Drunkorexia: wat is dat precies?

Drunkorexia is de beperking van calorieën in voedsel om plaats te maken voor calorieën in alcoholische dranken. Het is een eetstoornis die vooral onder jongeren voorkomt.
Drunkorexia: wat is dat precies?

Laatste update: 09 januari, 2022

Drunkorexia is een eetstoornis. De dronken persoon beperkt de calorieën in zijn eten om plaats te maken voor calorieën in alcoholische dranken. Met andere woorden, ze proberen hun gewicht onder controle te houden om het geplande alcoholgebruik te compenseren.

In de afgelopen jaren is de term drunkorexia gebruikt om een nieuw fenomeen te beschrijven met een hoge incidentie bij proefpersonen tussen 18 en 26 jaar. Studies tonen aan dat 39 tot 46 procent van de studenten aangeeft dat ze opzettelijk hun eetgewoonten beperken en veranderen voordat ze alcohol drinken (Giles et al. 2009; Roosen en Mills, 2015).

Over het algemeen kennen degenen die dit soort gedrag vertonen de energie-inhoud van alcoholische dranken en proberen ze hun voedselinname in evenwicht te brengen om een toename van hun lichaamsgewicht te voorkomen. Helaas leidt het handhaven van dit evenwicht ertoe dat ze drastisch stoppen met eten om overmatig alcohol te consumeren (Martínez et al. 2014).

Tijdens alcoholische inname eet de dunkorexische persoon om de schade veroorzaakt door alcohol op een lege maag te voorkomen. Een ander probleem is echter dat deze voedingsmiddelen meestal ongezond zijn. Bijvoorbeeld snoep of frietjes. Daardoor ervaren patiënten problemen door een ongezond voedingspatroon (Villarino, 2012).

Groep mensen die alcoholische dranken drinken

Drunkorexia: componenten en hoofdactiviteiten

Drunkorexia heeft drie hoofdaspecten. Dit zijn alcoholgebruik of -misbruik, beperking van voedselinname en overmatige fysieke activiteit. Een lijder aan deze aandoening:

 • Telt hun dagelijkse calorie-inname om ervoor te zorgen dat ze niet aankomen terwijl ze alcohol consumeren.
 • Slaat maaltijden over om calorieën te besparen, zodat ze alcoholische dranken kunnen consumeren.
 • Traint daarnaast overmatig om de calorieën die ze consumeren van alcoholische dranken te compenseren.
 • Consumeert een extreme hoeveelheid alcohol om eerder gegeten voedsel over te geven.

Welke problemen kan drunkorexia veroorzaken?

Het is uiterst riskant om de calorieën in voedsel te verminderen ten gunste van de calorieën die alcoholische dranken leveren. Bovendien kunnen deze risico’s worden verergerd door de combinatie van eetstoornissen en zwaar alcoholgebruik (Engelse link). De problemen die zijn afgeleid van dit gedrag zijn bijvoorbeeld de volgende:

 • Drinken op een lege maag kan leiden tot een onverwachte mate van dronkenschap. Dit remt het beoordelingsvermogen en verhoogt het risico op lichamelijk letsel.
 • Het metabolisme van alcohol verhoogt de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. Het beperken van de voedselinname vermindert echter hun beschikbaarheid. Deze combinatie verhoogt het risico op een tekort aan voedingsstoffen.
 • Het drinken van alcohol na het sporten remt de eiwitsynthese en spierherstel. Dit vertraagt het herstelproces en minimaliseert mogelijke verbeteringen in de conditie.
 • Het drinken van alcohol kan leiden tot een neiging tot ongezond eetgedrag.
 • Vrouwen die hun calorieën op deze manier beperkten, rapporteerden meer kans op geheugenverlies, letsel, misbruik en onbeschermde seks tijdens het drinken. Mannen hadden meer kans om in een fysiek gevecht vwezeild te raken (Giles et al. 2009).
Vrouw met alcoholproblemen

Bevolking in gevaar

In een onderzoek naar caloriebeperking bij eerstejaars vóór geplande alcoholconsumptie, bleek dat 99 van de 695 (14 procent) eerstejaars aangaven calorieën te beperken voordat ze gingen drinken. Zes procent beweerde dat dit gedrag bedoeld was om gewichtstoename te voorkomen en tien procent zei dat het de effecten van alcohol zou versnellen (Burke et al. 2010).

Uit een onderzoek onder 107 studenten bleek dat 59,8 procent die aangaf alcohol te drinken ook zelfopgewekt braken meldde na het drinken. Deelnemers die zelfopgewekt braken meldden, zeiden ook meer symptomen van boulimia nervosa en depressie te ervaren (Blackmore & Gleaves, 2013).

In een ander onderzoek onder 1.000 studenten bleek dat 14 procent van de studenten calorieën beperkte vóór alcoholgebruik (25 procent van de vrouwen en 11 procent van de mannen). Negen procent deed het om niet aan te komen en daarnaast vier procent om sneller dronken te worden.

Van deze 14 procent die hun calorieën beperkten, deed 64 procent het om gewichtstoename te voorkomen, 25 procent om sneller dronken te worden en twee procent vanwege groepsdruk (Osborne, Sher en Winograd, 2011).

Verder onderzoek

In Australië werd, in navolging van dezelfde onderzoekslijnen, een ander onderzoek uitgevoerd met 139 niet-gegradueerde universiteitsstudenten in de leeftijd van 18 tot 29 jaar. Ze voltooiden het zelfrapport Compensatory Eating and Behaviors in Response to Alcohol Consumption Scale (CEBRACS) om de symptomen van dronkenschap.

De resultaten toonden aan dat meer dan 79,1 procent van de deelnemers aangaf deel te nemen aan dronkenschapsgedrag. De analyse toonde aan dat overmatig alcoholgebruik, de sociale norm van dun zijn en de sociale norm van drinken positief gerelateerd waren aan dit gedrag (Knight & Simpson, 2013).

Eerder onderzoek suggereert dat studenten een risico vormen voor drunkorexia. Dit kan te wijten zijn aan sociale druk om te consumeren, sociale normen van schoonheid, een copingmechanisme tegen angst en depressie, of een reactie op stress op school.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Blackmore, N. P. y Gleaves, D. H. (2013). Self-induced vomiting after drinking alcohol. International Journal of Mental Health and Addiction11(4), 453-457.
 • Burke, S. C., Cremeens, J., Vail-Smith, K., & Woolsey, C. (2010). Drunkorexia: Calorie restriction prior to alcohol consumption among college freshman. Journal of alcohol and drug education54(2), 17-34. https://www.researchgate.net/profile/Conrad-Woolsey/publication/236145008_Drunkorexia_Calorie_restriction_prior_to_alcohol_consumption_among_college_freshman/links/00b7d519a5729b90eb000000/Drunkorexia-Calorie-restriction-prior-to-alcohol-consumption-among-college-freshman.pdf
 • Giles, S. M., Champion, H., Sutfin, E. L., McCoy, T. P., & Wagoner, K. (2009). Calorie restriction on drinking days: An examination of drinking consequences among college students. Journal of American College Health57(6), 603-610.
 • Knight, A. y Simpson, S. (2013). Drunkorexia: an empirical investigation of disordered eating in direct response to saving calories for alcohol use amongst Australian female university students. Journal of Eating Disorders1(1), 1-1.
 • Martínez, A. G., López-Espinoza, A., Navarro, M., López-Uriarte, P. y Salazar, J. G. (2014). Trastornos de la conducta de beber: una propuesta de investigación. Revista mexicana de trastornos alimentarios5(1), 58-69. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-15232014000100008
 • Osborne, V. A., Sher, K. J. y Winograd, R. P. (2011). Disordered eating patterns and alcohol misuse in college students: evidence for “drunkorexia”?. Comprehensive Psychiatry6(52), e12.
 • Roosen, K. M., & Mills, J. S. (2015). Exploring the motives and mental health correlates of intentional food restriction prior to alcohol use in university students. Journal of health psychology20(6), 875-886.
 • Villarino, A. (2012). Trastornos de la conducta alimentaria. No todo es anorexia y bulimia. En A. Grau, J. Martínez, A. Perote y M. Sánchez (eds.). Controversias sobre los trastornos alimentarios (pp. 33-46). International Marketing & Communication, S.A.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.