Dingen om te evalueren tijdens de eerste counselingsessie voor koppels

Koppeltherapie kan verwarrend zijn omdat er twee mensen bij betrokken zijn. Daarom volgen hier enkele richtlijnen en relevante zaken om in gedachten te houden tijdens de eerste sessies. Ze zullen helpen bij het bepalen van het soort problemen dat een paar kan hebben.
Dingen om te evalueren tijdens de eerste counselingsessie voor koppels

Laatste update: 14 maart, 2022

De behoeften van degenen die op zoek zijn naar een counselingsessie voor koppels variëren. Het scala aan mogelijkheden omvat emotionele en seksuele problemen, ontrouw, echtscheiding, slecht samen kunnen leven en gebrek aan plezierige activiteiten.

De grootste moeilijkheid van dit soort therapie is juist het feit dat er twee mensen bij betrokken zijn. Dit is de reden waarom de psycholoog moet weten hoe ze beide moeten aanpakken. Ze moeten in staat zijn om hun interpersoonlijke vaardigheden tijdens het hele therapeutische proces te gebruiken.

Ze moeten tijdens het eerste bezoek een evaluatie doen en ook zoveel mogelijk relevante informatie verzamelen om de juiste behandeling te bepalen. Voornamelijk om doelen vast te stellen en toe te passen technieken. Zoals we hierboven vermeldden, maakt de aanwezigheid van twee mensen het bijzonder lastig.

Het is gemakkelijk om te verdwalen in de verschillende standpunten van twee patiënten wiens onderlinge relatie al verstoord is. Het is dus een uitdaging om beide mensen te managen in overeenstemming met hun behoeften zodra de behandeling begint. Om deze reden is het mogelijk dat de eerste counselingsessies voor koppels enigszins verwarrend zijn.

“Gebrek aan communicatie kan een piek tussen twee mensen veroorzaken die groter is dan enige fysieke afstand.”

-Mark W. Boyer-

Een echtpaar in huwelijkstherapie

Systematische en onsystematische observatie tijdens een counselingsessie voor koppels

Dit doen tijdens een counselingsessie voor koppels is belangrijk in elke vorm van therapie, maar nog meer in relatietherapie. Het is interessant om het soort relatie tussen twee individuen te achterhalen door hun non-verbale gedrag tijdens de sessie te observeren.

Dit kun je bereiken door onsystematisch te observeren, waarbij je onderzoekt of ze elkaar aankijken of niet. En raken ze elkaar ook aan? Welke gebaren maken ze naar elkaar toe?

Systematische observatie vereist specifieke taken om specifieke dingen te evalueren. Het is dus ook van het grootste belang. Je kunt ze bijvoorbeeld vragen bepaalde taken uit te voeren om hun communicatieve vaardigheden en eventuele positieve dingen tussen hen te evalueren. Laat ze praten over de leuke dingen die ze de afgelopen maand als koppel hebben meegemaakt, bijvoorbeeld.

Het is belangrijk dat de therapeut het gezichtsveld van beide partners verlaat wanneer ze een dialoog tussen de twee tot stand willen brengen. Ze zullen de neiging hebben om de psycholoog aan te spreken in plaats van de andere persoon die anders voor hen staat.

Eerste counselingsessie voor koppels: moet je elk onderwerp behandelen?

Het is belangrijk om niet te proberen alle informatie in de eerste sessie te verkrijgen. Het is echter handig om een algemeen overzicht van het probleem te hebben zonder in details te treden.

Bovendien is het ook nuttig om te vragen naar de individuele attributies van elk van hen aan de problemen om te weten waar je jouw evaluatie op moet richten. Enkele van de meest typische attributies zijn in de trant van “Hij is niet langer geïnteresseerd in mij” of “We zitten in een sleur.”

Vanaf de eerste sessie is het echter essentieel voor het paar om altijd met iets positiefs naar huis te gaan. Therapie zou geen ander scenario moeten zijn voor een ander argument of onaangenaamheid. Combineer dit daarom bij voorkeur met het evalueren van de zaken die goed gaan. Ja, al moeten ze uiteindelijk ook evalueren wat er goed gaat.

Tweede counselingsessie voor koppels: individuele beoordeling

Vanaf het tweede gesprek kan een veel gedetailleerdere evaluatie beginnen van die zaken die relevant zijn voor de therapie. Afhankelijk van de mate van verslechtering van de relatie, kan een tweede verdeelde sessie waarin je met beide partijen afzonderlijk praat, nuttig zijn.

Er zijn namelijk momenten dat bepaalde gevoelige informatie niet op initiatief van de partners ter sprake komt als ze naast elkaar zitten. Dus, in die tweede split en individuele sessie, kun je vragen stellen over de volgende onderwerpen

Mate van echte motivatie

Het is nuttig om dit te beoordelen om te weten in welke mate elk lid betrokken is bij het tot stand brengen van hun relatie. Dit maakt het mogelijk om te anticiperen op iets dat zo belangrijk is, bijvoorbeeld of ze gaan doen wat nodig is om het te redden.

Bestaan van een bepaalde pathologie

Weten of er een psychopathologisch probleem is, is van vitaal belang. Dit komt omdat de relatie kan zijn aangetast, bijvoorbeeld door obsessief gedrag, ernstige depressie, pathologisch verdriet, enz. Het identificeren van deze symptomen is dus nuttig voor zover de therapie niet individueel is, maar voor koppels. Het doel is om de relatie te verbeteren, dus adviseer een individuele therapie als er een aandoening is.

De emotionele toestand van de persoon in relatie tot de partner

Weten waar elke persoon is wanneer hij niet in het bijzijn van de ander is, kan minder geconditioneerde informatie opleveren. Vooral omdat weten of hun partner woede, verdriet, boosheid melancholie of angst oproept, kan helpen bij het schetsen van de behandeling. Probeer er ook achter te komen of er seksuele interesse is en of de persoon nog steeds verliefd is.

Ontrouw

Het kennen van het bestaan van derden is ook iets om vanaf het begin te evalueren. Natuurlijk kun je het beroepsgeheim niet doorbreken en iedereen die is bedrogen, wil niet dat zijn partner erachter komt.

Dit hangt sterk samen met de mate van motivatie van een persoon. Blijven ze de ontrouw in stand houden? Vraag ze dan: waarom gaan ze niet uit elkaar? Wat zijn hun plannen? Hoe diep zitten ze erin? Zullen ze uiteindelijk hun partner informeren?

Individuele vragen

Deze sessie is ook de gelegenheid om je patiënt vragen te laten stellen die hij misschien niet had willen stellen in het bijzijn van de andere persoon. Misschien willen ze onzekerheden, bedenkingen of twijfels over de therapie niet delen.

Een gefrustreerd stel met een therapeut

Vermijd deze fouten

Dit is een context waarin je tijdens een counselingsessie voor koppels gaat proberen een sterk verslechterde relatie weer op te bouwen. Om deze reden is het normaal dat je pogingen tot argumentatie, vleierij en gebrek aan beleefdheid tegenkomt.

Daarom moet je voorzichtig zijn en weten hoe je op de juiste manier moet “straffen” en versterken. Aandacht voor de signalen en het voorzien van de rol van de eigen interventie van de therapeut is van groot belang bij dit soort therapie.

Tenzij er een doel achter zit, mogen discussies of schreeuwen ook niet worden toegestaan tijdens de sessie. De aanwezigheid van de therapeut die de discussie niet afsnijdt, bevestigt dit soort gedrag. Het risico bestaat dat de therapie een onderscheidende stimulus van ongemak wordt en ervan uitgaat dat ze al genoeg conflicten hebben om er nog een toe te voegen.

Ten slotte moet je vanaf het begin benadrukken dat je geen kant kiest voor een lid van het paar. Dit betekent dat je jouw tijd op de juiste manier meet en een van hen meer laat praten als het functionele therapeutische waarde heeft.

Het zou contraproductief zijn voor een individu om te denken dat hij meer geneigd is om voor de andere partner te werken dan voor zichzelf. Ze moeten dus allebei het werk doen, en counseling voor stellen is nutteloos als slechts één van hen het probeert.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Sanz, A. (2000). La vida en pareja: cómo resolver las dificultades de la convivencia. Girona, España: Temas de Hoy.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.