Wanneer ik droevig ben, heb ik behoefte aan empathie

Wanneer ik droevig ben, heb ik behoefte aan empathie

Laatste update: 01 maart, 2018

Empathisch omgaan met je eigen droefheid is soms moeilijk. Ten eerste betekent die empathie voor het verdriet dat we al toegeven dat het bestaat, dat we erkennen dat we droevig zijn.

Het houdt ook in dat we er ons niet voor schamen en onszelf niet slaan omdat het bestaat. Droefheid heeft te maken met een pijn die onze ziel geraakt heeft. Het is een smart die ons kwetst en moet gevoeld worden.

Het zou eenvoudig moeten zijn om ons verdriet te koesteren. Maar het feit is dat droevig zijn vaak beschouwd wordt als iets verkeerds.

‘Er is geen tijd om verdrietig te zijn. We hebben maar één leven, en het is de bedoeling dat we gelukkig en glimlachend leven. Het is de moeite niet waard droevig te zijn!’ Hoe vaak heb je dit soort zinnen al gehoord? Klinken ze jou bekend in de oren?

Uiteraard hebben we allemaal maar één leven te leven. En natuurlijk zou het ideaal zijn als we meestal gelukkig konden zijn en zonder problemen die ons bestaan wegvreten.

Maar het feit is dat problemen er zijn. Want het leven bestaat zowel uit licht als uit duisternis. Ze bestaan naast elkaar in dezelfde ruimte en tegelijkertijd.

Luister naar je droefheid zodat je het kan begrijpen

We nemen licht waar omdat we tijd in duisternis doorgebracht hebben. Dankzij duisternis is licht stralend, verhelderend en wijsWaarom bekijken we droefheid dan niet op dezelfde manier?

Persoon die door een besneeuwd landschap loopt

Want dankzij ontgoochelingen, afscheid en tegenslagen die het leven in het algemeen voor ons in petto heeft, halen we betekenis uit sommige situaties.

Dat is de manier waarop we de lessen leren die ons maken wie we zijn. Het is net hetzelfde als hoe individuele zandkorrels samen een volledig gigantisch strand vormen.

Pijnlijke ervaringen vallen door de zeef in een vijver van wijsheid. Duisternis verandert onvermijdelijk in licht. Het krijgt de vorm van lessen. Want het toont ons wat we uit een bepaalde ervaring moeten begrijpen.

Neem dus je tijd en leer je droefheid te doorgronden. Begrijp wat jou kwetst en wat de betekenis is die achter die specifieke pijn zit.

Omring jezelf met mensen die jouw droefheid niet minimaliseren

Niemand kan wat we voelen, wegnemen, ook niet met banale opmerkingen als ‘met huilen verander je niets’.

Huil, als dat is wat je nodig hebt! Het maakt wel een verschil! Want je verdriet is waardevol. Je droefheid is echt en groot. Huil dus als je het nodig hebt. Want huilen verlicht stress. Het helpt je de storm binnenin jou tot rust te brengen. Bovendien laat het je pijn wegvloeien.

Vrouw die moet huilen omdat ze droevig is

Luister naar om het even welke muziek jij wil horen. Ga met je verdriet om zoals jij wil. Draag zorg voor jezelf en zorg goed voor elke emotie die je ervaart. Geef ze ruimte om te groeien en te ademen zodat je ze kan begrijpen.

Als die gevoelens er zijn, dan komt dit omdat iets in je ziel gehoord moet worden. Het vraagt jou om er rekening mee te houden. Omring jezelf met mensen die in staat zijn jou en je gevoelens naar waarde te schatten.

Het zijn mensen die jou niet zwak vinden omdat je droevig bent. Ze zullen niet proberen om je verdriet van jou af te scheuren zonder er eerst empathie voor te tonen.

Er bestaat geen grotere pijn dan je littekens met iemand delen die ze daarna negeert of minimaliseert. Dat gevoel dat de ander niet luistert of je niet waardeert, zorgt ervoor dat de droefheid zelfs nog zwaarder voelt.

Delen in plaats van negeren verzacht de pijn

Denk aan het moment dat je jouw pijn met een naaste vriend gedeeld hebt. In plaats van jou een cliché te geven, was hij er alleen maar voor jou. Hij liet je verdriet gewoon bestaan en koesterde het even. Je praatte, huilde en liet zelfs toe dat er een beetje humor tussen de onlogische woorden en tranen gluurde.

Twee mensen die elkaar omhelzen omdat ze droevig zijn

Dat is de manier waarop we met pijn moeten omgaan. Het koesteren en er zorg voor dragen. Alle tijd nemen die het nodig heeft. Wijsheid en de pijn omhelzen. Je gevoelens komen tot rust en de betekenis achter jouw droefheid begint op te duiken.

Maar deze betekenis zal nooit zichtbaar worden als we ons verdriet wegwerpen zonder er eerst in te graven. Omhels dus je pijn. In het juiste gezelschap zal je verlichting vinden. Het zal nu al geen verrassing meer voor je zijn: het juiste gezelschap is niets anders dan JOUW EIGEN GEZELSCHAP.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.