Eduard Punset, een charismatisch wetenschappelijk raadgever

Eduard Punset heeft enkele van de meest ingewikkelde wetenschappelijke begrippen omgevormd tot gemakkelijke informatie die voor het publiek toegankelijk is. Ontdek in dit artikel meer over deze man!
Eduard Punset, een charismatisch wetenschappelijk raadgever

Laatste update: 12 juli, 2019

Eduard Punset is omstreden, charismatisch en vernieuwend. Hij is schrijver, econoom, politicus en maakt wetenschap bereikbaar voor iedereen. Zijn programma Redes werd bijna twintig jaar lang uitgezonden. Dankzij dit programma raakten miljoenen Spanjaarden geïnteresseerd in wetenschappen.

Hij maakte het mogelijk dat de wetenschap de Spaanse huishoudens bereikte. Een groot deel van de bevolking beschouwt de wetenschap immers als een vreemd, onbegrijpbaar en saai studie-onderwerp. Dankzij hem werd het echter traag maar zeker amusant en plezierig.

Punset profiteert van de nieuwsgierigheid van het publiek. Hij vereenvoudigt wat moeilijk lijkt en vormt het om tot iets aantrekkelijk. Het lijkt misschien alsof iedereen dat leuk vond. Hij heeft er echter veel kritiek voor gekregen. Bovendien geloven vele mensen vaak dat Eduard Punset een wetenschapper is hoewel hij dat niet is.

Het leven van Eduard Punset

Het leven van Eduard Punset

Eduard Punset werd in 1936 in Barcelona geboren. Hij was de zoon van een plattelandsdokter in Tarragona. Vanaf een heel jonge leeftijd vertoonde hij al een grote interesse in studeren en in het leren over verschillende dingen. Hij was er enorm op gebrand om over de wereld in het algemeen te leren en om ontdekkingen te doen.

In de jaren ’60 reisde Eduard Punset naar Los Angeles. Hij was ingeschreven in de North Hollywood High School waar hij Engels leerde. Toen hij naar Spanje terugkeerde, behaalde hij een graad in de rechten aan de Universidad Complutense van Madrid.

Daarna raakte hij betrokken bij de Communistische Partij. Op dat moment werd Spanje nog steeds geregeerd door een dictatoriaal regime. In die periode ontmoette hij ook Jorge Semprún, iemand met wie hij goed kon opschieten. De dictatuur in Spanje zorgde echter voor veel problemen.

Als gevolg daarvan besloot Punset om in ballingschap te gaan en zijn studies in het buitenland verder te zetten. Dankzij zijn tweetaligheid kon hij zijn postgraduaat opleiding in de economie in Londen verderzetten. Hij reisde ook naar Frankrijk waar hij afstudeerde van de Ecole pratique des hautes études.

Eduard Punset en de politiek

Korte tijd na het beëindigen van zijn studies begon Eduard Punset te werken als economisch schrijver voor de BBC. Hij was de directeur economie van de Latijns-Amerikaanse uitgave van The Economist. 

Punset werkte ook als econoom voor het Internationaal Monetair Fonds in de Verenigde Staten en in Haïti. Na de dood van Franco keerde Eduard Punset terug naar Spanje. Hij engageerde er zich voor 100% aan de politiek.

Door de regering van Catalonië werd hij aangesteld tot minister van Financiën. In de jaren ’80 werkte hij als minister in de relaties met de Europese Gemeenschappen. Hij opende Spanje voor de wereld, wat een enorme verwezenlijking was. Hij nam ook deel aan het Bondgenootschap van Toenadering en Verbinding maar stopte na enkele maanden.

In de periode toen hij in het Europees Parlement zetelde, werkte hij na de val van de Berlijnse Muur mee aan het proces van economische verandering van de Oost-Europese landen. Na nog enkele pogingen in de politiek besloot hij uiteindelijk in 1995 om met pensioen te gaan.

Eduard Punset en de politiek

Zijn werk als wetenschappelijk raadgever

Tijdens de volgende fase van zijn leven wijdde Punset zich aan het werk omtrent onderwerpen met een hoge impact en omtrent nieuwe technologieën. Hij was namelijk adviserend professor in internationaal marketing aan het ESADE.

Daarnaast was hij ook voorzitter van het Instituto Tecnológico Bull en professor Vernieuwing en Technologie aan de IE Business School. Hij werkte bovendien eveneens als consulent in belangrijke sectoren en bedrijven. Hij schreef toen ook meerdere boeken over economie en sociale analyse.

De creatie van Redes, een wetenschappelijke serie op televisie, was een belangrijke mijlpaal in zijn al briljante beroepsloopbaan. De serie werd 18 jaar lang uitgezonden.

In die periode interviewde Eduard Punset grote persoonlijkheden uit de wetenschappelijke en technologische wereld. In totaal werden 600 afleveringen uitgezonden. Het programma behandelde diverse onderwerpen. Sommige beschouwen bepaalde uitgezonden afleveringen zelfs als meesterstukken.

Dat heeft te maken met de informatie die ze verschaffen over de neurowetenschappen, de positieve psychologie, nieuwe onderwijstechnologieën, de psychologie van de emoties en nog vele andere fascinerende onderwerpen. Dit was een heel positieve fase in het leven van Punset. In feite heeft hij tijdens deze periode zijn meeste boeken geschreven.

Eduard Punset is één van de meest gerespecteerde en tegelijkertijd meest bekritiseerde figuren in Spanje. Er bestaat geen twijfel dat hij tijdens zijn televisiecarrière bij vele mensen een nieuwsgierigheid voor de wetenschap gewekt heeft.

Hij is een dappere man die gokte op alles wat nieuw was. Hij is er vooral in geslaagd om de meest ingewikkelde wetenschappelijk begrippen om te zetten in een taal die het publiek gemakkelijk kan begrijpen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.