Emotionele apathie: wat is het, wat zijn de kenmerken en hoe kun je het overwinnen?
Een van de meest voorkomende symptomen op stemmingsgebied is emotionele apathie. Dit verwijst naar een gebrek aan zin om dingen te doen in de context van een lage stemming. Weten hoe je het kunt herkennen is de eerste stap om te kunnen handelen en het ongemak te verminderen.
Dit is geen gemakkelijke taak, omdat het de neiging heeft om weerstand te bieden en als het eenmaal begint, verandert het de persoon volledig. Toch moeten we optimistisch zijn, want het is mogelijk om het zelf te overwinnen. We zullen het onderwerp nu gedetailleerd gaan bekijken.
Wat is emotionele apathie?
In grote lijnen beschrijft apathie een emotioneel en gedragsmatig gevoel van een gebrek aan motivatie om de dingen te doen die je gewend bent te doen. Het is vergelijkbaar met luiheid, maar dan niet door vermoeidheid, maar door een veranderde stemming.
Als je apathisch bent, heb je geen zin om iets te doen. Alledaagse taken, die normaal gesproken soepel verlopen, worden onhandelbaar. Gevoelens van luiheid en indolentie overvallen de persoon, waardoor hij of zij in een staat van passiviteit terechtkomt.
Op emotioneel niveau omvat deze toestand verschillende verschijningsvormen, die allemaal op elkaar lijken, maar met verschillende nuances. Het omvat het volgende:
- Abulia: een gebrek aan motivatie om gedrag te initiëren.
- Anergia: een gevoel van gebrek aan vitale energie vanaf de eerste ochtend.
- Anhedonie: verminderd vermogen om plezier te beleven aan dingen waar je vroeger van genoot.
- Affectieve vervlakking: onverschilligheid voor emoties, maar ook voor het kunnen uiten ervan met het lichaam.
Wat zijn de oorzaken?
Het is niet eenvoudig om een specifiek aantal redenen aan te wijzen voor emotionele apathie. In feite kunnen het er net zoveel zijn als er mensen en levenservaringen zijn. In dit verband onderscheiden we twee mogelijke oorzaken.
Biologische
Er is een meer endogene of interne reden, waarbij biologische processen veranderingen in de stemming veroorzaken. Biologische modellen van de psychiatrie zijn hierop gebaseerd, wat de belangrijkste basis is voor farmacologische behandeling.
Er zijn verschillende neurotransmitters die direct in verband zijn gebracht met depressie. Volgens een onderzoek (Spaanse link) gepubliceerd in het Tijdschrift Analoog Gedragsanalogieën worden problemen in het serotonine-, dopamine- en noradrenalinecircuit betrokken bij de ontwikkeling van stemmingsproblemen.
Reactieve
De andere oorsprong is de zogenaamde reactieve oorsprong, d.w.z. wanneer de persoon met psychische symptomen reageert op iets negatiefs in zijn of haar leven.
Hieronder valt de adaptieve stoornis (Spaanse link), die zich manifesteert bij een stressor die de capaciteiten van het individu te boven gaat, zoals bijvoorbeeld rouw, ontslag, overbelasting van het werk of migratieprocessen.
Hiermee zou de meest geschikte positie een integratieve benadering zijn, waarbij rekening wordt gehouden met de invloed van het biologische en het sociale op de ontwikkeling van apathie. Zoals bij de meeste verschijnselen in de psychologie is er niet één oorzaak, maar een optelsom van factoren.
Gevolgen van emotionele apathie
Het overwinnen van een apathische neiging is niet eenvoudig; om hulp vragen of ontdekken dat je hulp nodig hebt is ingewikkeld. In ernstige gevallen zorgt dit symptoom er bovendien voor dat de persoon niet in staat is om zijn of haar dagelijkse verantwoordelijkheden te vervullen.
De eerste effecten van zo’n negatieve toestand manifesteren zich wanneer datgene waar je vroeger van genoot niet langer dezelfde voldoening geeft. Het gevoel is vergelijkbaar met dat van verdoving, een emotionele gevoelloosheid: zelfs als men aanwezig is bij een activiteit, lijkt het emotionele kanaal verbroken.
Een ander gebied dat wordt beïnvloed is dat van de interpersoonlijke relaties. Plannen, ontmoetingen met vrienden en bijeenkomsten die ooit vreugdevol waren, worden nu moeilijk om mee om te gaan. Het is immers moeilijk om je op je gemak te voelen bij mensen als je je van binnen niet goed voelt.
Tot slot komen de negatieve gevolgen ook tot uiting op cognitief niveau. Geheugenproblemen, concentratieproblemen of het gevoel een duffe geest te hebben zijn kenmerkende symptomen van een depressieve gemoedstoestand.
Hoe emotionele apathie overwinnen?
Nu we ons inzicht in apathie hebben verdiept, is de volgende vraag die we willen beantwoorden: welke acties kunnen we ondernemen om apathie te overwinnen? Hoewel de oplossingen van geval tot geval kunnen verschillen, volgen hier enkele beknopte richtlijnen.
1. Houd de communicatie met je omgeving open
De mensen om je heen zijn de eerste bron van steun die je tot je beschikking hebt. Maar om hen te kunnen steunen, moeten ze gerustgesteld worden dat je een moeilijke tijd doormaakt.
Door dus open met hen te communiceren, zullen ze meer beschikbaar en toegankelijk zijn om je te helpen. Je kunt alleen helpen als er een bereidwillige eerste hulpverlener is.
2. Neem een paar minuten de tijd om je toestand te onderzoeken
Stemmingsveranderingen komen meestal niet abrupt; ze nemen het lichaam geleidelijk over. Voordat apathie intreedt, ervaar je lichamelijke veranderingen, die vaak onmerkbaar zijn.
Een paar minuten per dag besteden aan een meditatieoefening zoals bodyscanning is heel effectief om deze veranderingen op te sporen. Als je meer aandacht besteedt aan wat er binnen in je gebeurt en minder aan wat er van buitenaf is, zul je details opmerken die eerder onopgemerkt bleven. Hier is een handleiding van mindfulness specialist mindfulness specialist Hermina Gisbert.
3. Breid je emotionele woordenschat uit
Het scala aan menselijke emoties is groot, maar toch gebruiken we een klein aantal woorden om ze te beschrijven. Een verarmd emotioneel vocabulaire doet afbreuk aan ons vermogen om precies te definiëren en te communiceren wat we voelen.
Zo is verdrietig zijn niet hetzelfde als moe zijn, of verveling vergelijken met apathie. Elk gevoel heeft zijn eigen naam, en het op de juiste manier labelen ervan is een grote stap om ernaar te handelen.
4. Zoek professionele hulp
Als apathie zo ver gaat dat zelfs het alledaagse overweldigend aanvoelt, is het tijd om naar een psycholoog te gaan. Deze gevoelens en emoties zijn niet normaal of tijdelijk. Als je wacht tot ze vanzelf verdwijnen, maak je ze alleen maar erger en verleng je de tijd die nodig is voor behandeling.
Het is niet altijd mogelijk om met alles om te gaan en het is begrijpelijk dat er situaties zijn die je overweldigen. Vertrouw in die gevallen op de ervaring en expertise van professionals in de geestelijke gezondheidszorg om je te helpen de hulp te krijgen die je nodig hebt en apathie te overwinnen.
5. Investeer tijd in de dingen die je gelukkig maken
Een risicofactor voor het ontwikkelen van emotionele apathie is te weinig tijd besteden aan de dingen die je leuk vindt. In die zin is het vergroten van de tijd die je besteedt aan hobby’s een heel positief idee om je geest op te peppen en het dagelijks opgebouwde slechte humeur tegen te gaan.
Laat apathie niet je veroordeling worden
Het is normaal om door moeilijke emotionele momenten te gaan, maar dit betekent niet dat we ons door apathie naar beneden moeten laten slepen. We moeten ons niet hulpeloos of passief voelen, want het is mogelijk om tegenslagen te bestrijden en te overwinnen.
Om dit te bereiken, moet je een solide structuur volgen: neem tijd voor zelfreflectie, identificeer symptomen en implementeer de hierboven genoemde strategieën.
Tot slot herhalen we de boodschap dat er altijd hoop is; veel mensen geven om je en staan klaar om je te steunen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Fundación Sophia. (10 de mayo de 2018). Meditación guiada del escáner corporal o body scan (corto). YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=ja2c7ntuo5c&ab_channel=Fundaci%C3%B3nSophia
- Matos, A., & Manzano, G. (2021). Bases neurológicas de la depresión. Analogías Del Comportamiento, (19), 1-16. https://revistasenlinea.saber.ucab.edu.ve/index.php/analogias/article/view/5165
- Organización Mundial de la Salud. (2023). Trastorno de adaptación. https://icd.who.int/browse/2024-01/mms/es#264310751