Duidelijke signalen om te herkennen of je geobsedeerd bent door iemand

Heb je het gevoel dat je niet kunt stoppen met denken aan een bepaalde persoon? Denk je niet dat je zonder hem of haar kunt leven? Ontdek 9 manieren om te ontdekken of je een romantische obsessie hebt en hoe je ermee om kunt gaan.
Duidelijke signalen om te herkennen of je geobsedeerd bent door iemand

Geschreven door Luisina Belén Sosa

Laatste update: 27 mei, 2025

Liefde kan een van de meest waardevolle ervaringen in het leven zijn. Wanneer de gevoelens echter intens worden en er sprake is van schadelijke bezorgdheid voor een ander, kan liefde omslaan in een obsessie die zowel de persoon die de liefde ervaart als de persoon die begeerd wordt, schaadt. Als je geobsedeerd bent door iemand, wordt je gedrag bezitterig, opdringerig en overweldigend.

Als je je regelmatig afvraagt: “Wat is hij/zij nu aan het doen?”, “Waar is hij/zij?” of “Ik kan niet stoppen met aan hem/haar te denken”, dan is het mogelijk dat je geobsedeerd bent. Hieronder staan een aantal signalen dat je mogelijk het doelwit bent van deze aanhoudende en opdringerige gedachten.

1. Je hebt voortdurend gedachten over de persoon

Het is normaal dat je af en toe aan iemand denkt die je leuk vindt. Maar als gedachten obsessief en repetitief worden en het grootste deel van je tijd in beslag gaan nemen, kan dit een teken zijn dat je geobsedeerd bent.

Dit type piekeren zorgt ervoor dat je je niet kunt concentreren op je dagelijkse activiteiten, zoals werk en studie, of niet kunt genieten van andere relaties. Je besteedt zelfs uren aan het ontwikkelen van een fantasie in je hoofd, waarbij je je situaties uit het verleden herinnert en je interacties met deze persoon of toekomstige scènes voorstelt.

Zulke gedachten zijn niet alleen prettig, maar kunnen ook opdringerige gedachten worden die stress en angst veroorzaken.

2. Je ervaart vaak jaloezie

Wanneer je geobsedeerd bent door iemand, is het normaal dat je jaloers bent op de manier waarop die persoon met anderen omgaat. Hoewel jaloezie tot op zekere hoogte normaal is in een relatie, moet je op je hoede zijn als het zonder duidelijke reden tot het uiterste gaat en er angst is om de persoon in kwestie te verliezen.

Dit omvat ook ongefundeerde veronderstellingen van ontrouw. Het is dus mogelijk dat je argwaan gepaard gaat met overmatige waakzaamheid, waardoor je de vrijheid van de ander beperkt. Bovendien heb je misschien behoefte aan geruststelling en zeg je tegen jezelf dat het allemaal maar verbeelding is en dat er niets gebeurt.

Dit type jaloezie leidt vaak tot dominant en wantrouwend gedrag dat de relatie schaadt.

3. Je probeert hun beslissingen en bewegingen te controleren

Als je de ander controleert, is dat een teken dat je interesse verder gaat dan wat gezond is. Dit kan inhouden dat je geobsedeerd bent en herhaaldelijk vragen stelt, zoals:

  • “Waar ben je?”.
  • “Met wie ben je?”
  • “Waarom heb je niet eerder geantwoord?”
  • “Waarom vond je die persoon leuk ?”
In sommige gevallen leidt dit scenario ertoe dat je probeert de beslissingen van de andere persoon te manipuleren, zodat ze handelen in overeenstemming met wat jij wilt.

4. Je bent op de hoogte van hun online activiteiten

In het verlengde van het vorige punt: in het digitale tijdperk worden we geconfronteerd met gedrag dat zich vertaalt in het voortdurend checken van onze sociale netwerken, het analyseren van onze berichten, de likes die we geven, de statussen die we uploaden of zelfs het proberen te achterhalen wat we doen.

Je kunt dus urenlang op hun netwerken rondkijken en meer te weten komen over hun levens. Deze gewoonte is een manier om de angst voor het gescheiden worden van die persoon te onderdrukken.

5. Je voelt de behoefte om beantwoord te worden

Geobsedeerd zijn hangt vaak samen met verliefdheid, een intense vorm van liefde die niet beantwoord wordt. Omdat er geen overeenstemming is, probeert de persoon dat bij de ander ook zo te voelen.

Deze gevoelens van verlangen kunnen jarenlang aanhouden en verslavend worden (Englse link). Je wacht op tekenen van genegenheid die nooit komen en je zelfvertrouwen neemt af. Je kunt daardoor last krijgen van depressie, stress en angst.


Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Zeven van de verschillen tussen compulsies en obsessies


6. Je isoleert jezelf van anderen

Zie je je vrienden en familie niet meer zo vaak? Sociale isolatie is een teken dat je interesses andere relaties en aspecten van je leven overschaduwen. Wanneer je je te veel op één persoon concentreert, kan het zijn dat je afdrijft van je emotionele banden, omdat je aandacht door die persoon wordt opgeslokt.

Daarnaast kun je de voorkeur gaan geven aan solo-activiteiten, zoals het volgen van hun sociale media-profiel of meer te weten komen over hun leven. Soms leidt dit ertoe dat je je relaties en persoonlijke behoeften verwaarloost.

7. Je idealiseert die persoon buitensporig

In alle relaties is er doorgaans een beginfase waarin de ander bewonderd wordt en zijn of haar tekortkomingen over het hoofd worden gezien. Idealiseren houdt in dat je denkt dat alles wat je doet perfect is of dat je uitzonderlijke kwaliteiten hebt die niemand anders bezit.

Wanneer er echter sprake is van geobsedeerd gedrag, weiger je mogelijk de tekortkomingen ervan te erkennen en richt je je alleen op wat je als goed beschouwt.

Je idealiseert de ander zo erg dat je zijn of haar smaak of interesses imiteert, alleen maar om met hem of haar op te kunnen schieten. Hoe groter het idealisme, hoe waarschijnlijker het is dat je vroeg of laat teleurgesteld raakt.

8. Je hebt het gevoel dat je niet zonder hem/haar kunt leven

Iemand die geobsedeerd is, heeft het gevoel dat hij/zij de ander nodig heeft om te kunnen leven. Jouw geluk hangt dus volledig van haar af. Als jij er niet bent, is het normaal dat je haar afwezigheid voelt of dat je niet gelukkig bent. Je kunt ‘gewoon’ op plekken verschijnen waar hij of zij vaak komt.

Het is feitelijk een emotionele afhankelijkheid, waarbij je partner het middelpunt van je wereld wordt (Engelse link). Dit is een ernstig probleem, omdat je kunt gaan geloven dat de rest van je leven zinloos is en dat het enige dat ertoe doet, die persoon is.

9. Je zet je interesses en prioriteiten opzij

Hoewel het normaal kan zijn om andere activiteiten te gaan doen wanneer je een relatie begint of aan iemand verslaafd raakt, kun je het beste je dagelijkse interesses en activiteiten uitstellen en je leven aanpassen aan die persoon. Zo kun je erachter komen of je geobsedeerd bent. Als je je doelen, routines en hobby’s verwaarloost, verwaarloos je ook je persoonlijke ontwikkeling en welzijn.

Opgeven wat je een goed gevoel geeft is geen liefde, maar zelfopoffering vermomd als overgave.

Wat veroorzaakt een obsessie met een persoon?

Het begrijpen van de oorzaak van dit gedrag is de sleutel tot het overwinnen ervan. De oorzaken kunnen divers zijn; Enkele daarvan zijn de volgende:

  • Eenzaamheid: Soms kan eenzaamheid ertoe leiden dat je op zoek gaat naar iemand die je het gevoel geeft dat je geliefd bent.
  • Erotomanie : Bij deze stoornis denk je dat iemand verliefd op je is, terwijl dat niet het geval is.
  • Angst voor afwijzing : Uit angst om in de steek gelaten te worden, denk je misschien voortdurend aan iemand om je dichterbij of veiliger te voelen.
  • Psychologische factoren of stoornissen: In sommige gevallen houdt een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) verband met een obsessie met een persoon.
  • Onzekerheid: Een onzeker persoon is minder geneigd om een solide basis te leggen voor zijn relaties, wat zich kan uiten in obsessieve liefde.
  • Hechtingsstijl in de kindertijd: Verschillende hechtingsstijlen kunnen relaties tussen volwassenen beïnvloeden. Een onveilige en ambivalente hechtingsstijl in de kindertijd kan de ontwikkeling van obsessieve liefde (Engelse link) in de weg staan, vanwege de diepe behoefte aan nabijheid en de angst om in de steek gelaten te worden.


Hoe kom je van een obsessie voor iemand af?

Het is niet makkelijk om deze heftige gevoelens te overwinnen, die je slaap en eetlust kunnen beïnvloeden. Maar met inzet, zelfbewustzijn en professionele hulp is het wel mogelijk. De eerste stap om jezelf te bevrijden van een obsessie is om te proberen de signalen te herkennen dat je interesse verder gaat dan wat gezond is, en om naar evenwicht in je leven te streven.

Denk ook na over wat die persoon doet dat zulke gevoelens oproept. Zoals therapeut Margaret Doherty opmerkt: “Het kan je aan iemand belangrijks in je leven doen denken, of het kan je iets brengen wat je bij iemand anders mist. En als je denkt dat je gevoelens van verliefdheid of obsessie ervaart, kun je overwegen om dit intern of in therapie te onderzoeken.”

Hier zijn een paar tips om ermee om te gaan:

  • Herstel je ondersteuningsnetwerk: maak opnieuw contact met vrienden, familie en activiteiten waar je van geniet.
  • Zoek hulp: praat met een therapeut over wat er met je gebeurt. Hij helpt je je gevoelens en gedrag beter te begrijpen en hoe je deze kunt veranderen.
  • Stel grenzen: probeer indien nodig het contact met die persoon te beperken, zowel in persoon als via sociale media.
  • Concentreer je op jezelf: in plaats van al je aandacht op hem of haar te richten, kun je je beter richten op je eigen leven, op je vriendschappen, hobby’s en tijdsbestedingen die niets met hem of haar te maken hebben. Hieraan kan in therapie gewerkt worden.
  • Analyseer de realiteit: denk na over de situatie en vraag je af of je door deze fixatie je vriendschappen, familie of interesses verwaarloost, of dat je zou willen dat iemand zich zo tegenover jou gedraagt. Erkennen dat er iets niet klopt, is het begin.

Geobsedeerd zijn is niet hetzelfde als liefde

Als er één ding duidelijk gemaakt moet worden, dan is het wel het verschil tussen liefde en obsessie. Liefde omvat wederzijdse zorg, aandacht en een oprechte wens voor het welzijn van de ander. In een relatie die hierop gebaseerd is, ontstaat een ruimte van vertrouwen, veiligheid en steun waarin beiden kunnen groeien zonder angst of druk.

Integendeel, obsessie ontstaat uit behoefte, angst om de ander te verliezen of uit overmatige idealisering. Wij proberen de ander te controleren, veranderen en vormen naar onze wensen, zonder zijn of haar vrijheid of individualiteit te respecteren.

Het is niet de bedoeling dat één persoon, of het nu je partner is of niet, je enige belangrijke connectie wordt. Als dit gebeurt, verwaarloos je je eigen welzijn, je naaste relaties en zelfs je identiteit. Dit kan leiden tot angst, verdriet of een voortdurend gevoel van leegte. Daarom is het essentieel om te leren liefhebben vanuit vrijheid en niet vanuit afhankelijkheid.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.