Een brief naar mijn toekomstige zelf

Een brief naar mijn toekomstige zelf
Adriana Díez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Adriana Díez.

Laatste update: 16 oktober, 2022

Ik schrijf deze brief naar mijn toekomstige zelf. Want ik wil niet dat de herinnering aan deze gevoelens na verloop van tijd vervagen. Wanneer mijn toekomstige zelf veel ervaringen meegemaakt heeft, wil ik deze brief pakken en even stilstaan om na te denken. Als we niet weten waar we vandaan komen of waar we waren, hoe is het dan mogelijk om te weten waar we naartoe gaan of wat we willen?

Het enige wat ik wil, is dat mijn toekomstige zelf een adempauze neemt en even nadenkt…

Een brief aan mijn toekomstige zelf: ik wil je niet vergeten.

Liefste zelf, ik wil niet dat je alle dingen vergeet die jou vandaag gelukkig maken. Dat is de reden dat ik je deze brief schrijf. Het is een voorspelling in het oneindige. En ik hoop dat je elke avond met een glimlach gaat slapen. Dat kan te maken hebben met de vrienden die je hebt. Of het komt door het werk dat je doet of het sociale leven dat je hebt. Misschien komt het omdat je altijd vecht voor wat je wil. Of misschien maken je hobby’s jou gelukkig. Ik hoop trouwens dat je ze nog niet opgegeven hebt. Of als je dat wel gedaan hebt, dat je zelfs nog betere dingen gevonden hebt om ze te vervangen.

Mijn toekomstige zelf

Ik ben overtuigd dat het terugreizen naar je herinneringen wanneer je deze brief leest, een gelukkige ervaring zal zijn. Want dat is iets prachtigs! Hou je eraan vast. Laat niet toe dat het voorbijgaan van de jaren de emoties of de uitdrukking op je gezicht verandert. Want ik wil dat jij, mijn toekomstige zelf, jezelf niet verliest in bittere verleidingen of ineenkrimpt wanneer je met moeilijkheden geconfronteerd wordt.

In deze brief wil ik jou, mijn toekomstige zelf, vertellen over de dromen, de doelstellingen die ik heb. Ze maken me elke dag wakker en motiveren me. Wanneer je dit leest, kijk dan of je gekregen hebt wat je wilde. Als je het niet gekregen hebt, wees dan slim. Ga verder en blijf het proberen als je kracht en je overtuiging het toelaten. Is dat niet mogelijk, wees dan tevreden met wat je geleerd hebt. Onthoud dat een ervaring alleen een mislukking wordt als we het proberen te laten verdwijnen en de kans afwijzen die het ons bood om iets te leren.

Liefste zelf…

Mijn toekomstige zelf, ik wil niet alles wat ik vandaag voel, vergeten. Ik wil ook jou niet vergeten. Deze brief is de sleutel tot herinneren. Ik schrijf jou tijdens een gelukkige periode (het is niet alleen melancholie die mijn woorden inspireert). Vergeet je vaardigheden niet. Onthoud alles dat je tot dit punt gebracht heeft. Maak het beste van je enthousiasme en goede wil, maar misbruik het niet. Want als je het misbruikt, dan betekent dit dat je iets doet, dat jou niet vervult. Wees geïnspireerd en doe verder. En onthoud dat vele wolken die schaduwen op de horizon werpen, niet reëel zijn.

Vergeet ook niet dat projecten tijd nodig hebben. Mensen hebben tijd nodig, net zoals het werk tijd nodig heeft. Gelukkig ben jij diegene die jouw tijd onder controle heeft en niet andersom (in tegenstelling tot wat velen geloven). Neem bezit van jou tijd en geef het betekenis. Laat het niet gewoon voorbijgaan. De geschiedenis zit vol momenten als deze.

In deze brief zal je de avonturen vinden die je beleefd hebt. Je ontdekt er de dingen die ervoor zorgen dat je trots bent op wie je vandaag bent. Maar je zal in deze brief vooral vaststellen wat jou speciaal en anders maakt. Want jij bent uniek. En ik wil dat je uniek blijft. Als je dat niet bent en je glimlacht op dit specifieke moment niet, stop dan even. Denk na over wat je wil en waar je naartoe gaat. Laat niet toe dat ouder worden het meisje in jou verstikt. Want ik schrijf vandaag ook aan haar…

Mijn toekomstige zelf

Mijn toekomstige zelf, ik wil dat jij…

Ik wil dat jij, mijn toekomstige zelf, je oorsprong niet vergeet. Dat is de reden waarom ik jou schrijf. Onthoud alles dat eerder gebeurd is. Waardeer niet alleen de mensen aan je zijde die deze reis samen met jou maken. Geniet ook van hen! Als je aan iemand denkt, die deel uitmaakte van je leven maar met wie je het contact verloren hebt, bel hem dan! Zeg hen dat je de plek waardeert die zij in je herinnering en in je glimlach innemen.

In deze brief aan mijn toekomstige zelf leeft mijn volledige essentie samen met mijn verlangens en hoopvolle verwachtingen. Hier bevindt zich mijn wil om verder te doen en mijn verlangen om te blijven leren. Ik wil hen onderweg niet verliezen. Als ze verloren geraakt zijn, probeer ze dan terug te vinden. Laat niet toe dat de wind beslist wat jouw lotsbestemming zal zijn.

Ik hoop dat jij, mijn toekomstige zelf, in staat geweest bent te groeien en je aan te passen zonder jezelf onderweg te verliezen. Ik wil ook nog een andere brief naar mijn toekomstige zelf schrijven. Want ik wil haar tonen dat er echt dromen zijn die de moeite waard zijn. Het maakt niet uit of ze ingebeeld, gepland, beleefd zijn of nog geen vorm gekregen hebben. Leef!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Mathers, N. (2016). Compassion and the science of kindness: Harvard Davis Lecture 2015. British Journal of General Practice66(648), e525-e527.
  • Sansone, R. A., & Sansone, L. A. (2010). Gratitude and well being: the benefits of appreciation. Psychiatry (Edgmont)7(11), 18.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.