Een brief aan verlegenheid

Aan jou, verlegenheid, die elk moment aan mijn zijde staat, draag ik deze brief op zodat je begrijpt waarom je zo belangrijk bent in mijn leven.
Een brief aan verlegenheid
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 29 december, 2023

Aan jou, verlegenheid, die al die tijd aan mijn zijde hebt gestaan, draag ik deze brief op zodat je begrijpt waarom je zo belangrijk bent in mijn leven.

Lieve verlegenheid, we hebben hand in hand gelopen en verschillende avonturen beleefd. Na elke wandeling over het pad van schuld, angst, schaamte, pijn, bezorgdheid en stress, wil ik dat je weet hoe ik me voel en over je denk.

Nadat ik hierover heb nagedacht, ben ik me ervan bewust dat ik elke keer dat ik met je wandel iets nieuws leer. Daarom schrijf ik je deze brief, zodat je zult zien dat ik tot een aantal conclusies ben gekomen.

Vrouw bekijkt zichzelf in een spiegeltje

Verlegenheid, je bent een deel van mij

Vele malen kwam het voor dat ik je zag als een vreemde kracht die bezit van me nam net op de momenten dat ik meer rust nodig had. Later begreep ik stap voor stap dat je niet zo vreemd was.

Ik dacht dat je mijn stem, mijn hoofd, mijn hele lichaam kwam overnemen. Maar vandaag weet ik dat je niet zomaar komt. Ik begreep dat je een deel van mij bent en dat je daarom niet almachtig bent. Ik ben degene die jou de kracht geeft.

Daarom wilde ik vandaag met je praten, lieve verlegenheid. Om je te laten weten dat ik eindelijk heb begrepen dat we één zijn en dat we vrede kunnen sluiten om verschillende paden te bewandelen. Er is iets voorbij angst en schaamte. We kunnen nieuwe dingen ervaren!

Dus, omdat jij een deel van mij bent, heb ik een taak. Ik ga mezelf leren kennen om vast te stellen waar ik zo bang voor ben, zodat ik ons beter kan aansturen. Kun je je voorstellen assertievere beslissingen te nemen , creatief te zijn en niet vast te zitten in gevoelens van schaamte en schuld?

Bovendien ga ik veerkrachtiger worden om tegenslagen te overwinnen. Daarom zullen we meer in harmonie zijn. Maar ik waarschuw je, verlegenheid, dat het niet eenvoudig zal zijn. We moeten stap voor stap te werk gaan.

Ik weet dat je goede bedoelingen hebt, verlegenheid

Denk niet dat alles negatief is tussen ons. Integendeel, het is beter dan ooit. Dat komt omdat ik door aan jou te denken kan bedenken hoe hard ik je nodig heb gehad en hoe waardevol je bent.

Wat ervoor zorgde dat ik je haatte, was dat ik me te veel concentreerde of dat ik vooruitliep op gebeurtenissen. Ik profiteerde niet van het heden. Ik verzeker je, verlegenheid, dat we ons vrijer kunnen voelen door in het hier en nu te leven.

Het hielp me ook niet om zo pessimistisch te zijn. Focussen op het negatieve bracht me alleen maar in een soortgelijke gemoedstoestand en verkleinde tegelijkertijd de grootte van de uitgangsdeuren. Hoewel ik het nu ook waardeer, want door in de donkerste wateren te varen, kon ik dit leren.

Verlegenheid, ik weet dat je goede bedoelingen hebt. Bedankt voor het ontwikkelen van mijn vele vaardigheden. Ik ben bijvoorbeeld een geweldige waarnemer. Alles in stilte zien heeft me geholpen om anderen te leren kennen. Ik weet veel over hun non-verbale taal. Daarnaast, verlegenheid, heb je me geholpen om hand in hand met voorzichtigheid te overleven.

Ook kan ik je vertellen, verlegenheid, dat ik dankzij jou naar verschillende ideeën kijk, wat mijn geheugen en reflectie oefent. Ik weet dat het niet altijd positief is, vooral als mijn gedachten herkauwend worden, maar als ik het af en toe doe en me er bewust van ben, helpt het me om na te denken terwijl het mijn uitvoerende functies stimuleert.

Ik wil je ook een vraag stellen. Wist je dat iedereen zich op een bepaald moment in zijn leven kan voelen, denken en gedragen zoals wij? Wat er gebeurt is dat we de neiging hebben onszelf een etiket op te plakken, waardoor we andere aspecten uit het oog verliezen.

Iedereen kan verlegen momenten hebben

Daarom kunnen we allemaal momenten van verlegenheid doormaken. We kunnen bijvoorbeeld nerveus zijn voor de persoon die we leuk vinden of wanneer we in het openbaar moeten spreken. Daarom is het belangrijk om onszelf niet langer als negatief te zien. Het is ook belangrijk dat we het verschil leren kennen als het gaat om iets dat tegen ons welzijn ingaat.

Velen verwarren je met sociale fobie, wat erop lijkt. Deze aandoening kan voorkomen bij verlegen mensen, maar niet alle verlegen mensen ontwikkelen een sociale fobie. Het verschil is belangrijk.

Dit wordt ook door Cano Vindel, Pellejero, Ferrer, Iruarriza en Zuazo in hun artikel “Aspectos cognitivos, emocionales, genéticos y diferenciales de la timidez” (In het Engels: “Cognitieve, emotionele, genetische en differentiële aspecten van verlegenheid”) gesuggereerd.

Sociale fobie is echter een psychische stoornis die wordt gedefinieerd door de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5). Het is een angststoornis waarbij sprake is van een aanhoudende angst voor een of meer sociale situaties. Het verschilt vooral van verlegenheid omdat het meestal continu en invaliderend is.

Trieste man

Verlegenheid, ik trek mijn pantser uit om je kleiner te maken

Ik weet dat je een deel van mij bent. Daarom kan ik niet volledig ontsnappen. Maar ik kan de maskers die ik draag afdoen om jou kleiner te maken. Dit zou ons ten goede komen, omdat het de onplezierige sensaties zou verminderen.

Om zover te komen, ga ik mezelf onderzoeken zodat ik mezelf leer kennen en betere beslissingen kan nemen die minder dissonantie en ongemak veroorzaken. Dan zal ik authentieker zijn. Daarnaast help ik je op de volgende manier:

  • Vermijd oordelen. Ze leiden tot pessimisme en versterken je vermijding van situaties.
  • Ga verder dan jezelf. Dit is stoppen met in jezelf gekeerd zijn en aandacht hebben voor anderen. Hoewel het lijkt alsof je dat doet, richt je je op wat je je inbeeldt dat anderen denken, niet op wat ze werkelijk met je communiceren.
  • Bereid jezelf voor. Om je zekerder te voelen, kun je voorbereiden wat je gaat zeggen, hoe je het gaat doen en welke middelen je hebt.
  • Echte doelen. Als je onhaalbare doelen stelt, zul je gefrustreerd raken.
  • Let op non-verbale communicatie. Zo breng je de juiste boodschap over.

Meer dingen die ik kan doen

Onthoud, lieve verlegenheid, dat zelfs als je onopgemerkt wilt blijven, anderen ook het vermogen hebben om jouw taal te interpreteren. Als je in jezelf gekeerd, afstandelijk en stil bent, zul je erg zichtbaar zijn, zelfs als je denkt dat je dat niet bent.

Op deze manier zal het gemakkelijker zijn als je de situatie tegemoet treedt met de middelen die je tot je beschikking hebt. Het gaat er niet om dat je bent wie je niet bent. Het gaat er gewoon om dat je een beetje van jezelf geeft en dat je nagaat welke dingen voor jou werken in de interactie en die in je voordeel gebruikt.

Tot slot neem ik afscheid met dankbaarheid omdat je me veel hebt geleerd. Zonder jou zou ik niet weten wie ik ben. Ik zou niet zo’n goede waarnemer zijn geworden en ik zou me ook niet met succes uit sommige situaties hebben weten te redden. Geloof het of niet, maar op een gegeven moment was jij mijn beste hulpbron.

Laten we het leven eenvoudiger maken. Laten we elkaars hand vasthouden, maar laten we assertiever zijn in onze acties, minder kruisen dragen en met meer verstand werken. Blijf bij me, maar ik heb de touwtjes in handen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


    • Cano Vindel, A, Pellejero, M. Ferrer, M.A. Iruarrizaga, I., & Zuazo, A. (2006). Aspectos cognitivos, emocionales genéticos y diferenciales de la timidez. Revista Electrónica de Motivación y emoción, 12, 49-59.
    • Lane, C., & Muñoz, J.P. (2011). La timidez. Zimerman.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.