Omgaan met zelfmoordgedachten

Zelfmoordgedachten vormen vaak de aanloop naar iets dat uiteindelijk een echte tragedie wordt. Het is essentieel om ermee te leren omgaan.
Omgaan met zelfmoordgedachten
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Eva Maria Rodríguez

Laatste update: 25 oktober, 2023

Het verschijnen van zelfmoordgedachten is nooit iets dat lichtvaardig moet worden opgevat. Bovendien is het een triest feit dat veel mensen ooit hebben overwogen om zichzelf van het leven te beroven. Maar hoe vluchtig deze gedachten ook mogen zijn, ze moeten altijd serieus worden genomen. In feite zijn ze altijd gerelateerd aan zeer ernstige situaties.

Bovendien is er nog een realiteit die niet over het hoofd mag worden gezien. Het is het feit dat, omdat zoveel mensen suïcidale gedachten hebben gehad, de situatie de neiging heeft om genormaliseerd te worden. Dit zou niet het geval moeten zijn. In feite is er in al deze gevallen actie nodig. Een reactie op die cruciale momenten waarop de persoon in kwestie zich gevangen en hulpeloos voelt.

Als jij dit bent, heb je misschien het gevoel dat er geen uitweg is. Dan denk je negatieve gedachten en neem je slechte beslissingen. Maar niemand verdient het om alleen met deze lasten om te gaan. In feite zijn er altijd mensen om je heen die je kunnen helpen. Bijvoorbeeld de Samaritanen, die dag en nacht voor je klaar staan.

“Ik heb de kou van een revolverloop in mijn mond gehad en ik heb de klik van de hamer op de patroon gehoord…”

-Jacques Rigaut-

Trieste vrouw

Zelfmoordgedachten

In 2000 voerden ze in het Verenigd Koninkrijk een nationaal onderzoek (Engelse link) uit naar psychiatrische morbiditeit. De studie ging over zelfmoordgedachten. De onderzoekers ondervroegen willekeurig meer dan 3.500 mensen.

Ongeveer 20 procent van deze mensen beweerde dergelijke gedachten te hebben gehad. Een meerderheid van deze mensen bleek vrouw te zijn, tussen de 16 en 26 jaar oud.

  • Na de ontdekking van deze factoren voerden de onderzoekers evaluaties, behandelingen en follow-ups uit. Wat ze ontdekten was dat achter de zelfmoordgedachten verschillende psychologische stoornissen schuilgingen, zoals depressie.

Dit alles moedigde de Britse gezondheidszorg aan om zelfmoordpreventieprogramma’s op te zetten binnen de eerstelijnszorg.

Emoties en psychische stoornissen

Er zijn veel soorten emotionele pijn die kunnen leiden tot zelfmoordgedachten. De redenen voor dit soort pijn zijn voor iedereen uniek. Het vermogen om met pijn om te gaan verschilt immers van persoon tot persoon. We zijn allemaal anders. Voor sommigen is het een lichte last, terwijl het voor anderen een ondraaglijke last is.

Er zijn echter bepaalde gemeenschappelijke factoren die kunnen leiden tot zelfmoordgedachten. Deze gedachten gaan vaak gepaard met behandelbare problemen. Bijvoorbeeld depressie, angst, medische stoornissen, drugsverslaving of alcoholisme.

Suïcidale gedachten kunnen ook ontstaan door problemen op het werk of op school (zoals pesten), financiële problemen, juridische problemen en andere levensproblemen die diepe emotionele ellende veroorzaken. Deze situaties belemmeren ook je vermogen om problemen op te lossen en verhinderen bijna altijd dat je andere oplossingen voor je moeilijkheden ziet.

Vrouw met zelfmoordgedachten

Taalgebruik bij mensen met suïcidale gedachten

We weten dat suïcidale ideeën hebben één ding is en ze uitvoeren iets anders. In feite gaat een groot deel van de mensen niet door met het idee van zelfmoord. Toch pleegt een aanzienlijk aantal helaas uiteindelijk zelfmoord. De zelfmoordcijfers en -studies (Spaanse link) laten zien dat ze elk jaar toenemen. Bovendien zijn de verliezen onder kinderen en jongeren tussen 14 en 29 jaar extreem opvallend.

Deskundigen wijzen erop dat we altijd aandacht moeten hebben voor de taal van de mensen om ons heen. Dat komt omdat mensen met zelfmoordgedachten de neiging hebben om absolutistische taal te gebruiken. Ze gebruiken bijvoorbeeld vaak de volgende termen.

  • Absoluut.
  • Alles.
  • Altijd.
  • Alles.
  • Zeker.
  • Nooit.
  • Elke.
  • Iedereen.
  • Dat moet het zijn.

In vijf stappen omgaan met suïcidale gedachten

Als je suïcidale gedachten hebt, kunnen de volgende strategieën nuttig zijn.

1. Doe eerst niets

Ondanks de pijn van het moment moet je jezelf de tijd geven, laat een afstand tussen gedachte en actie.

Gedachten en acties zijn twee verschillende dingen. Suïcidale gedachten hoeven geen werkelijkheid te worden. Er is geen deadline, er is niets of niemand om je te dwingen of te duwen. Wacht daarom af en neem afstand van de situatie.

2. Vermijd drugs en alcohol

Suïcidale gedachten kunnen nog sterker worden als je onder invloed bent van alcohol of drugs. Zoek daarom een andere manier om je verdriet te verdrinken als je gevoelig bent voor dit soort gedachten.

3. Maak van je huis een veilig thuis

Haal dingen weg die je zou kunnen gebruiken om jezelf iets aan te doen. Bijvoorbeeld medicijnen, messen of wapens. Als dat niet kan, ga dan naar een plek waar je veilig bent.


Dit artikel is ook interessant: Persoonsgerichte zorg voor zelfmoordpreventie


4. Onthoud dat anderen hetzelfde hebben meegemaakt en het hebben overwonnen

Onthoud dat je niet de enige persoon op de wereld bent die ooit zoiets heeft meegemaakt. Put kracht uit de voorbeelden van anderen. Zij hebben het overleefd. Dit betekent dat er ook hoop is voor jou.

Trieste vrouw

5. Praat met iemand

Je gedachten met iemand delen zal je helpen om ze los te laten. Dan zullen ze je niet langer onderdrukken. Of het nu een vriend, je dokter, een therapeut of de zelfmoordpreventielijn is, je moet met iemand praten. Laat angst of schaamte je er niet van weerhouden om te uiten wat er in je omgaat, dat wat voelt alsof het een bom is die wacht om te ontploffen.

Met iemand praten betekent niet dat je je computer moet pakken en forums of chats moet openen met andere mensen die ook suïcidale gedachten hebben. In feite zal dit de situatie alleen maar verergeren.

Waarom lijkt zelfmoord de enige optie?

Als je geen andere oplossing kunt bedenken dan zelfmoord, is dat niet omdat die er niet is. In feite is het gewoon omdat je het op dit moment niet kunt zien.

  • Die intense emotionele pijn die je op dit moment ervaart, kan je denken vervormen. Dit maakt het moeilijker om mogelijke oplossingen voor je problemen te zien of om contact te maken met degenen die je steun kunnen bieden.
  • Daarom is het zo belangrijk om de vorige stappen te zetten, te beginnen met de eerste. Neem je tijd en maak de situatie niet erger. Beetje bij beetje zal het pad duidelijk worden.

Hoewel het misschien lijkt alsof je pijn en ongeluk nooit zullen eindigen, is het echt belangrijk om je te realiseren dat deze crises vaak tijdelijk zijn. Oplossingen worden vaak gevonden, gevoelens veranderen. Waarom zou je daarom een permanente oplossing, zoals de dood, geven aan zulke tijdelijke gevoelens?

We sluiten af met wat we aan het begin al zeiden. Je bent niet alleen. Je moet deze ervaring ook niet alleen doormaken. Zoek hulp, pak je mobiel en bel iemand en laat een vriendelijke stem je begeleiden en tot je spreken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Harris, E.C. & Barraclough, B. (1997). Suicide as an outcome for mental disorders. A meta-analysis. Br J Psychiatry; 170: 205-28

  • Santos, J.L. ; García, L.I. ; Calderón, M.A. ; Sanz, L.J.; de los Ríos, P.; Izquierdo, S.; Román, P.; Hernangómez, L.; Navas, E.; Ladrón, A y Álvarez-Cienfuegos, L. (2012). Psicología Clínica. Manual CEDE de Preparación PIR, 02. CEDE. Madrid.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.