Drie manieren om kinderen vrede uit te leggen

Vrede is meer dan alleen de afwezigheid van conflicten, net zoals gezondheid meer is dan alleen de afwezigheid van pijn en lijden. Hier zijn drie manieren om kinderen te helpen vrede uit te leggen.
Drie manieren om kinderen vrede uit te leggen

Laatste update: 21 juni, 2021

Kinderen zijn mensen in ontwikkeling. Als volwassenen, opvoeders en ouders, is het onze plicht hen een veilige en verstandige wereld te bieden waarin zij veilig en gelukkig kunnen opgroeien. Met dit in gedachten, laten we eens kijken naar enkele middelen om kinderen vrede uit te leggen.

Vrede is een concept dat vreemd kan lijken voor de jonge geest van een kind. Dus hoe kun je het concreet voor hen definiëren? Misschien is het een toestand van sociale stabiliteit en evenwicht. Of misschien iets dat ontstaat wanneer verschillende groepen harmonieus samenwerken. Andere deskundigen beschouwen het als de afwezigheid van oorlog, geweld en ongelijkheid.

Een groep kinderen maakt het vredesteken met hun vingers

Middelen om kinderen vrede uit te leggen

Een groot deel van de samenleving is zich zeer bewust van de voordelen die een vredescultuur biedt voor ons samenleven. Als we willen dat dit zo blijft, is het belangrijk dat kinderen zich dit eigen maken, hoe eerder hoe beter.

Vrede is een garantie voor persoonlijke en sociale harmonie. Door vrede creëren we een omgeving waarin geweld kan worden voorkomen en conflicten kunnen worden opgelost met instrumenten zoals dialoog.

Als deze vredesopvoeding begint in het gezin en zich uitbreidt tot de school, kunnen we evenwichtige kinderen en adolescenten opvoeden die in staat zijn emotionele en sociale conflicten te overwinnen. We zullen een zeer waardevolle “brandblusser” creëren wanneer we geconfronteerd worden met episodes van risico en geweld, zoals cyberpesten en pesten.

Daartoe zijn alle activiteiten in verband met vrede van groot belang. Educatie over waarden is van fundamenteel belang om te blijven evolueren naar een evenwichtigere en vreedzamere samenleving.

De meest nadelige vrede is beter dan de meest rechtvaardige oorlog.

Desiderius Erasmus Roterodamus

Conflicttheater

Kinderen vinden het meestal leuk om dingen uit te spelen en het gevoel te hebben dat ze op het toneel staan. Zowel thuis als in de klas kun je het toneel opgaan voor iets dat we “conflicttheater” noemen.

Voor deze activiteit improviseer je een eenvoudige scène en stel je een lijst van veelvoorkomende conflicten tussen kinderen voor. Dit kan bijvoorbeeld een ruzie om speelgoed, het laatste hapje dat door een ouder broertje of zusje is opgegeten, of de onenigheid tussen ouders die moeten werken en kinderen die willen spelen zijn.

Zodra je je het conflict hebt voorgesteld, moet het op het (geïmproviseerde) toneel worden nagespeeld door een groep kinderen om het te identificeren. Als het eenmaal geïdentificeerd is, discussiëren en debatteren ze over de emoties die het conflict heeft opgewekt en over de beste manier om vreedzaam te reageren.

Symbolisch koken

Koken kan een uitstekend middel zijn om kinderen uit te leggen hoe vrede kan worden bereikt, omdat er confrontaties kunnen ontstaan wanneer het tijd is om te beslissen hoe iets moet worden gekookt.

Een manier om “symbolisch te koken” is het ordenen van de ingrediënten. Om bijvoorbeeld een taart te maken, heb je bepaalde ingrediënten nodig en andere niet. Aan elk ingrediënt kunnen we een ander concept koppelen.

Hier is een voorbeeld. Om een cake te maken, gebruik je geen zout, dus associeer je dit product bijvoorbeeld met de term “geweld.” Je gebruikt echter wel eieren, dus associeer je dit ingrediënt met de term “respect”. Ga zo door tot je een lijst hebt van producten, zowel gebruikte als ongebruikte.

Als je klaar bent, nodig je de kinderen uit om de elementen te kiezen die je zult gebruiken om een vredestaart te maken. Op die manier zullen ze ontdekken wat de bijbehorende waarden zijn.

Kinderen met schorten en een koksmuts zijn aan het koken

Verhalen lezen

Hier is nog een manier om vrede aan kinderen uit te leggen. Het lezen van verhalen, zowel klassieke als moderne, is in dit geval een nuttige oefening.

Als ze een verhaal hebben gekozen, is het een goed idee om het hardop voor te lezen, zodat iedereen het hoort. Daarna kun je er een gesprek over beginnen waarin de kinderen hun mening kunnen geven, het kunnen analyseren en de waarden kunnen ontdekken die in het verhaal worden overgedragen.

Al deze middelen om kinderen vrede uit te leggen zijn nuttig en noodzakelijk om een vreedzame wereld en een positieve omgeving te scheppen waarin zij zich gelukkig en veilig kunnen ontwikkelen. Wellicht ook interessant voor jou

Verveling bij kinderen – een krachtig leermiddel
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Verveling bij kinderen – een krachtig leermiddel

Wat is verveling bij kinderen precies? Het lijkt wel of ze zich in dit digitale tijdperk alleen kunnen vermaken met elektronische apparaten.  • Mayor Zaragoza F., (2013). Paz como cultura: fuentes y recursos de una pedagogía para la paz. España. Milenio.