Vijf tekenen van burn-out op het werk

Burn-out op het werk komt tegenwoordig veel voor, maar professionals zijn het nog niet eens over de symptomen en kenmerken ervan.
Vijf tekenen van burn-out op het werk

Laatste update: 06 januari, 2024

Burn-out op het werk is niet meer weg te denken. Helaas is het niet altijd gemakkelijk om de leer van Confucius te volgen, die voorstelde dat mensen een baan moeten kiezen die ze leuk vinden, zodat ze nooit een dag in hun leven hoeven te “werken”

De trieste realiteit is dat mensen de neiging hebben om de waarschuwingssignalen te negeren. Het lijkt erop dat ze er niet zijn om je je beroep te laten heroverwegen. Makkelijker gezegd dan gedaan, toch?

Werk is een krachtige invloedrijke factor in het leven van mensen. Soms is het zelfs bevredigend en comfortabel. In de meeste gevallen is echter het tegenovergestelde waar. In feite zijn veel mensen voortdurend gestrest. Hieronder lees je over de waarschuwingssignalen die kunnen verschijnen als iemands baan helemaal niet prettig is.

“Burn-out is de manier van de natuur om je te vertellen dat je het allemaal hebt gedaan en dat je ziel is vertrokken. Je bent een zombie, een lid van de wandelende doden, een slaapwandelaar.

-Sam Keen-

Hoe je kunt zien of je last hebt van een burn-out op het werk

Veel wetenschappelijke studies (Engelse link) beweren dat het niet alleen goed is voor de werknemer om je baan leuk te vinden. Als je je prettig voelt bij wat je doet, leidt dat tot betere prestaties en natuurlijk tot betere resultaten voor je werkgever.

Het is echter niet altijd gemakkelijk om een baan te vinden die bij je past, dus er zijn veel factoren om rekening mee te houden. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je iets doet wat je waardevol vindt. Iets dat je motiveert om er in uit te blinken.

Gestreste vrouw

Een burn-out op het werk is inderdaad een nogal onwenselijke situatie. Je moet niet vergeten dat je vele uren van je dag aan het werk bent. Het is dus beter om daar verandering in te brengen, of op zijn minst je ongemak te identificeren om bepaalde delen ervan te verbeteren als het je uitput om daar te zijn.

Houd rekening met de volgende waarschuwingssignalen om erachter te komen of je aan het eind van je Latijn bent.

Je baan geeft je een leeg gevoel

Het is niet gemakkelijk om de perfecte baan te vinden, een baan die past bij je talenten en vaardigheden. Omstandigheden leiden mensen naar banen die ze alleen aannemen omdat ze het geld nodig hebben.

Persoonlijke en professionele ontwikkeling zijn nauw met elkaar verbonden. Daarom is het belangrijk om af en toe een emotionele check te doen. Het is de enige manier om precies te weten hoe je je voelt over je baan.

Word je elke ochtend verdrietig wakker? Ga je niet graag naar je werk? Is het misschien omdat je je een automaat voelt? Het is een goed idee om wat introspectie te doen en uit te zoeken wat je nodig hebt.

Gefeliciteerd, als je ernaar uitkijkt om naar je werk te gaan, dan heb je waarschijnlijk een geweldige baan. Als je niet van je werk houdt en het ook niet haat, dan kun je misschien iets doen om het te verbeteren. Denk er eens over na.

Er is een slechte omgeving

Soms moet je het doen met bazen die je niet mag. Maar vaak moet je ook starre en onaangename collega’s dulden. Ben jij dit? Dan heb je misschien al een burn-out op je werk, of sta je op het punt dat te krijgen, als dit soort situaties leiden tot ongemak en ongemakkelijkheid.

De stijl van leidinggeven beïnvloedt de tevredenheid en ontwikkeling van werknemers. Het is normaal dat er problemen, ruzies en weinig empathie tussen werknemers zijn als een leidinggevende niet zorgt voor het welzijn van zijn werknemers. Dit heeft uiteindelijk invloed op het algemene en individuele welzijn.

Denk na over wat je ongemakkelijk maakt en bedenk manieren om dit te verbeteren. Het is waar dat je meestal niet kunt veranderen wat er om je heen gebeurt, maar je kunt tenminste de manier veranderen waarop je intern met de situatie omgaat.

Two people burnout at work.

Stress raakt je

Hoewel het een afweermechanisme is, kan stress heel erg zijn als het extreem is. In de juiste hoeveelheid kan het dus positief zijn. Daarentegen leidt het tot ziektes als het chronisch is.

Je moet een goede basisgezondheid hebben en je prettig voelen in je werk. Misschien heb je de situatie niet goed onder controle als je elke dag gestrest bent, je doelen niet haalt en aan niets anders kunt denken dan je werk.

Het oefenen van ontspanningsoefeningen, leren om jezelf te organiseren en bovenal je loskoppelen van je werk als je thuis bent, zijn allemaal essentieel. Zoek professionele hulp als je dit niet alleen kunt.

Je voelt je ondergewaardeerd

Het is belangrijk om je gewaardeerd te voelen op je werk. Elke werknemer die weet dat hij goed werk levert en daarvoor wordt erkend, toont een hoge mate van tevredenheid en presteert natuurlijk beter.

Ben jij dit niet? Dan heb je misschien al een burn-out op je werk of ben je er bijna aan toe. Hoe goed je resultaten ook zijn, je leidinggevende waardeert je inzet niet en ziet het als je plicht. Verwachten dat hij of zij erkent wat je doet, kan een vergissing zijn. Een die je ertoe drijft om steeds meer van jezelf te geven totdat de situatie onhoudbaar wordt.

Misschien vergeet je dat de enige mening die telt, met betrekking tot jouw waarde, de jouwe is. Er is geen betere waardering dan dat. Erkenning van je baan is inderdaad essentieel om je prettig te voelen in je bedrijf. Je kunt altijd aangeven hoe je je voelt als dit niet het geval is. Misschien moet je nog eens goed nadenken over wat je doet of hoe je verder moet als je denkt dat het niet kan.

Vijf tekenen van burn-out op het werk

Je benut niet je volledige potentieel als je een burn-out hebt op je werk

Veel werknemers hebben een burn-out op hun werk. De meesten hebben het gevoel dat ze het beter kunnen, maar ze mogen het niet of missen de motivatie om dat te doen. Dit is een veel voorkomende situatie op de huidige arbeidsmarkt.

Helaas leidt dit ertoe dat goede werknemers zich vervelen op hun werk en er zo snel mogelijk uit willen. Misschien doen ze net genoeg en verspillen ze al hun potentieel, waardoor ze stagneren.

Ben jij dit? Misschien is het tijd om actie te ondernemen. Wat wil je doen met je leven? Het is nooit te vroeg om een levensveranderende beslissing te nemen. Onthoud dat jij de leiding hebt!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.