Dromen over oorlog: wat betekent het?

Heb je onlangs over oorlog gedroomd? We bespreken zeven mogelijke betekenissen van dit soort dromen.
Dromen over oorlog: wat betekent het?
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 21 augustus, 2023

Er is niets definitiefs als het over dromen gaat. Sommige zijn plezierig, en sommige zijn droevig. Er zijn abstracte en realistische. Dromen over oorlog behoort tot de laatste en is vaak een ervaring die, ondanks dat ze niet echt is, gevoelens van echt ongemak, spanning en stress bij de dromer opwekt.

Dromen over oorlog wordt inderdaad zeker niet als een van de aangenaamste dromen beschouwd. Bovendien kan het, als het een terugkerende droom is, onbehagen veroorzaken.

Vandaag bekijken we de belangrijkste betekenissen van dromen over oorlog, met als uitgangspunt de ervaringen van je dag-tot-dag.

Dromen over oorlog

Recente studies (Engelse link) hebben de continuïteitshypothese gevalideerd. Dit betekent dat dromen een voortzetting zijn van ervaringen die mensen in hun wakende leven hebben opgedaan. Daarom zijn werkelijkheid en dromen twee kanten van dezelfde medaille, alleen worden in het tweede geval de ervaringen op een meer versterkte, fantasievolle en vrije manier gemanifesteerd.

Om episodes van dromen over oorlog te interpreteren moet je wakkere toestand als uitgangspunt hebben. Dit betekent dat de symboliek en betekenis van je dromen uiterst persoonlijk voor je zijn. Dit betekent echter niet dat we geen algemene hypothesen kunnen opstellen.

Laten we eens kijken naar zeven mogelijke verklaringen voor dromen over oorlog.

Slapende vrouw
Als je in de afgelopen dagen, of in het verleden, herhaaldelijk blootgesteld bent geweest aan bronnen van stress, kan het antwoord op dromen over oorlog daar te vinden zijn.

1. Posttraumatische stressstoornis

Sommige studies (Engelse link) en onderzoeken (Engelse link) hebben ontdekt dat dromen over oorlog relatief vaak voorkomt bij mensen met een posttraumatische stressstoornis. Je hoeft niet direct bij een oorlog betrokken te zijn geweest. In feite kan elke ervaring die je in het verleden of heden veel stress bezorgd heeft tot dit soort droomachtige ervaringen leiden.

We staan allemaal op een verschillend spectrum als het gaat om mate van tolerantie voor stress. Situaties die voor sommigen routine zijn, kunnen voor anderen tot een aanzienlijke verhoging van hun cortisolspiegel leiden.

2. Conflicten en spanningen met vrienden en familie

Oorlog is synoniem met conflicten en spanningen. Daarom kan de droomervaring verwijzen naar episodes van conflict of hoog oplopende spanning met vrienden of familie. In dit geval zinspeelt de droom op situaties in je eigen omgeving die je zozeer beïnvloeden dat ze in je dromen weerspiegeld beginnen te worden.

Het conflict kan fysiek, verbaal en emotioneel zijn. Je rol in je droomoorlog is de rol die je speelt in de werkelijkheid van dat conflict. Je kunt bijvoorbeeld louter toeschouwer zijn, actief deelnemen, of zelf aangevallen worden. Als dit het geval is, beoordeel dan je landschap terwijl je wakker bent om te proberen het probleem zo goed mogelijk te beheersen.

3. Je hebt een chaotisch leven

Een van de eerste beelden die bij ons opkomen als we aan oorlog denken is wanorde. We denken aan puin, lawaai, rampspoed, dood en chaos.

Rekening houdend met deze symbologie, is het waarschijnlijk dat je droom verwijst naar een huidig moment van wanorde in je leven.

Rommel kan zich op vele manieren manifesteren: in je dieet, je gezondheid, de manier waarop je je dagelijkse routine organiseert, het beheer van je vrije tijd, je financiën, je intermenselijke relaties, en nog veel meer.

Ga na welke controle je op al deze gebieden hebt en denk na of je droomt over oorlog als gevolg van je eigen wanordelijke en chaotische situatie.

4. Je hebt een geliefde verloren

Denken aan oorlog is ook denken aan de dood. Duizenden, en soms miljoenen, soldaten en burgers, sterven in oorlog. Dromen over oorlog kan daarom zinspelen op het recente verlies van een geliefde. Het kan zelfs het verlies van een huisdier zijn.

Veel van degenen die in oorlog omkomen doen dat in onverwachte omstandigheden of zijn onschuldige slachtoffers. Als de dood van je geliefde bijzonder traumatisch of onverwacht was, zal het je intenser getroffen hebben. In feite beïnvloedt de dood van een naaste je op vele manieren, dus is het niet verwonderlijk dat het ook je dromen kan beïnvloeden.

5. Je zit midden in een conflict

Je hoeft er niet per se aan deel te nemen, je kunt ook gewoon toeschouwer aan de zijlijn zijn. Maar als je in zo’n situatie zit, ben je altijd bang dat de uitkomst van het conflict ook jou zal treffen.

Deze symbologie is het sterkst als je in je droom een burger bent die een oorlog probeert te ontvluchten of erin verstrikt raakt.

Bezorgde vrouw en discussiërende collega's
Dromen over een oorlog kan erop wijzen dat je een conflictueuze situatie meemaakt.

6. Je hebt te maken met een innerlijke strijd

Al onze voorgaande verklaringen gaan uit van uiterlijke omstandigheden. In dit geval stellen we echter voor dat je mogelijke interne conflicten en problemen overweegt. Bijvoorbeeld depressies en angsten. Omgaan met deze stoornissen is een soort oorlog, een die je ook tot het uiterste drijft om te winnen.

7. Je twijfelt over een keuze die je niet durft te maken

Dromen over oorlog kan ook betekenen dat je twijfelt bij het maken van een keuze. Oorlog is immers een aaneenschakeling van beslissingen, die van bovenaf genomen worden.

Als je een heel belangrijke beslissing moet nemen die de loop van je leven en dat van je omgeving zal veranderen, kan je geest je voorbereiden op de ervaring.

Al deze interpretaties zijn van toepassing op verschillende soorten dromen over oorlog. Ze kunnen gaan over een burgeroorlog, een militaire oorlog, de Derde Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog, een zombie-oorlog, enz.

Tenslotte herhalen we dat de gegeven symbolismen alleen maar referentieel zijn. Het is aan jou om uit te zoeken in hoeverre ze passen in je eigen dagelijks leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Adams-Silvan A, Silvan M. “A dream is the fulfillment of a wish’: traumatic dream, repetition compulsion, and the pleasure principle. Int J Psychoanal. 1990;71 ( Pt 3):513-22.
  • Fogli A, Maria Aiello L, Quercia D. Our dreams, our selves: automatic analysis of dream reports. R Soc Open Sci. 2020;7(8):192080. Published 2020 Aug 26.
  • Schreuder BJ, van Egmond M, Kleijn WC, Visser AT. Daily reports of posttraumatic nightmares and anxiety dreams in Dutch war victims. J Anxiety Disord. 1998 Nov-Dec;12(6):511-24.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.