Hoe belangrijk is de stem van ervaring

Hoe belangrijk is de stem van ervaring
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

We beweren dat we experten zijn in zwemtechnieken. We kunnen zelfs les geven, de verschillende zwemstijlen aanleren (vlinderslag, crawl, rugslag of schoolslag). Wanneer het ons gevraagd wordt, kunnen we ook advies geven. Bovendien kunnen we ons ego opblazen terwijl we onze kennis delen met de mensen die weinig over het onderwerp weten of misvattingen erover hebben. Maar onze kennis is niet volledig. We hebben het zelfs nooit aangedurfd te zwemmen! Zonder de stem van ervaring, heeft wat we zeggen en beweren, niet hetzelfde belang of dezelfde waarde.

Elke dag ontmoeten we mensen die ons veel advies geven. Maar het is niet afkomstig van hun eigen rechtstreekse ervaring (of het komt juist alleen uit hun ervaring). Ze zien zichzelf als deskundigen omdat ze veel over het onderwerp gelezen hebben, een trainingscursus gevolgd hebben of naar een beroemd persoon geluisterd hebben.

De stem van ervaring is erg waardevol, omdat het ons reëel leren verschaft, dat we uit de eerste hand ervaren hebben.

 Share

We beseffen vaak niet hoe waardevol ervaring is. Veel van zijn waarde komt voort uit de empathie die het ons laat ervaren. Want empathie laat ons inzien dat elke theorie een beperking heeft wat betreft zijn nauwkeurigheid (in die betekenis is de werkelijkheid altijd veel rijker dan het begrip). Wanneer we iets uit de eerste hand ervaren, op een echte en authentieke manier, dan verschaft dit ons veel meer kennis. Maar wat vooral belangrijk is, is dat het zich in ons geheugen vastzet.

De grote angst om in het water te springen

Waarom beslissen we niet om onszelf zonder na te denken in het water te gooien? Waarom geven we er de voorkeur aan te spreken zonder dat we zelf ervaren hebben wat we proberen over te brengen? Angst en onzekerheid zijn twee redenen voor dit gevoel. We hebben de dingen niet zelf uitgeprobeerd. Dus stellen we ons voor wat we denken dat zal gebeuren. En toch blijven deze angsten in ons leven aanwezig dankzij ons gebrek aan ervaring.

De stem van ervaring, storm in een kopje koffie

We zijn opgevoed met het idee dat we anderen moeten beoordelen en beschuldigen. Bovendien geloven we dat wij de mensen met kennis zijn en dat we de absolute waarheid bezitten. We hebben ook geleerd dat onze woorden veel meer invloed hebben dan onze ervaringen. Maar vele van die woorden missen geloofwaardigheid omdat we nooit ‘het water ingegaan zijn’. We hebben nooit de werkelijkheid aangeraakt.

Begrijpen we het echt?

Hoe kunnen we zeggen dat we iets van binnen en van buiten kennen als we het nooit aangedurfd hebben om het te beleven? We kunnen bijvoorbeeld alles weten over La Guernica van Picasso. Misschien kunnen we zelfs het leven van de auteur en de context van zijn werk uit het hoofd opzeggen. Maar waren we daar op het moment dat de bombardementen plaatsvonden, die nu in een kunstwerk uitgewerkt zijn? Kunnen we echt een idee krijgen van hoe de mensen, die hun geliefden verloren hebben, dit beleefd hebben?

“Je weet niet wat slapen is in een kamer van het ziekenhuis gedurende twee maanden , terwijl je haar hand vasthoudt, omdat de artsen in je ogen konden zien dat de woorden “bezoekuren” niet op jou van toepassing zijn. Je weet niets over echt verlies, omdat het alleen gebeurt wanneer je meer van iemand gehouden hebt, dan van jezelf.”

-Robin Williams (The Indomitable Will Hunting)-

Soms denken we vanuit onze gemakkelijke stoel met een boek in onze handen, dat we alles weten. Maar in werkelijkheid staan we ver af van zelfs maar in staat te zijn de echte betekenis van dat moment te begrijpen. We kunnen de gevoelens en de emoties die mensen ervaren hebben niet voelen. Dat geldt ook voor de chaos, de angst en de pijn waarvan vele mensen getuige waren. De stem van ervaring is veel meer verrijkend en echter dan alle anderen die over iets praten dat ze nooit zelf ervaren hebben.

De stem van ervaring is van onschatbare waarde

We durven kritiek te geven en mensen te beoordelen waar we niets of erg weinig van weten. Soms kwetsen onze woorden hen meer dan we denken. Want we praten zonder dat we echt iets weten. We houden geen rekening met wat ze meegemaakt hebben omdat we niet in hun schoenen gestaan hebben. We beseffen ook niet dat wat we denken over hen te weten, waarschijnlijk veel minder is dan we denken.

Om dit allemaal te laten doordringen en wat meer na te denken over hoe belangrijk de stem van ervaring is, willen we deze videoclip met jou delen. Het komt uit de film Good Will Hunting. Robin Williams zegt hier iets tegen Will Hunting. Zijn woorden zullen je zeker diep raken.

Als we even stilstaan om na te denken dan zullen we ons bijna zeker momenten herinneren waarop we ons op een bepaald punt in ons leven in een vergelijkbare situatie bevonden als de jongeman in de film. Deze clip laat ons beseffen hoe weinig we over anderen en over wat ons omringt weten. Maar het helpt ons vooral om in te zien dat de informatie die we bezitten ofwel heel onvolledig is ofwel de rijkdom niet bezit van het te hebben ervaren.

Grootouders zijn een duidelijk voorbeeld van wat de stem van ervaring betekent.

 Share

Misschien hebben we zelf geprobeerd om een moeilijke of belangrijke ervaring die we gehad hebben aan andere mensen over te brengen. Maar ondanks onze beste pogingen om het te delen, zal er altijd iets zijn dat anderen nooit volledig zullen begrijpen. Dit komt omdat ze het niet zoals wij in levende lijve ervaren hebben. Maar de stem van ervaring, de stem van onze ervaring, is nog steeds belangrijk voor de mensen die naar ons luisteren.

De stem van ervaring

Ervaringen en leren

We kunnen allemaal van de ervaringen van anderen leren. Ze verrijken ons en brengen ons kennis bij die we niet hebben. Bovendien helpen ze ons om onze geest open te stellen. En om dit te doen moeten we bereid zijn te luisteren zonder te oordelen. Maar we moeten vooral de sprong wagen en proberen om alles uit de eerste hand te ervaren. Want dit is wat onze de grootste rijkdommen in het leven zal verschaffen.

Uitgelichte afbeelding met dank aan Christian Schloe


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.