Eetstoornissen en depressie - het verband begrijpen

Heeft u last van een depressie? Helaas maakt de hopeloosheid die voortkomt uit deze psychische aandoening het leven met eetstoornissen een uitdaging. Blijf lezen voor meer informatie.
Eetstoornissen en depressie - het verband begrijpen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 09 februari, 2024

De hopeloosheid die gepaard gaat met depressie kan het leven met eetstoornissen behoorlijk uitdagend maken. Maar als je de depressieve symptomen waarmee je worstelt vermindert, is de kans veel groter dat je succes gaat ervaren. Je zult niet alleen de depressie overwinnen, maar ook de eetstoornis. Een groeiende meerderheid van mensen vindt gebreken aan hun lichaam, en nemen elk detail onder de loep.

Gezien de voortdurende maatschappelijke druk om dit “slanke ideaal” te bereiken, ontstaan er gevoelens van ontoereikendheid over het lichaam van mensen. Ze voelen zich depressief en nemen vaak extreme maatregelen om hun lichaamsbeeld te verbeteren.

Een negatief lichaamsbeeld en een laag zelfbeeld zijn twee mogelijke factoren voor het ontwikkelen van een eetstoornis. Desalniettemin, symptomen van depressie iemand in gevaar brengen.

Volgens onderzoek heeft 32-39 procent van de mensen met anorexia nervosa ook aan een depressieve stoornis. 36-50 procent van de mensen met boulimia nervosa en 33 procent van de mensen die lijden aan een eetbuienstoornis heeft ook een depressie. .

Met de introductie van de COVID-19 pandemie in het dagelijks leven, brachten de afgelopen maanden extra risicofactoren met zich mee voor het ontwikkelen van depressie en andere stoornissen . Sociaal isolement leidde tot meer eenzaamheid en een verschuiving in de dagelijkse routine. Bovendien werden ondersteuningssystemen, die een primaire bron van troost kunnen zijn, verbroken.

Voor mensen die lijden aan een eetstoornis leidden deze veranderingen tot ontelbare uren herkauwen over eten en lichaamsbeeld. Dit leidt meestal tot negatieve gedachten en gedrag. Recent onderzoek wijst ook op een toename van symptomen van depressie en angst, die correleren met toegenomen eetstoornisgedrag.

Wat is depressie?

Voordat we het verband kunnen begrijpen tussen depressie en eetstoornissen is het belangrijk om meer te weten te komen over depressie. Hoewel we ons allemaal wel eens verdrietig, humeurig of neerslachtig voelen, ervaren sommige mensen deze gevoelens intens.

Ze doen dit gedurende lange periodes, weken, maanden, of jaren, en soms zonder aanwijsbare reden. Depressie is meer dan alleen een slecht humeur.

Het is een ernstige aandoening die invloed heeft op zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid . Depressie beïnvloedt hoe iemand over zichzelf denkt. Mensen kunnen interesse verliezen in werk, hobby’s, en dingen doen die ze normaal leuk vinden.

Anderen hebben misschien geen energie, slapen moeilijk of slapen meer dan normaal. Sommige mensen voelen zich angstig of prikkelbaar en kunnen zich moeilijk concentreren. Bekijk deze veelvoorkomende symptomen van depressie:

 • Gevoelens van hulpeloosheid, schuld of waardeloosheid.
 • Angst.
 • Gevoelens van intens verdriet.
 • Te veel of te weinig eten.
 • Prikkelbaarheid of boosheid.
 • Moeite met slapen.
 • Concentratieproblemen.
 • Gedachten ofer zelfmoord.

Degenen die aan een depressie lijden kunnen een onderdrukte eetlust, slaapproblemen of verlies van interesse in activiteiten die ze vroeger leuk vonden vertonen. Lijders hebben ook concentratieproblemen en een gebrek aan energie.

Bovendien, is het risico op zelfmoord hoger voor mensen die zowel aan anorexia als aan depressie lijden volgens een onderzoek van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders.

Het verband tussen eetstoornissen en depressie

Veel mensen die aan een psychische stoornis lijden, worstelen ook met een gelijktijdige depressie . Een onderzoek rapporteert dat tot 50 procent van de mensen die behandeling zoeken voor anorexia nervosa last heeft van een gelijktijdig optredende depressie.

Dit onderzoek werd uitgevoerd door de National Association of Anorexia Nervosa and Associated Disorders (ANAD). Meer dan 50 procent van de mensen die behandeling zoeken voor boulimia nervosa of een eetbuistoornis heeft een gelijktijdig optredende depressie.

De relatie tussen depressie en eetstoornissen is complex, omdat depressie iemand kan laten worstelen met ongezonde eetpatronen, terwijl de stoornissen kunnen leiden tot gevoelens van depressie.

Voor vrouwen die een eetstoornis hebben ontwikkeld die samengaat met depressie, kunnen deze overlappende symptomen leiden tot een destructieve cyclus. Het gaat gepaard met ongezond eten en gevoelens van hopeloosheid die herstel veel moeilijker kunnen maken. .

Wat zijn eetstoornissen?

Bij eetstoornissen is er sprake van een ongezonde preoccupatie met eten, bewegen en lichaamsgewicht of -vorm. Verstoorde gedachten en emoties over lichaamsbeeld en eigenwaarde kunnen leiden tot opvallende veranderingen in eet- en bewegingsgedrag.

Hierbij kun je denken aan overmatig diëten, vasten, overmatig sporten, overgeven, eetbuien of het slikken van medicijnen zoals afslankpillen, diuretica, klysma’s en laxeermiddelen.

Een ongezonde relatie met eten is een poging om om te gaan met emotionele problemen, waaronder negatieve gevoelens en een laag zelfbeeld.

Geestelijke stoornissen komen veel voor en komen steeds vaker voor. In de Verenigde Staten kent één op de vier mensen iemand die een eetstoornis heeft gehad. Ongeveer twee tot drie op de 100 Amerikaanse vrouwen heeft anorexia of boulimia nervosa.

Ongeveer vier op de 100 Amerikanen hebben symptomen van een eetbuistoornis. Het is niet ongewoon dat iemand van de ene psychische stoornis in de andere overgaat. Bovendien kunnen psychische stoornissen mensen uit alle leeftijdsgroepen, geslachten of sociaaleconomische en culturele achtergronden treffen.

Soorten eetstoornissen

Anorexia nervosa

Helaas beschouwen mensen met anorexia nervosa zichzelf als te zwaar ook al zijn ze gevaarlijk dun. Het eetproces is obsessief. Er ontstaan ongebruikelijke eetgewoonten, zoals het vermijden van voedsel en maaltijden of het zorgvuldig wegen en portioneren van voedsel.

Een andere gewoonte is het uitkiezen van een paar voedingsmiddelen en deze in kleine hoeveelheden eten. Lijders controleren herhaaldelijk hun lichaamsgewicht en gebruiken technieken om hun gewicht onder controle te houden.

Bijvoorbeeld dwangmatig sporten. Veel mensen met anorexia hebben psychiatrische en lichamelijke aandoeningen. Deze omvatten depressie, angst, obsessief gedrag, middelenmisbruik, neurologische complicaties en een verminderde lichamelijke ontwikkeling.

Boulimia nervosa

Boulimia nervosa wordt gekenmerkt door terugkerende en frequente perioden van het eten van grote hoeveelheden voedsel. Lijders voelen een gebrek aan controle en eten te veel. Deze eetbuien volgen op purgeren (braken, gebruik van laxeermiddelen of diuretica), vasten of overmatig sporten.

Het gewicht van d e mensen met boulimia valt binnen het normale of gezonde gewichtsbereik maar net als mensen met anorexia zijn ze bang om aan te komen.

Ze willen dus afvallen en voelen zich intens ontevreden met hun lichaam. Net als mensen met anorexia hebben mensen met boulimia gelijktijdig psychische aandoeningen zoals depressie, angst of middelenmisbruik. Veel lichamelijke aandoeningen zijn ook het gevolg van hun gedrag, waaronder een verstoorde elektrolytenbalans en maag- en darmproblemen.

Eetbuienstoornis

Eetbuien zijn de de meestvoorkomende stoornis, vooral in Amerika. Het begint meestal tijdens de adolescentie en vroege volwassenheid, hoewel het zich ook later kan ontwikkelen. Hoewel het zich ook later kan ontwikkelen.

Mensen met deze stoornis hebben symptomen die lijken op die van boulimia of het subtype eetbuien van anorexia. Ze eten bijvoorbeeld ongewoon grote hoeveelheden voedsel in relatief korte perioden.

Ze voelen een gebrek aan controle tijdens eetbuien. Lijders beperken geen calorieën en gebruiken geen zuiveringsgedrag, zoals braken, om hun eetbuien te compenseren. Mensen met obesitas hebben psychologische stoornissen, zoals persoonlijkheidsstoornissen. Obesitas wordt in verband gebracht met hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk.

De voordelen van de behandeling van depressieve symptomen

Gediagnosticeerd met depressie

Uit onderzoek blijkt dat wanneer mensen lijden aan een stoornis die gepaard gaat met depressie, het helpt om ze te helpen hun depressieve symptomen te verminderen. Met andere woorden, het kan hun herstel van de eetstoornis positief beïnvloeden.

Onderzoekers voerden een onderzoek uit onder 31 vrouwen in de leeftijd van 19-50 jaar met boulimia nervosa en gelijktijdige depressie en ontdekten dat veel van de boulimische symptomen van de vrouwen begonnen te verbeteren.

Dit gebeurde alleen als hun zorgteam hen hielp hun depressieve symptomen te verminderen via therapie. Als onderdeel van het onderzoek volgden de vrouwen 16 weken lang interpersoonlijke psychotherapie. Deze was erop gericht om hen te helpen bij het verwerken van de enge gevoelens en stress die ze ervoeren. De therapie verlicht ook de hopeloosheid en waardeloosheid die gepaard gaan met depressie.

Volgens het onderzoek namen de depressieve symptomen van een vrouw af en daarmee ook haar stoornissymptomen. Tegen het einde van de behandeling zag 77 procent van de deelnemers verbetering in hun symptomen .

34 procent van de deelnemers zag verbetering in hun symptomen voor beide aandoeningen. Het verband tussen eetstoornissen en gelijktijdig optredende depressies is ongetwijfeld complex.

Voor sommige vrouwen heeft het veel voordelen om zich te richten op depressieve symptomen in de eerste fasen van de behandeling. Overweeg je een behandeling te zoeken voor je psychische aandoening?

Het is essentieel dat je een gedetailleerd onderzoek laat uitvoeren waarin elke aandoening waarmee je te maken kunt hebben wordt geïdentificeerd. Dit zorgt ervoor dat je de uitgebreide behandeling krijgt die je nodig hebt.

Behandelopties voor eetstoornissen en depressie

Er zijn veel verschillende behandelmogelijkheden voor mensen die leven met zowel een eetstoornis als een gelijktijdig bestaande depressie. Iedereen heeft andere levenservaringen die van invloed zijn op de manier waarop deze aandoeningen hen beïnvloeden.

Daarom is het essentieel om het type en niveau van behandeling te vinden dat het beste bij je past.  Verschillende zorgniveaus kunnen je helpen om het herstelproces te starten. Alles hangt af van de aard en de ernst van je symptomen. Enkele daarvan zijn:

 • Medicatie. Je therapeut of arts kan je depressieve medicijnen voorschrijven, die soms beide aandoeningen tegelijk kunnen helpen. Bijvoorbeeld stemmingsstabilisatoren, antidepressiva en anti-epileptica.
 • Cognitieve gedragstherapie (CGT). Een bewezen, zeer effectieve en duurzame behandeling is cognitieve gedragstherapie. Deze richt zich op het identificeren, begrijpen en veranderen van denk- en gedragspatronen. De voordelen zijn meestal na 12 tot 16 weken zichtbaar, afhankelijk van de patiënt.
 • Residentiële behandeling. Dit niveau van zorg houdt in dat je ‘s nachts in een behandelingscentrum verblijft, meestal voor ongeveer 28-30 dagen. Alles hangt af van je eigen behoeften en vooruitgang, zodat je 24 uur per dag ondersteuning kunt krijgen. De ondersteuning zal je helpen om te gaan met de overweldigende emoties en dwangmatigheden die gepaard gaan met depressie en stoornissen.

Andere behandelingsopties voor eetstoornissen en depressie

 • Gedeeltelijk hospitalisatieprogramma (PHP). Een PHP, ook bekend als dagbehandeling, stelt je in staat om deel te nemen aan therapie. Het duurt meerdere uren per dag, meerdere dagen per week. Je blijft niet overnachten. Dit zorgniveau biedt echter meer gestructureerde ondersteuning dan je zou krijgen bij traditionele ambulante therapie.
 • Traditionele ambulante therapie (TOT). Sommige instellingen bieden ook intensieve ambulante programma’s (IOP’s) en TOT. Deze kunnen ongelooflijk nuttig zijn als je niet zoveel structuur nodig hebt tijdens het behandelingsproces.
 • Individuele therapie. Door één-op-één met een therapeut te praten, kun je de voortgang van je herstel bespreken. Je kunt ook eventuele obstakels bespreken die je tijdens de behandeling bent tegengekomen en je doelen voor de behandeling op korte en lange termijn.
 • Groepstherapie. Groepssessies bieden je de kans om de verschillende perspectieven van andere deelnemers te horen, waardoor je steunsysteem groeit. Veel mensen die deelnemen aan groepstherapie melden ook dat ze zich minder alleen voelen in hun herstel. Ze leren in deze sessies ook gezondere relaties op te bouwen.

De beste remedie tegen zorgen, depressie, zwaarmoedigheid en piekeren is om bewust naar voren te gaan. Probeer vervolgens met je medeleven de somberheid van iemand anders op te heffen.”

Arnold Bennett

Kortom, het is belangrijk om te erkennen hoe individueel het genezingsproces is. Als je worstelt met meerdere eetstoornissen en ziekten, zoek dan professionele hulp. Alleen een expert kan met succes oplossingen bieden. Je wordt beoordeeld om het juiste type en niveau van zorg voor jou te bepalen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Casper RC. Depression and eating disorders. Depress Anxiety. 1998;8 Suppl 1:96-104. PMID: 9809221.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.