Emotionele regulatie en eetstoornissen

Emotionele regulatie en eetstoornissen
Laura Reguera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Reguera.

Laatste update: 27 december, 2022

Misschien heb je er nooit echt over nagedacht, maar niet iedereen beschikt over dezelfde vaardigheden om gevoelens te herkennen, accepteren en reguleren. Nu ik het zo heb gezegd, ken jij iemand die het niet in de gaten heeft als ze zich zorgen maken? Dit kan een probleem zijn met de emotionele regulatie.

Misschien ken je ook iemand die het moeilijk vindt om zijn of haar negatieve emoties te beheren. Zo veel dat de meeste mensen die die persoon kennen weten dat ze een probleem hebben met angstgevoelens of verdriet. Misschien herken je jezelf wel hierin.

De werkelijkheid is dat het herkennen, accepteren en reguleren van onze emoties vaardigheden zijn die veel invloed hebben op verschillende psychologische stoornissen, waaronder eetstoornissen.

Laten we eens kijken waarom dit is.

“De eerste rijkdom is gezondheid.”

-Emerson-

Emotionele regulatie en eetstoornissen

Ten eerste moet worden opgemerkt dat emotionele regulatie bij eetstoornissen anders dan bij mensen die geen psychologische stoornis hebben, volgens diverse wetenschappelijke onderzoeken.

Aan de ene kant hebben ze meer kans op alexithymie. Dat wil zeggen, het is moeilijk voor hen om gevoelens te herkennen en te beschrijven. Logisch gezien, als je niet weet hoe je de emoties die je voelt kunt herkennen, kun je ook geen strategie toepassen om ze te reguleren.

Ik zal dit uitleggen. Als je niet herkent dat je boos bent, hoe kun je er dan voor zorgen dat die woede verdwijnt? Dat is lastig, toch? Nou, dit is een van de problemen waar mensen met eetstoornissen mee te maken hebben.

Hier kun je nog een andere handicap toevoegen: het gebruik van ongeschikte strategieën om ongemak te verminderen. Dat wil zeggen, als ze zich ervan bewust zijn dat ze zich rot voelen, gaan ze daar niet op een positieve manier mee om.

“Een wijs man zou moeten beseffen dat gezondheid de grootste menselijke zegen is, en leren hoe hij het positieve uit ziekte kan halen. Laat voedsel uw medicijn zijn.”

-Hippocrates-

Chocolade muffins

Verkeerde emotionele regulatie

Mensen die lijden aan een eetstoornis proberen hun negatieve emoties te reguleren door middel van ontsnapping, ontwijking of ontkenning. Dit soort gedrag lokt een terugkaatsing uit, wat ertoe lijdt dat de negatieve emoties chronisch worden. 

Laten we eens naar een voorbeeld kijken. Iemand met dit probleem voelt zich rot omdat ze denken dat ze dik worden als ze eten. Dus ze proberen die angst te beheren door hun voedselinname te beperken. Voor even zal dat ongemak verdwijnen.

Op de lange termijn creëert het echter steeds meer negatieve emoties, over kleine hoeveelheden voedsel. Dus uiteindelijk is het ongemak groter. Deze vicieuze cirkel komt ook voor met eetbuien. De persoon eet omdat ze zich rot voelen, maar dan martelen ze zichzelf door te veel te eten, en dus proberen ze over te geven. Daardoor voelen ze opnieuw die negatieve emoties, omdat ze weten dat wat ze doen niet goed is.

Waarom is emotionele regulatie belangrijk bij eetstoornissen?

Na wat we al hebben uitgelegd is het duidelijk dat emotionele regulatie bij eetstoornissen heel belangrijk is, en het moet worden verbeterd. Aan de andere kant is het belangrijk om de beperking van voedsel of de eetbuien in te wisselen voor andere copingmanieren, en beter emotioneel management (beter voor de persoon die het doet).

We moeten echter niet alleen werken aan de verbetering van het pathologische gedrag van een persoon die lijdt aan een eetstoornis. De werkelijkheid is dat in staat zijn om onze emoties te accepteren, identificeren, en uitdrukken goed voor ons is op globaal niveau, want dat geeft ons een gevoel van lichamelijk en geestelijk welzijn.

De gebogen rug van een vrouw

We moeten ook in staat zijn om onze negatieve emoties op gepaste wijze te reguleren, door aangepaste copingstrategieën. Dat zal de mate van angstgevoelens, verdriet en woede die we voelen verminderen. Onderzoekers hebben ontdekt dat emotionele regulatie bij mensen met een eetstoornis hun prognose aanzienlijk verbetert.

“Eten is niet alleen een materieel plezier. Goed eten geeft het leven geweldig veel plezier en draagt ontzettend bij aan goodwill en gelukkige vriendschappen. Het is van groot belang voor het moraal.”

Elsa Schiaparelli

Afbeeldingen afkomstig van Olenka Kotyk, Nordwood Themes, and Jairo Alzate. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.