11:590384. doi: 10.3389/fpsyg.2020.590384. PMID: 33224079; PMCID: PMC7674169.
  • Park, S., Kahnt, T., Dogan, A. et al. A neural link between generosity and happiness. Nat Commun 8, 15964 (2017). https://doi.org/10.1038/ncomms15964

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.