Droomincubatie: dromen met een doel

Slaap is essentieel om de energie van lichaam en geest op te laden. Maar wat als je daarnaast je nachtrust zou kunnen gebruiken om oplossingen te vinden voor bepaalde problemen?
Droomincubatie: dromen met een doel
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 24 september, 2023

Je brengt ongeveer een derde van je leven slapend door. Gedurende deze tijd krijgen je lichaam en hersenen de rust die ze nodig hebben om normaal te blijven functioneren. Je bemoeit je niet bewust met alles wat er tijdens deze acht uur per dag gebeurt. Maar wat als je je dromen bewust zou kunnen beïnvloeden en de nacht zou kunnen gebruiken om verschillende doelen te bereiken? Dit is de mogelijkheid die droomincubatie biedt.

Sommige mensen herinneren zich hun dromen zelden als ze wakker worden, terwijl anderen de neiging hebben om er levendige beelden van vast te houden. Bovendien kan de inhoud van dromen zo symbolisch en ongeloofwaardig zijn dat je niet weet hoe je ze moet interpreteren.

In de ergste gevallen worden ze zelfs eng en verontrustend (zoals bij nachtmerries). De techniek van droomincubatie stelt voor dat je droomt met een doel, niet alleen om van je dromen te genieten maar ook om er voordelen uit te halen.

Droomincubatie

Droomincubatie is een strategie waarmee je de inhoud van je dromen bewust kunt beïnvloeden. Het houdt in dat je een ‘zaadje’ in je geest plant als je wakker bent, zodat de droom zich ontwikkelt op basis van jouw intenties. Daarom kun je de setting, de personages en zelfs de plot van je droom kiezen.

Wil je dromen over Parijs? Van je partner? Van je oude ouderlijk huis? Met oefening en doorzettingsvermogen is het mogelijk als je droomincubatie gebruikt.

De doelen van slaapincubatie

Slapende vrouw

Aangename ervaringen

Als je last hebt van nachtmerries, kan deze techniek een belangrijke stap zijn naar het ervaren van aangenamere dromen. Je zult niet alleen de enge inhoud kunnen vermijden, maar je zult ook kunnen kiezen welke dromen je elke nacht opnieuw wilt beleven. Dit betekent dat je je slaap als vrediger en rustgevender ervaart en dat je met positievere emoties wakker wordt.

Als je lucide dromen hebt, kan droomincubatie enorm helpen. Door het in de praktijk te brengen kun je van tevoren bepalen waar en hoe je droom zich zal ontvouwen. Je beleeft ze dan terwijl je je volledig bewust bent van wat er gebeurt.

Problemen oplossen

Naast het genieten van je nachtelijke rusturen, biedt droomincubatie je de mogelijkheid om je dromen te gebruiken om problemen op te lossen. Met andere woorden, om oplossingen te vinden voor die vragen die je overdag kwellen en waar je geen raad mee weet.

Sommige onderzoeken (Engelse link) hebben aangetoond dat mensen tijdens het dromen oplossingen kunnen vinden voor zowel academische problemen (kruiswoordpuzzels of woordassociatietests) als persoonlijke situaties (kiezen wat ze willen studeren of waar ze meubels in een kamer willen plaatsen). Het antwoord lijkt zelfs tot hen te komen via een droom die gerelateerd is aan het dilemma.

Hoe je droomincubatie kunt beoefenen

Hier zijn enkele richtlijnen om je te helpen droomincubatie toe te passen:

  • Beslis waarover je wilt dromen. Is het een persoon? Een plaats? Een persoonlijk probleem waar je geen antwoord op kunt vinden? Wat je ook kiest, houd dit idee de hele dag in je gedachten.
  • Bereid de omgeving voor. Leg een of meer elementen op je nachtkastje die je herinneren aan datgene waarvan je wilt dromen. Bijvoorbeeld een foto of een persoonlijk voorwerp.
  • Bepaal je intentie. Spreek voor het slapengaan duidelijk uit waarover je wilt dromen. Je kunt het zelfs opschrijven. Zorg er ook voor dat je het beeld waarover je wilt dromen in je gedachten houdt totdat je in slaap valt.
  • Als je ‘s ochtends wakker wordt, neem dan even de tijd om je te herinneren waar je over gedroomd hebt. Haast je niet om op te staan. Probeer vast te stellen hoe je je voelt en de ideeën of beelden van de droom die je nog hebt terug te halen. Een droomdagboek kan nuttig zijn.
Vrouw zet wekker uit

Een kwestie van oefenen

Het kan even duren voordat je dit voor elkaar hebt. Maar met oefening en herhaling zul je in staat zijn om je dromen te beginnen kiezen en oplossingen te vinden voor problemen.

Het is nog niet duidelijk of deze oplossingen in je geest worden gegenereerd tijdens de slaap of dat ze worden gecreëerd als je wakker bent en dat je ze alleen ‘s nachts waarneemt. Hoe het ook zij, het lijkt er in ieder geval op dat het mogelijk is om je dromen bewust te beïnvloeden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Barrett, D. (1993). The” committee of sleep”: A study of dream incubation for problem solving. Dreaming3(2), 115.
  • Harary, K., & Weintraub, P. (1990). Sueños lúcidos en 30 días. Edaf, España.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.