Een leider zijn is meer dan alleen de leiding hebben

Een leider zijn is meer dan alleen de leiding hebben

Laatste update: 23 oktober, 2019

Hoe bepalen we wat een leider is? Is het een persoon die de leiding heeft in een bedrijf of iemand die alle beslissingen neemt in een werkgroep? Zijn er bepaalde eigenschappen die iemand nodig heeft om een ​​leider te zijn?

Als het aankomt op werk en organisatie, dan zijn er verschillende persoonlijke en gedragskenmerken die verband houden met bepaalde posities binnen een bedrijf. Deze maken het identificeren van een leider een stuk eenvoudiger. Desondanks is een vraag die veel mensen zichzelf stellen: zijn de kwaliteiten van een leider  aangeboren of kunnen we deze verwerven?

Als we leiderschap zien als iets dat wordt gekenmerkt door persoonlijke eigenschappen, dan zouden we moeten concluderen dat we met leiderschapskwaliteiten worden geboren.

Een geboren leider is een persoon die weet hoe hij een groep mensen moet begeleiden en iemand die dingen graag organiseert. Bovendien weet hij elk probleem dat zich voordoet op te lossen.

Als we leiderschap zien als iets dat afhankelijk is van de positie die de persoon in een bedrijf of groep heeft, dan moeten we concluderen dat we geen geboren leider hoeven te zijn.

Een ‘gemaakte’ leider wordt in de loop van de tijd gevormd door zijn ervaringen, zoals de posities die hij heeft vervuld, zijn relaties met andere werknemers en de manier waarop hij een groep aanstuurt. In dit geval zijn de bepalende kenmerken niet gerelateerd zijn aan zijn persoonlijkheid.

Een leider is iemand die de weg kent, de weg bewandelt en de weg wijst.

-John C. Maxwell-

Associëren we leiderschap echter met iemands gedrag, dan moeten we aandacht schenken aan de dingen die de leider doet. Richt die persoon zijn gedrag op de productiviteit van het bedrijf of liever op sociale relaties op de werkplek? Als het gedrag iemand een leider maakt, dan kunnen we leiderschap herkennen aan de zaken waar de leider zich op richt.

Een team leiden

Kenmerken van een goede leider

Naast alles wat we al hebben genoemd, gaat leiderschap ook over charisma en het inspireren van anderen om geweldige dingen te bereiken. Een leider is een soort rolmodel. In principe betekent de leiding hebben dan ook niet noodzakelijk dat je ook een leider bent.

Hoewel er persoonlijkheidskenmerken zijn die leiderschap mogelijk maken, moeten we niet vergeten dat leidinggeven altijd tweerichtingsverkeer is. Het verwijst naar zowel de beïnvloedende als de beïnvloede personen.

Om te kunnen leiden moet de persoon in staat zijn assertief met mensen om te gaan. Hij moet empathisch zijn, weten hoe hij moet communiceren met anderen, en gemotiveerd en hardwerkend zijn.

Kortom, hij moet alle goede eigenschappen hebben waar mensen naar op zoek zijn in een professional. Hij moet weten hoe hij in een groep moet werken, de creativiteit hebben om problemen op te lossen en de doelen van de organisatie kunnen verduidelijken om ze correct te kunnen afhandelen.

Mensen kunnen geboren worden met bepaalde leiderschapsvaardigheden. Als ze echter op de juiste manier willen kunnen leidinggeven, zijn er twee dingen die ze moeten doen. Allereerst moeten ze de vaardigheden perfectioneren die ze al hebben. Ten tweede moeten ze nieuwe ontwikkelen.

Bovendien mogen we niet vergeten dat leidinggeven vereist dat we een goede omgeving creëren en onderhouden. Dit is iets dat zowel de leider als de volgers doen. We moeten niet vergeten dat we een leider kiezen, uit vrije wil. Leiderschap mag dan ook niet worden verwaarloosd, maar moet elke dag worden verdiend.

De beste leiders hebben een hoge aandachtsfactor. Ze geven echt om hun mensen.”

-Brian Tracy-

Leidinggeven vergt ​​veel meer dan alleen macht uitoefenen

Zoals je kunt zien, vereist het zijn van een leider veel meer dan het vermogen om te sturen en te begeleiden. Leidinggeven is anderen beïnvloeden, hen zover krijgen om te willen doen wat voorgesteld wordt, en hen gemotiveerd houden om dat te blijven doen. Een leider is iemand die in staat is om het werk op behaaglijke en efficiënte wijze te laten gebeuren.

Teamwork

Een leider is iemand die de waarden en vaardigheden van andere mensen herkent en anderen aanmoedigt om vooruit te blijven gaan. Hij kent zijn team door en door en is zich bewust van zijn sterke punten en zijn zwakke punten.

Een goede leider haalt zijn team niet onderuit. Hij inspireert en is behulpzaam en zorgt er altijd voor dat er binnen het team optimaal gebruik wordt gemaakt van ieders sterke kanten.

Een leider zijn is daarom niet gemakkelijk. En leiderschap is ook niet voor iedereen weggelegd. Mensen bij wie het leidinggeven in hun bloed zit kunnen anderen motiveren om geweldige dingen te doen. Ze weten precies wanneer en hoe ze risico’s moeten nemen om de best mogelijke resultaten te behalen.

Leiders worden groot, niet vanwege hun kracht, maar vanwege hun vermogen om anderen kracht te geven.

-John C. Maxwell-

Leidinggeven heeft alles te maken met het behouden van een open geest, flexibel zijn en verantwoordelijkheid nemen. Leiders moeten in gedachten houden dat degenen die zij leiden een groot deel van de vergelijking vormen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.