Een hoogsensitief persoon in een emotioneel nalatige familie

Emotioneel nalatige families geloven dat hun hoogsensitief kind minder mogelijkheden bezit dan de anderen. De gevoeligheid van hun kind zien zij als een vorm van zwakheid. Ze bestraffen het kind hiervoor. Dit soort opvoeding kan heel ernstige gevolgen hebben.
Een hoogsensitief persoon in een emotioneel nalatige familie
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Soms wordt een hoogsensitief persoon gedwongen om in een emotioneel nalatige familie op te groeien. Het kan zijn dat noch de ouders, noch de broers en zussen dit persoonlijkheidskenmerk delen. In vele gevallen geeft dit de persoon het gevoel misbegrepen te worden.

Een hoogsensitief persoon is heel emotioneel. Geboren worden en opgroeien in een emotioneel lege omgeving geeft hem het gevoel verlaten te zijn. Hij krijgt namelijk geen emotionele waardering. Dit laat hem geloven dat er iets mis met hem is.

Carl Jung heeft een hoogsensitief persoon omschreven als iemand die zijn werkelijkheid op een andere manier verwerkt. Dit is het gevolg van een aangeboren en bijzondere gevoeligheid. Er is dus niets negatief met deze 20% van de bevolking. Onderzoeken tonen eigenlijk ook aan dat hun hersenen unieker zijn.

Een hoogsensitief persoon heeft een genetische variatie die men ADRA2B noemt. Deze eigenaardigheid beïnvloedt een heel specifieke soort neurotransmitter die we noradrenaline noemen. Dit is de reden waarom hoogsensitieve personen een gevoeliger zenuwstelsel hebben. Het vertaalt zich in meer empathie en het vermogen om te verbinden en op elke prikkel te reageren.

Vele families weten hoe ze hiermee moeten omgaan. Ze ondersteunen dan het hoogsensitief kind. Andere families vertonen echter nalatig gedrag. Dit kan mogelijks hun kind kwetsen.

“Jouw gevoeligheid is niet iets om bang van te zijn.”

-Elaine N. Aron-

De invloed van een verwaarlozende familie

Hoe beïnvloedt een emotioneel nalatige familie een hoogsensitief persoon?

Een emotioneel nalatige familie heeft niet alleen geen enkel idee van de behoeften van hun familielid. Ze kiezen er ook voor om die behoeften te negeren. Bovendien komen ze tussen of straffen ze zelfs de kinderen wegens die behoeften.

Hoogsensitieve kinderen lijden hieronder. Hen wordt namelijk niet toegestaan om hun prachtige karaktertrekken te begrijpen of naar waarde te schatten. Vanaf hun kinderjaren leren ze ervan uit te gaan dat ze zichzelf tegen de wereld moeten beschermen.

Ze proberen om een ruimte binnenin zichzelf om te vormen tot een schuilplaats waar ze onzichtbaar zijn. In deze ruimte onderdrukken ze hun emoties zodat ze er niet voor gestraft worden.

Mensen weten niet dat het negeren van de behoeften van een hoogsensitief persoon misbruik inhoudt. Volgens de arts Jonice Webb zien vele ouders gevoeligheid als een karaktertrek die ze moeten corrigeren.

Voor deze ouders is gevoeligheid een zwakheid. Dus straffen ze hun kinderen of vergelijken hen met hun broers en zussen of vrienden. Volgens de mening van de ouders zijn die namelijk bekwamer.

Dit is precies de reden waarom het noodzakelijk is om enkele sleutelaspecten te begrijpen omtrent hoogsensitieve kinderen en hun opvoeding.

Hoogsensitiviteit is een erfelijke karaktertrek: je kan het niet veranderen

Je bent er mee geboren of niet. We hebben het in het begin al vermeld. Hoogsensitiviteit is het resultaat van een kleine genetische wijziging. Deze verandering zorgt er dus voor dat de persoon gevoeliger is voor pijn en visuele en auditieve prikkels.

Ook bepaalde soorten kleding kunnen voor ongemak zorgen. Dit geldt eveneens voor geluiden van de televisie en wanneer vele mensen tegelijkertijd praten.

Hieraan kan men niets veranderen. Hen straffen voor hun persoonlijkheid of voor de dingen die zij voelen, kan hen schade toebrengen.

Gevoeligheid is geen zwakte

Gevoeligheid is geen zwakheid

Emotioneel nalatige families sturen hun kinderen een duidelijke boodschap. Die boodschap zegt dat ze anders zijn. Er is immers iets negatief met hen aan de hand dat aangepakt moet worden.

Het is net als wanneer je geboren bent met een liefde voor kunst en muziek en iemand zegt jou dat wat jij leuk vindt, stom is. Dit soort ouders kunnen hun kinderen zelfs verbieden om naar muziek te luisteren, te schilderen of te tekenen.

Hoogsensitiviteit is echter geen zwakheid. Het is een geschenk dat men moet leren begrijpen.

Emoties en de manier waarop elke persoon zijn emoties begrijpt en met zijn omgeving omgaat, kunnen niet bestraft of verbannen worden. Wanneer men dit doet, dan kan het ernstige gevolgen hebben:

  • Een laag zelfvertrouwen.
  • Problemen om sterke relaties te vormen.
  • Wegblijven van sociale gebeurtenissen.
  • Kwetsbaarder zijn voor pesten.
  • Problemen om de eigen identiteit te aanvaarden en om een volwassen persoonlijkheid vol vertrouwen te ontwikkelen.

Hoe overwin je de effecten van het feit dat je een emotioneel nalatige familie hebt?

Is het mogelijk om de effecten van een emotioneel nalatige familie te boven te komen? Een hoogsensitief persoon wordt op een bepaald moment in zijn leven gedwongen om bepaalde dingen aan te pakken.

Ten eerste moeten hoogsensitieve personen een onmiskenbare werkelijkheid inzien. Er is niets mis met hen. Er is ook niets dat bestraft moet worden. De wereld op een andere manier aanvoelen is een gave.

Die gave is eigenlijk net als de werkelijkheid door een stuk glas zien. De kleuren en flitsen zijn prachtig en fascinerend. Het effect van het licht is echter altijd pijnlijk.

De invloed van een verwaarlozende familie overwinnen

Hoogsensitieve mensen zijn niet zwak. Ze hebben in feite veel potentieel. Hun zelfvertrouwen en zelfaanvaarding stimuleren en weten hoe ze hun emoties moeten sturen, zijn ongetwijfeld de beste hulpmiddelen.

Het is ook belangrijk te begrijpen dat de meeste mensen de realiteit niet zoals een hoogsensitief persoon zien. Er zijn immers vele manieren waarop mensen van hun werkelijkheid genieten. Belangrijk is dat we elkaar respecteren en elkaar begrijpen zonder de magie in elk van ons in gevaar te brengen. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Aron, Elaine (2017). El don de la alta sensibilidad. Madrid: Obelisco
  • Sohst, Katrin (2017). El poder de la sensibilidad: cómo identificar a las personas altamente sensibles y qué podemos aprender de ellas. Ariel

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.