Negen eetgewoonten om veroudering tegen te gaan

Er zijn bepaalde eetgewoonten die je kunt volgen om enkele van de meestvoorkomende problemen die verband houden met veroudering te voorkomen.
Negen eetgewoonten om veroudering tegen te gaan

Laatste update: 10 augustus, 2023

Voldoen aan je dagelijkse voedingsbehoeften kan je helpen om tekenen van veroudering tegen te gaan, zoals een slecht geheugen, verslechterende gezondheid van botten en tanden, verminderde elasticiteit van de huid, een slechte spijsvertering en een verstoorde stofwisseling. In dit artikel stellen we negen eetgewoonten voor om veroudering te vertragen.

Veelvoorkomende problemen bij het ouder worden, zoals geheugenverlies, zijn vaak te wijten aan een gebrek aan voeding en beweging. Net als elke machine die al jaren werkt, hebben je hart, hersenen, spijsverteringsstelsel en andere lichamelijke functies af en toe een beetje onderhoud nodig.

Het belang van goede eetgewoonten voor de geestelijke gezondheid

Regelmatige controles en veranderingen van je dieet zijn noodzakelijk naarmate je ouder wordt. Bovendien hebben verschillende onderzoeken (Engelse link) de rol van voeding bij geestelijke gezondheid en welzijn benadrukt. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je voedingsmiddelen kiest die de meeste voedingsstoffen en mineralen leveren om de effecten van veroudering te vertragen.

Je hersenen zijn het orgaan dat je het meest gebruikt. Net als je hart gaan ze nooit uit. Je hersenen hebben echter nog meer functies te vervullen, zoals het aansturen van andere organen. De ernstigste gevolgen van veroudering zijn te zien in de hersenen. Daarom moet je weten welke voedingsmiddelen en eetgewoonten kunnen helpen om je hersenen gezond te houden.

Als je ouder wordt, heb je misschien niet de professionele hulp die nodig is om een uitgebalanceerd dieet samen te stellen. In dit opzicht kunnen thuiszorgprogramma’s een grote hulp zijn. Ze helpen je om je eigen verzorgers in te huren die gegarandeerd direct worden betaald.

We gaan kijken naar de voedingsmiddelen die helpen om het geheugen vast te houden en ziekten zoals Alzheimer, dementie, neurose en angst te voorkomen. We geven je ook negen eetgewoonten om veroudering tegen te gaan.

Oudere vrouw eet een appel

1. Drink twee liter water per dag

Aangezien het menselijk lichaam voor 70 procent uit water bestaat, is het belangrijk om dat niveau te handhaven om uitdroging te voorkomen. Sterker nog, een verhoogde waterinname kan helpen om zuurstof in het bloed te brengen, de spijsvertering te bevorderen, gifstoffen uit het lichaam te verwijderen, de huid van binnenuit te hydrateren en droogheid en uitdroging tegen te gaan.

2. Eet hele granen

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten die nodig zijn voor vitaliteit en algeheel welzijn. Bijvoorbeeld volle granen, vis, schaaldieren, kip, mager vlees, eieren, melk, magere of vetvrije kaas, bonen en zaden.

3. Eet een verscheidenheid aan bessen

Bramen, bosbessen en kersen hebben niet alleen een heerlijke smaak, maar bevatten ook bepaalde chemicaliën en enzymen die de geheugenfunctie ondersteunen. Ze zijn ook een natuurlijke bron van antioxidanten en rijk aan vitamine C. Ze helpen het bloed te zuiveren en bevorderen huid- en haarverjonging.

4. Neem omega 3-vetzuren op in je dieet

Omega 3-vetzuren (Engelse link) zijn essentieel voor de gezondheid van de hersenen, het ontwikkelingsvermogen, de bloedsomloop en vele andere functies in het menselijk lichaam. Ze worden echter niet op natuurlijke wijze gesynthetiseerd in mensen.

Zeevruchten, visolie, sardines en lijnzaad zijn goede bronnen van omega-3 vetzuren en moeten worden geconsumeerd om mentale en cognitieve achteruitgang te voorkomen.

5. Eet regelmatig walnoten

Walnoten (Engelse link) zijn een bron van essentiële voedingsstoffen die helpen bij de cognitieve functie en ook de gewrichten inwendig smeren. Ze zijn een veelzijdig culinair ingrediënt en kunnen aan veel gerechten worden toegevoegd, waaronder salades en brownies, omdat ze een neutrale smaak hebben.

6. Eet 30 gram pure chocolade per dag

Chocolade zit vol antioxidanten en flavonoïden (Engelse link). Dit kan enorm helpen als je een slecht geheugen hebt. Het is inderdaad een goed idee om een ons of 30 gram pure chocolade per dag te eten. Zorg er wel voor dat je kiest voor chocolade met ten minste 70 procent cacao, en vermijd chocolade die extreem zoet is en rijk aan cacaoboter.

7. Vermijd transvetten

Dit zijn de vetten die het schadelijkst zijn voor je gezondheid en lichamelijk en geestelijk welzijn. Het is aangetoond (Spaanse link) dat te veel transvetten in je dieet het risico op hartaandoeningen en andere gezondheidsproblemen verhoogt. Ze zitten in fastfood en gefrituurd voedsel zoals gepaneerd gebak, cake, donuts, gefrituurd voedsel en margarine.

8. Voeg een snufje kurkuma toe aan je maaltijden

Deze essentiële specerij in de oosterse keuken heeft ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen die ideaal zijn voor het verbeteren van het geheugen en de stemming bij ouderen. Daarom kan het consumeren van kurkuma in verschillende gerechten je geheugen en concentratievermogen aanzienlijk verbeteren.

Oudere vrouw eet een salade

9. Eet natuurlijk voedsel

Aan de meeste verpakte voedingsmiddelen zijn conserveringsmiddelen toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen zonder hun smaak te verliezen. Aardappelchips, frisdrank, suikerhoudende dranken en transvetten in gebakken voedingsmiddelen kunnen bij regelmatig gebruik veel gezondheidsproblemen veroorzaken.

Door te kiezen voor natuurlijk voedsel zoals onbewerkt fruit en onbewerkte groenten, zorg je voor de gezondheid en het welzijn van je lichaam.

Volg een uitgebalanceerd dieet en let op je eetgewoonten

Goed eten wordt steeds belangrijker naarmate je ouder wordt, omdat je betere voeding nodig hebt vanwege de slijtage van je lichaam. Ouder worden kan ook je stofwisseling beïnvloeden, waardoor je minder voedsel kunt opnemen. Daarom is het belangrijk om professionals te raadplegen die je kunnen helpen bij het samenstellen van een uitgebalanceerd dieet.

Rauwe natuurlijke voeding is het beste voor je gezondheid. Boerenmarkten zijn een geweldige manier om deze verse voedingsmiddelen en groenten te kopen die rijk zijn aan voedingsstoffen en mineralen. In de winkel gekocht voedsel bevat daarentegen meestal meer calorieën dan voedingsstoffen en moet zo veel mogelijk worden vermeden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.