Emotionally focused therapy voor stellen

Een van de pijlers van een gelukkige relatie is een gezonde gehechtheid. Het is de verrijkende band die ons in staat stelt als toevluchtsoord voor elkaar te fungeren. In crisismomenten moeten we aan deze dimensie werken via een specifiek soort therapie. Lees hier meer.
Emotionally focused therapy voor stellen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 05 juni, 2023

Het gevoel dat je je emotioneel met iemand verbindt en dat jouw verlangens passen bij die van hen is een magische en buitengewone ervaring. Het betekent het ervaren van een bijna elektrische chemische verbinding. Je gevoelens worden intenser, je angsten worden gekalmeerd, en het lijkt alsof je een toevluchtsoord en een thuis hebt gevonden.

In feite betekent van iemand houden dat je een band met hem of haar ontwikkelt. Ze geven je een veilig gevoel en voorzien in veel van je behoeften. Maar dit betekent niet dat je emotioneel afhankelijk bent. In feite is elke gezonde relatie gebouwd op gehechtheid. Het moet echter wel een veilige, volwassen en bewuste gehechtheid zijn.

Als een relatie mislukt, komt dat vaak door een soort ‘corruptie’ van dit type gehechtheid. Er ontstaan vertrouwensbreuken en emoties die gedomineerd worden door wrok en ontevredenheid beginnen over te lopen. Dit zijn relationele verstoringen. Gelukkig kunnen ze geheeld worden. Er is zelfs een specifieke therapie die bijzonder effectief is in deze situaties.

Vaak gebruiken we in onze relaties gebrekkige emotionele communicatie die uiterst schadelijke interactiepatronen veroorzaakt.

Stel in therapie
EFT helpt de onrust in relaties te verminderen en tegelijkertijd de gehechtheid en het vertrouwen te herstellen.

Emotionally focused therapy voor stellen

Emotionally focused therapy is een kort therapeutisch model dat streeft naar verbetering van de gehechtheid en binding bij stellen. Dr. Susan M. Johnson, emeritus hoogleraar klinische psychologie aan de Universiteit van Ottawa, ontwikkelde deze benadering. Haar boek, The Practice of Emotionally Focused Couple Therapy, gepubliceerd in 1996, is een naslagwerk op dit specifieke gebied.

Stellen die in een crisis verkeren ervaren vaak een breuk in hun emotionele verbintenis. Hoewel ze elkaar nodig blijven hebben, beginnen wantrouwen, jaloezie en schadelijke woorden de kop op te steken. Bovendien proberen de partners elkaar voortdurend de schuld te geven van van alles en nog wat. Als gevolg daarvan wordt de communicatie ondoeltreffend en ervaren ze beiden diepe angst.

Dr. Johnson beschrijft emotioneel gerichte relatietherapie als een reis waarbij de relatie via emoties kan worden hersteld. Het is een zeer waardevolle psychotherapeutische benadering die een reeks doelstellingen tracht te bereiken.

Therapeutische doeleinden

Het meest doorslaggevende doel van emotioneel gerichte relatietherapie is de overgang van isolatie naar het herstel van emotionele verbondenheid. Elke relationele crisis stort zijn protagonisten in onmin.

Dit betekent dat ze allebei met wrok en wantrouwen naar elkaar kijken. En het vergemakkelijken van een geleidelijke toenadering is niet gemakkelijk. Maar als het paar een reeks specifieke sferen aanpakt, zal deze overgang succesvol zijn.

  • Emotionally focused therapy voor stellen  probeert de emotionele betrokkenheid van het paar te herstellen.
  • Het beoogt defensief gedrag te deactiveren en plaats te maken voor een meer open en empathische houding. Maar, het paar moet in staat zijn hun wrok opzij te zetten en risico’s voor elkaar te nemen.
  • Het probeert de emotionele communicatie te verbeteren.
  • Het probeert de cyclus van het toeschrijven van schuld te doorbreken. Deze wordt vervangen door begrip en het zoeken naar oplossingen.
  • Het leert de partners geen woede op elkaar te projecteren. In plaats daarvan leren ze hun angsten, woede, behoeften en tekortkomingen te uiten.

De emotionele ervaring van elke partner van een stel in crisis wordt gevalideerd en begrepen in emotioneel gerichte relatietherapie.

De zes fasen van het herstellen van een relatie

Emotioneel gerichte relatietherapie is een model dat gebaseerd is op geldig en betrouwbaar wetenschappelijk bewijs. Zo beweert een studie (Engelse link) van de Universiteit van Ottawa (Canada) dat het niet alleen effectief is op het gebied van koppelrelaties, maar ook voor gezinnen.

De strategie is gebaseerd op zes soorten interventies om de band te herstellen. Die zijn als volgt.

1. Reflectie: wat gebeurt er in de relatie?

De eerste fase van emotioneel gerichte relatietherapie is dat de therapeut de realiteit van het stel in crisis begrijpt. Het is echter niet voldoende dat hij/zij alleen maar een gedetailleerde lijst maakt van de problemen van het stel.

In feite moet de professional bemiddelen en een spiegel creëren voor de partners om hun gedachten, emoties en behoeften uit te drukken. De therapeutische ruimte moet een veilige omgeving zijn waar het paar vrij kan nadenken over de interne werkelijkheid die de band tussen hen scheurt.

2. Validatie van emoties

Emotioneel gerichte relatietherapie doet de partners in het koppel beseffen dat elke ervaring, emotie en behoefte van hen geldig is. Het is volkomen aanvaardbaar voor een van hen om zich alleen te voelen omdat ze denken dat hun partner geen aandacht aan hen besteedt.

Het is oké als een van hen zich jaloers, ondervraagd of overweldigd voelt (Engelse link). Inderdaad, elke ervaring en gewaarwording is belangrijk en geldig en moet op tafel worden gelegd.

Inzien dat alles wat ze voelen zowel bepalend als respectabel is, schept een ruimte vrij van wederzijdse kritiek voor het zoeken naar oplossingen. Door deze informatie te verstrekken, weet de therapeut dan waar hij moet beginnen.

3. Evocatieve reacties

Evocatieve reacties zijn assertieve, duidelijke en doordachte verklaringen van gevoelens. Het paar moet betrokken raken bij respectvolle maar moedige emotionele communicatie waarmee ze uitdrukken wat hen kwetst, ergert of zorgen baart.

De therapeut moet dit soort evocatieve reacties vergemakkelijken door vragen als Wat denk je als je partner dit doet of dat zegt?” of “Hoe voel je je in die situaties?” enz.

Stel in therapie
In emotioneel gerichte relatietherapie is het doel de gehechtheid te herstellen, waardoor die gezonder en emotioneel verrijkend wordt.

4. Bewustwording

De crisis en de afstand tussen een stel zullen niet worden opgelost als geen van beiden zich bewust is van de emotionele werkelijkheid, zowel van henzelf als van hun partner. Als ze niet het vermogen bezitten om contact te maken, het emotionele klimaat dat hen omringt te aanvaarden en te begrijpen, zullen ze hun gehechtheid en band niet herstellen.

5. Empathische acties

De partners moeten herkennen welke actie ze zouden kunnen ondernemen om elkaar te laten zien dat ze begrijpen wat ze voelen en de dingen beter willen maken. Empathische acties zijn gedragingen die een emotionele verbinding met een geliefde nastreven en een positieve verandering teweegbrengen. Ze helpen paren de problemen die hen scheiden te herstellen.

Bij dit emotionele en gedragsmatige werk moeten de partners hun inspanningen delen. Ze moeten bepaalde psychologische gebieden mobiliseren en begrijpen wat hen scheidt.

Bovendien moeten ze begrijpen wat ze beiden nodig hebben en welke disfunctionele dynamiek hen scheidt. Zodra ze die begrijpen, kunnen ze specifieke veranderingen in gang zetten die gevoelens van welzijn en verbondenheid opwekken.

6. Consolidatie en integratie

Gedurende het hele therapeutische proces komen enkele bruikbare oplossingen en zeer effectieve strategieën naar voren die de wederopbouw van de relatie bevorderen. Tegen het einde van de therapie zal het paar nieuwe technieken geleerd hebben om een gezonde gehechtheid aan elkaar op te bouwen. De volgende stap is de integratie ervan in hun dagelijks leven.

Tenslotte is het vormen van een gezonde, volwassen gehechtheid op basis van vaardige emotionele communicatie het primaire doel van dit waardevolle psychologische hulpmiddel. Maar, het paar versterkt niet alleen hun relatie door dit therapeutische model gebaseerd op emoties en gehechtheid.

In feite verwerven ze ook waardevolle instrumenten voor zelfkennis. Bovendien leren ze te zorgen voor de relatie waarin ze hun genegenheid en inspanning willen blijven investeren. Wellicht ook interessant voor jou

Relatietherapie verbetert 75% van de relaties
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Relatietherapie verbetert 75% van de relaties

Er zijn veel verschillende redenen waarom een ​​stel kan besluiten om in relatietherapie te gaan. Denk aan constant geruzie, gebrek aan seks, ontro...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Greenberg, L. S. (2015). Emotion-focused therapy: Coaching clients to work through their feelings (2nd ed.). American Psychological Association.
  • Johnson, S. M. (2008). Hold me tight: Seven conversations for a lifetime of love. Little Brown Spark.
  • Johnson, S. M. (2020). The practice of emotionally focused couple therapy: Creating connection (3rd ed.). Routledge.
  • Wiebe SA, Johnson SM. A Review of the Research in Emotionally Focused Therapy for Couples. Fam Process. 2016 Sep;55(3):390-407. doi: 10.1111/famp.12229. Epub 2016 Jun 8. PMID: 27273169.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.