Een open brief aan iedereen die me ooit pijn heeft gedaan

Vandaag vertel ik je in een open brief dat je me veel pijn hebt gedaan. Dat doe ik voor mezelf, jij zult hem nooit lezen.
Een open brief aan iedereen die me ooit pijn heeft gedaan

Laatste update: 10 maart, 2022

Ik schrijf jou deze open brief, ook al zul je hem nooit lezen. Je hebt me veel pijn gedaan. In de natuur bestaat gerechtigheid niet, en ik blijf lijden. Maar vandaag realiseerde ik me dat ik mezelf moet bevrijden van de zwaarte die ik voel en dat is wat ik ga doen.

Ik twijfel aan wrok. Het is geen goede vriend, en daarom wil ik hem niet bij me hebben. Wrok maakt ons bang en dat is precies waar ik vanaf moet. Het is niet dat ik bang voor je ben, het is dat ik bang ben om mijn lijden opnieuw te beleven en opnieuw in dezelfde fouten te vervallen.

Dit is waarom ik heb besloten dat ik het moet confronteren, mezelf oog in oog moet stellen met jou en alles wat je vertegenwoordigt, of het nu in mijn gedachten is of niet, en voor mezelf moet gelden. Als ik deze angst verlicht, zal ik in staat zijn om alle andere angsten die ik heb te verlichten.

Wanneer je wrok koestert jegens een andere persoon, ben je aan die persoon of situatie gebonden door een emotionele band die sterker is dan staal. Vergeven is de enige manier om die band te verbreken en vrij te zijn.

-Catherine Ponder-

Ik hield van je en vertrouwde je, ik heb nooit echt om iets buitengewoons gevraagd, maar als ik het had geweten, had ik je me geen pijn laten doen. Ik zal nooit vergeten dat deze pijn is of hoeveel je me hebt geleerd. Aan het eind van de dag heb ik iets om je voor te bedanken.

Ik heb geleerd dat je iemand niet iets kunt geven wat hij niet wil. Je hebt jezelf de luxe gegeven om me dat heel duidelijk te maken.

Ik heb me gerealiseerd dat je schadelijk voor me bent dat je me lange tijd hebt weerhouden van vooruitgang.

Een open brief

Iemand zei ooit dat echte haat desinteresse is, en vergeten de perfecte moord. Dus ik ga geen steen naar je gooien. Ik weet zeker dat dat alleen maar ellende, in plaats van geluk, aan mijn leven zou toevoegen.

Een open brief over mijn pijn

Ze zeggen dat het geen pijn doet om te lijden, dat het eigenlijk goed voelt. Hetzelfde gebeurt wanneer de ziel pijn heeft; op de een of andere manier ben je verdoofd en weet je niet wat er van je wordt verwacht totdat het te laat is.

Misschien schrijf ik dit met tranen van bloed, met pure pijn, maar ik neem de controle over omdat ik hier ben gekomen met genoeg tijd om nog verder te gaan en te overwinnen wat je me hebt aangedaan.

Ik moet je zeggen dat ik dit schrijf omdat er achter mijn moed veel verdriet, vernedering en bedrog schuilgaat. Nu heb ik het gevoel dat ik op de top van een vulkaan loop terwijl mijn leven aan een zijden draadje hangt, dus ik moet de last die ik draag van wat jij in mij hebt voortgebracht, loslaten.

Ik heb niet veel nodig om in orde te zijn, maar daarom moet ik van al deze pijn af die in mij zit. Vanaf nu zal ik geen wrok, kwaadheid of woede jegens jou koesteren. Ik wil niet dat mijn hart gebukt gaat onder onnodige dingen. In elke pijnlijke ervaring zit een zaadje van groei en bevrijding.

Opnieuw leren leven

De waarheid is dat ik mezelf vandaag vroeg om iets waardevols te doen, dus besloot ik dit te schrijven. Deze brief is niet voor jou, maar voor mij, omdat ik de last van jou van mijn schouders moet halen. Ik stopte om na te denken over hoe ik niets negatiefs in mijn leven wil, en ik realiseerde me dat je deed wat je deed, en dit is hoe je me het gevoel geeft.

Ik heb gemerkt dat nadenken over jou de grootste daad van zelfliefde is die ik kan uitvoeren. Vandaag kan ik in deze open brief zeggen dat ik mezelf een plezier doe omdat ik, nu meer dan ooit, van mezelf hou en ik weet dat ik niet wil dat mijn lichaam een graf voor mijn ziel wordt, dat ik echt alles onder ogen kan zien wat in mij is. Ik hoef niet bang te zijn om te leven, want alles houdt in dat ik opnieuw moet leren leven.

Afbeeldingen door Marc Little en Larissa Kulik


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.