Emotioneel lege mensen kunnen je eenzaam maken

Emotioneel ‘lege’ mensen putten niet alleen zichzelf uit, maar ook de mensen om zich heen. In dit artikel leggen wij de redenen hiervoor uit.
Emotioneel lege mensen kunnen je eenzaam maken
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 24 oktober, 2023

Ze zeggen dat de wereld vol lege mensen zit. Het zijn lichamen met holle zielen die zich moeten voeden met de gevoelens van anderen om zich nuttig en belangrijk te voelen in hun eenzaamheid. Om te voelen dat ze leven.

Er zijn verschillende soorten eenzaamheid. Degene die we het meest waarderen is degene die ons in staat stelt om in contact te komen met onszelf. Het betekent naar onszelf luisteren en het onszelf naar de zin maken. Bovendien betekent het dat we weten hoe we van onszelf moeten houden.

Er is echter nog een andere vorm van eenzaamheid die zowel destructief als gevaarlijk is. Die voel je als je je tijd en je leven deelt met mensen die, hoewel ze belangrijk voor je zijn, leeg zijn.

Ze zijn belangrijk voor je omdat je ervoor gekozen hebt ze in je leven te hebben. Je hebt misschien zelfs je emoties en intense gevoelens op hen geprojecteerd. Beetje bij beetje realiseer je je echter dat ze je eigenlijk kwaad doen.

Het proces begrijpen waardoor je verliefd kunt worden op een leeg persoon is complex. Het kan echter ook zijn dat je vrienden en naaste familie hebt met deze eigenschap. Wat moet je dan doen als je geconfronteerd wordt met zulke zwakke emoties en een gebrek aan empathie en wederkerigheid voor jezelf en je integriteit? Laten we eens kijken.

Emotionele eenzaamheid bij lege mensen

Eenzaam meisje met een kat

Plato zei dat “lege vaten het meeste geluid maken.” Deze symbolische zin benadrukt het feit dat lege mensen de neiging hebben om extreem op te vallen. In feite hebben ze een onmiskenbaar effect op ons leven.

Maar waarom definiëren we deze mensen als leeg? En wat zit er achter hun gedrag?

1. Gebrek aan emotionele wederkerigheid

We gaan geen debat voeren over het wel of niet bestaan van de ziel. Ook al is dit het eerste waar je meestal aan denkt als je de uitdrukking “lege mensen” hoort. Wat we echter bedoelen met de uitdrukking is het “niet-bestaan” van een reeks basisdimensies in dit soort mensen. Bijvoorbeeld:

  • Ze zijn niet in staat om zichzelf op anderen te projecteren om het persoonlijke perspectief van de persoon tegenover hen  te begrijpen, zich in te leven en te doorgronden. Hun gedrag is gebaseerd op een reeks onbewuste regels. Deze stellen dat zijzelf en hun eigen behoeften altijd op de eerste plaats komen.
  • Hun regels zijn onbewust, omdat deze mensen altijd automatisch handelen, zonder de resultaten te evalueren. Bovendien is er in hun leven geen ruimte voor misverstanden. Ongelijk hebben is een zwakte die ze zich eenvoudigweg niet kunnen veroorloven.
  • Lege mensen zijn niet goed in luisteren of zich openstellen voor anderen. Sterker nog, als ze dat al doen, zal dat alleen in hun eigen voordeel zijn.

2. De behoefte om zich te onderwerpen en te “hechten” aan iemand die emotioneler is dan zijzelf

Lege mensen worden meestal gekenmerkt door iets heel basaals, een gebrek aan geluk.

In hun wereld proberen ze alleen maar aan de touwtjes te trekken zodat anderen hun onpeilbare leegtes opvullen. Daarnaast bedekken ze hun tekortkomingen door de emoties van anderen te manipuleren. Ze zijn echter nooit vrijgevig of altruïstisch. Ook hebben ze geen liefde voor het leven. Dat komt omdat er bij hen nooit een middenweg of evenwicht is.

In feite hebben ze de neiging om tussen de uitersten te schommelen. Het is alles of niets. Ze kunnen bijvoorbeeld overmatig liefhebben om hun behoefte te verbergen. Maar als hun behoefte eenmaal bevredigd is, tonen ze absolute onverschilligheid. Hierdoor voelt hun partner zich hopeloos eenzaam.

Lege mensen zijn onvolledige persoonlijkheden die onvolwassen relaties aangaan. Sta jezelf niet toe om het water te zijn dat hun leegte vult, of de vonk die hun voorbijgaande dagelijkse geluk aansteekt, of het licht dat hun eenzaamheid verlicht. Want uiteindelijk ben jij degene die gekwetst wordt.

Hoe om te gaan met het leven met lege mensen?

Eeenzaam meisje leest een boek

Het eerste waar je misschien aan denkt is om bij ze weg te gaan. We hebben het hier echter over emoties en mensen met wie je misschien extreem close bent. Daarom moet je waarschijnlijk heel goed nadenken voordat je besluit of je deze relaties wel of niet helemaal wilt beëindigen.

Je zult in je leven veel verschillende soorten relaties meemaken. Er kunnen lege mensen zijn met wie je beter opschiet dan met anderen. Het is helemaal aan jou wat je uiteindelijk besluit te doen. Vraag jezelf af wat elk van deze relaties jou brengt.

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat, hoewel ze een gebrek aan empathie hebben, je weet dat ze diep van binnen een goed hart hebben. Sterker nog, als je een goede relatie met ze hebt, is het misschien tijd om te gaan zitten en een openhartig en vriendelijk gesprek met ze te hebben.

Er wordt vaak gezegd dat we allemaal een beetje gebroken zijn. Maar sommigen van ons vijlen de scherpe kantjes eraf, terwijl anderen ze slijpen.

Iemand zijn “mislukkingen” laten inzien hoeft niet altijd negatief te zijn. Sterker nog, vaak benadert iemand je om iets te corrigeren wat je volgens hem verkeerd doet. Door hun advies kun je erachter komen of je denkt dat ze gelijk hebben of dat ze je alleen maar kwaad willen doen.

Op dezelfde basis, als de lege persoon niet in staat is om over zichzelf na te denken en geen enkele vorm van positieve emotie overbrengt , is het waarschijnlijk tijd om afscheid van hem te nemen.
Soms past het ene persoonlijkheidstype goed bij het andere.

Eén ding is echter zeker. Mensen veranderen niet van de ene op de andere dag, hoe graag je dat ook zou willen. Met dit in gedachten moet je altijd je eigen emotionele balans en integriteit beschermen.


Dit artikel is ook interessant: De gevolgen van eenzaamheid in de kindertijd


Wat je moet doen?

Laten we eens kijken welke middelen je in de praktijk kunt brengen:

  • Met familieleden. Als je in je naaste omgeving een vader, moeder of broer of zus hebt die zich koud en leeg gedraagt, probeer dan de betekenis die ze in je dagelijks leven hebben zoveel mogelijk uit te schakelen.
  • Verwijder hun belang en autoriteit uit je leven.
  • Maak niet de fout om je als hen te gedragen. Toon altijd integriteit. Confronteer situaties door duidelijk te maken wie je bent en wat jou definieert.
  • Romantische relaties. Als je weet dat je partner een extreem leeg persoon is, vertel hem dan hoe je je voelt, wat je kunt accepteren en wat niet.

Je bent geen leeg wezen. Je hebt emoties en emotionele behoeften die beantwoord moeten worden. Als dit niet gebeurt, zal er niets veranderen. In dat geval moet je nadenken over je volgende stap. Er is namelijk geen ergere eenzaamheid dan het soort dat je voelt door lege genegenheid.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.