Hoe de schadelijke gevoelens van wrok te elimineren?

Veel mensen leven met gevoelens van wrok. Het veroorzaakt echter ongeluk en lijden en daarom moet je ervoor zorgen dat je het uit je leven verwijdert.
Hoe de schadelijke gevoelens van wrok te elimineren?
Bernardo Peña Herrera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Bernardo Peña Herrera.

Laatste update: 27 december, 2022

Wrok is een negatieve emotie die meestal verschijnt als je het gevoel hebt dat iemand zich slecht tegen je heeft gedragen en je pijn heeft gedaan. Maar wrok voelen lost het probleem niet op. Integendeel, het veroorzaakt je verdriet en lijden.

Gevoelens van wrok verschijnen als bescherming tegen je lijden. Sterker nog, door verdriet om te zetten in wrok, voel je je sterker. Vaak doe je dit onbewust.

“Wrok is als het nemen van vergif en dan hopen dat het je vijanden zal doden.”

Nelson Mandela

Je hoeft niet per se te vergeven om je wrokgevoelens te elimineren. Er zijn zelfs situaties die te ernstig zijn om vergeving zelfs maar aan te bevelen. Toch moet je toch proberen je wrokgevoelens weg te nemen om je eigen innerlijke rust te bewaren en dingen in je op een gezonde manier op te lossen.

Sterke gevoelens van wrok kunnen ertoe leiden dat je wraak wilt. Dit zorgt er echter alleen maar voor dat je je nog slechter gaat voelen. Inderdaad, als je wrok voelt, betekent dit dat je gevoelens op het spel staan.

Hoewel wraak nemen je tijdelijke gevoelens van welzijn kan geven, zal het je uiteindelijk nog meer gekwetst voelen. Dat komt omdat er een botsing van tegenstellingen is. Wrok veroorzaakt bijvoorbeeld een verlangen naar wraak. Uiteindelijk krijg je echter schuldgevoelens en spijt voor je wraakzuchtige acties.

Wat win je door wrokkig te zijn?

Stel jezelf deze vraag elke keer dat je wrok voelt. Wat win je ermee? Wie profiteert? Hoewel het moeilijk is om je gevoelens volledig te veranderen, kun je zeker proberen ze te verdrijven.

Gevoelens van wrok bij een stel

Er valt niets positiefs te bereiken door wrok te voelen. Bovendien is de persoon die je pijn heeft gedaan waarschijnlijk volkomen gelukkig en voelt hij zich helemaal niet schuldig over de pijn die hij je heeft aangedaan. Je hebt echter pijn. Om deze reden is het gewoon niet rationeel om wrokkig te zijn, omdat het je alleen maar pijn doet.

Kortom, wrok zorgt ervoor dat je het kwaad in je hoofd houdt, tot het punt dat je er zelfs door geobsedeerd raakt. Als je op deze manier voelt en denkt, is het buitengewoon moeilijk voor je om gelukkig en productief te zijn.

Enkele positieve zinnen om je wrokgevoelens te beëindigen

De manier waarop je denkt is van extreem belang als je wilt terugkeren naar gevoelens van innerlijke rust. Als je bijvoorbeeld niet stopt met denken aan wat er is gebeurd, jezelf onbeantwoorde vragen blijft stellen, eindeloos het waarom en waarom onderzoekt, de oneerlijkheid en de fouten die je hebt gemaakt, zul je nooit ophouden met wrokkig te zijn.

Eigenlijk moet je zo gaan denken dat je het verleden ‘los kunt laten’. Inderdaad, je moet dat touw doorknippen dat je aan gisteren vasthoudt en verder gaan. Hier zijn een paar zinnen om te oefenen om tegen jezelf te zeggen. Ze helpen je alles achter je te laten zonder enige bitterheid.

  • Het hoort gewoon bij het leven. Het is gebeurd en er is nu niets meer aan te doen. Ik heb er echter van geleerd en het belangrijkste is mijn leven nu en mijn plannen voor de toekomst.
  • “Ik laat alle schuldgevoelens en wrok los. Ik concentreer me op het heden, want achteruit gaan is schadelijk voor mij”.
  • Ik hou van mezelf en ik accepteer volledig wat er is gebeurd. Ik heb wat levenslessen geleerd en ga nu in vrede verder”.

Vier tips om je wrokgevoelens te elimineren

Man gooit bliksem met wrok

1. Ventileer je gevoelens

Neem een dag de tijd om alles eruit te halen. Je kunt er bijvoorbeeld met iemand over praten die je vertrouwt of het opschrijven. Zeg of schrijf alles wat je denkt en voelt, vanuit het diepst van je wezen.

2. Ga niet achteruit

Als je eenmaal je dag hebt gehad om alles uit te laten, zorg er dan voor dat je niet achteruit gaat. Omdat het recreëren van pijn je stagneert. Het doel om alles eruit te krijgen was om stoom af te blazen en al je gevoelens eruit te krijgen. Maar nu het klaar is, moet je het allemaal achter je laten en het vergeten.

3. Acceptatie en leren

Accepteren wat er is gebeurd, betekent dat je die gevoelens van wrok, haat of andere gerelateerde emoties loslaat. Het betekent accepteren dat dingen niet veranderd kunnen worden. Je moet alle negativiteit opzij zetten en je gewoon concentreren op het leren dat de situatie je heeft gegeven.

4. Ga door met leven met innerlijke vrede

Je kunt nieuwe gewoontes aanleren die je innerlijke rust bieden. Bijvoorbeeld ontspannen, genieten van de rust om te doen wat je leuk vindt, sporten, etc. Bovenal kun je vooruit met je projecten, hobby’s en verlangens. Zorg dat je altijd actief blijft.

Onthoud dat wat je van binnen voelt niet afhangt van de buitenkant. Het is aan jou om je emoties te beheersen. Laat wat er met je gebeurt nooit je innerlijke welzijn schaden. Word je bewust van waar je je op focust in je dagelijkse routine. Het is allemaal aan jou. Wellicht ook interessant voor jou

Wraakzuchtige mensen: hoe ze zijn en hoe ga je ermee om?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wraakzuchtige mensen: hoe ze zijn en hoe ga je ermee om?

Wraakzuchtige mensen hebben moeite om hun impulsen te beheersen en hun emoties te reguleren. Laten we eens kijken hoe we ze kunnen behandelen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.