Een uur eerder wakker worden kan depressies helpen bestrijden

Een studie toont aan dat een uur eerder wakker worden dan normaal het risico op depressie vermindert.
Een uur eerder wakker worden kan depressies helpen bestrijden

Laatste update: 13 oktober, 2021

Voldoende slaap is essentieel voor het behoud van een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Nu heeft nieuw onderzoek aangetoond dat een goede gezondheid ook afhangt van slaapschema’s. Sterker nog, een uur eerder wakker worden blijkt over het algemeen een ernstige depressie te helpen voorkomen of bestrijden.

Deze ontdekking werd gedaan in een studie (Engelse link) uitgevoerd door een team van onderzoekers van de Universiteit van Colorado in 2021. Ze stelden vast dat een uur eerder wakker worden, bij mensen die meestal later opstaan, hun humeur verbetert. Bovendien kan het het risico op het ontwikkelen van een ernstige depressie tot 23 procent verminderen.

Dit onderzoek vormt een aanvulling op andere vergelijkbare onderzoeken die suggereerden dat vroege vogels over het algemeen gezonder zijn, zowel fysiek als mentaal.

Tegelijkertijd hebben degenen die de dag verlengen, meer kans op het ontwikkelen van stemmingsstoornissen. Het feit dat een uur eerder wakker worden de stemming verbetert, hangt voor een groot deel samen met het genieten van meer uren zonneschijn.

“Niemand heeft ooit de wereld veranderd door ‘s middags wakker te worden.”

-Connor Chalfant-

Tiener wordt wakker

De studie van de Universiteit van Colorado

De studie analyseerde gegevens van 85.000 mensen. De onderzoekers namen genetische monsters van alle deelnemers, dankzij het DNA- testbedrijf 23andMe en de biomedische database UK Biobank.

Van die steekproef identificeerde ongeveer een derde zich als vroege vogels. Daarentegen was ongeveer negen procent nachtbraker, terwijl de rest ergens in het midden leek te zitten.

Op basis van de verkregen genetische monsters, samen met de medische geschiedenis van de deelnemers en vragenlijsten, probeerden de onderzoekers enkele conclusies te trekken.

Ze wilden weten of mensen met genetische varianten die de gewoonte om vroeg op te staan bevorderen, ook minder kans hebben op een depressie. Ze ontdekten dat de gegevens een bevestigend antwoord suggereerden.

Het onderzoek ging uit van de veronderstelling dat als iemand een uur eerder naar bed gaat, hij ook een uur eerder wakker zal worden.

Op basis van dit idee kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat als iemand die om drie uur ‘s nachts naar bed gaat, besluit om om twee uur naar bed te gaan, het risico op een depressie met 23 procent wordt verminderd. Als ze om één uur ‘s nachts naar bed gaan, kan de risicoreductie oplopen tot 40 procent.

Waarom een uur eerder opstaan?

De studie leverde zeer gedetailleerde gegevens op. Desalniettemin begrepen de experts niet helemaal waarom een uur eerder wakker worden zo gunstig is bij het voorkomen of verminderen van depressie. In principe gingen ze ervan uit dat het komt omdat daglicht een cascade van hormonale effecten genereert die de stemming beïnvloeden.

Experts sluiten echter niet uit dat niet-vroege vogels een bepaalde mismatch hebben met sociale ritmes. Dit komt omdat we in een samenleving leven die dagactiviteiten bevoorrecht.

Daarom kan het niet werken aan die frequentie bepaalde gevoelens van ontoereikendheid oproepen. In feite betekent een nachtbraker zijn in feite het opgeven van een “normaal leven.”

De studie geeft echter aan dat dit allemaal gissingen zijn en dat niets ervan als overtuigend kan worden beschouwd. Daarom benadrukken experts de noodzaak van nieuw en uitgebreid onderzoek. Op deze manier kunnen ze doorgaan met het ontrafelen van de redenen waarom een uur eerder opstaan zo’n impact kan hebben op de aanleg voor depressie.

Vrouw zet de wekker uit

Hoe word je een uur eerder wakker?

Mensen die bekend staan als “vroege vogels” hebben zelden moeite om vroeg wakker te worden. Aan de andere kant hebben de “uilen” en de “halve uilen” bepaalde moeilijkheden bij het aannemen van schema’s die samenvallen met de zonnecyclus.

Hoe kunnen ze dit obstakel overwinnen? Misschien zit het probleem niet zozeer in het op een bepaald tijdstip wakker worden, maar in het overwinnen van de verleiding om de dag te rekken en laat naar bed te gaan.

Het kan in het begin echter moeilijk zijn om dit te bereiken. Dat komt omdat ze zich ‘s ochtends slaperig voelen, terwijl ze voor het slapengaan veel actiever zijn.

Wat ze wel zouden kunnen doen, is zich ongeveer twee uur voor het slapengaan voorbereiden op de slaap. Ze kunnen dit doen door hun activiteit geleidelijk te verminderen, op alle mogelijke manieren.

Daarom moeten ze minder eten, minder drinken en over het algemeen minder doen. Bovendien zouden ze een uur voor het slapengaan ontspanningsoefeningen kunnen doen. In dezelfde lijn zouden ze de mogelijkheid kunnen overwegen om aan het begin van de dag een soort lichamelijke oefening te doen om hen wakker te maken. Wellicht ook interessant voor jou

Vier yogahoudingen voor een betere nachtrust
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vier yogahoudingen voor een betere nachtrust

Dagelijkse yogatechnieken helpen om sneller in teslapen en langer door te slapen. Ontdek vier yogahoudingen voor een betere nachtrust.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ríos-Flórez, J. A., López-Gutiérrez, C. R., & Escudero-Corrales, C. (2019). Cronobiología del sueño y su influencia en la función cerebral. Cuadernos de Neuropsicología/Panamerican Journal of Neuropsychology, 13(1).


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.