Deze video van Jill Bolte Taylor zal veranderen hoe je je hersenen begrijpt

In dit artikel vertellen we over de interessante opvattingen van neuroloog Jill Bolte Taylor.
Deze video van Jill Bolte Taylor zal veranderen hoe je je hersenen begrijpt

Laatste update: 13 januari, 2023

We hebben allemaal momenten dat we een verrassend feit leren. Dat we een ontdekking tegenkomen die ons opschudt en ervoor zorgt dat ons leven verdeeld blijft tussen voor en na. Momenten waarop we nieuwe kennis opdoen die de kracht heeft om ons te laten groeien. Voor mij was het luisteren naar een verhelderende lezing van neuroloog en promovenda van de Harvard Universiteit (VS) Jill Bolte Taylor, zo’n moment.

Naast het uitleggen van een aantal dingen over de hersenen en het verschil tussen de linker- en rechterhersenhelft (met een echt brein op het podium) en het opwekken van gelach uit het publiek, vertelt dr. Bolte Taylor over haar ongelooflijke ervaring.

De waarheid is dat hoezeer ik ook probeer de lezing van Bolte Taylor voor jullie samen te vatten, het beste is om hem zelf te bekijken.

Over Jill Bolte Taylor

Jill Bolte Taylor besloot neuroanatomie te gaan studeren omdat haar broer leed aan schizofrenie . Ze wilde de verschillen kennen en begrijpen tussen een “normaal” brein en een brein dat is aangetast door een psychische aandoening zoals schizofrenie of bipolaire stoornis.

Toen werd ze op een dag wakker met een vreemd gevoel dat een herseninfarct (CVA) bleek te zijn waarvan ze 8 jaar lang niet volledig zou herstellen. Voor haar was het een geweldige ervaring. Ja dat lees je goed…

Op een leuke en gemakkelijke manier legt ze duidelijk uit welke symptomen een beroerte herkennen. Ze beschrijft haar ervaring, vanaf het moment dat ze wakker werd en begon te sporten tot het moment dat ze onder de douche stapte en een reeks vreemde symptomen voelde.

Een veranderd niveau van bewustzijn en plotselinge verwarring en plotseling verlies van kracht in een arm of been. Ze had ook moeite met spreken en begrijpen wat men tegen haar zei.

Jill herinnert zich dat ze haar collega belde en alleen “wha wha wha” hoorde in plaats van de woorden die hij zei. Maar ook verlies van gezichtsvermogen, ernstige hoofdpijn, verlies van evenwicht en coördinatie, moeite met lopen en tintelingen.

De lezing

Jill Bolte Taylor vertelt dat toen haar linkerhersenhelft was losgekoppeld, ze haar greep op de werkelijkheid verloor, terwijl de uitsluitend functionerende rechterhersenhelft haar een gevoel van vrede, geluk…dat ze Nirvana noemt. Het was verbazingwekkend. Ze beschouwde het als een onthullende, mystieke en diepgaande ervaring, die ze met de wereld zou moeten delen.

Na haar beroerte verdween haar stress verdwenen, en haar geest werd rustiger en viel haar niet meer lastig met zorgen. Ze was verbaasd en zei dat het geweldig was! 37 jaar emotionele bagage kwijtraken is zo bevrijdend!

Na haar ervaring te hebben verteld, nodigt Jill ons uit om meester te zijn over ons leven. Ze moedigt ons aan dat we ons eigen leven gemakkelijker kunnen maken door onze linkerhersenhelft los te koppelen. We hebben de macht om de verbinding te verbreken!

Tussen tranen en lachen door ontroert Jill Bolte Taylor ons echt. Ook laat ze ons nadenken over de ware betekenis van het leven. Ze herinnert ons eraan dat we soms een wake-up call nodig hebben om te beseffen hoeveel geluk we hebben.

Conclusie

Ik wil je nederig aanmoedigen om, als jij of een van je dierbaren een beroerte heeft gehad, deze conferentie te bekijken. Om samen met je dierbaren te praten over de angst die je voelde of nog steeds voelt. Probeer daarbij jezelf eerlijk uit te drukken. Om te huilen als je dat nodig hebt en op de schouder van een vriend te leunen.

Er is altijd iemand die je wil helpen en begrijpen.

Je kunt ook nuttige informatie vinden bij organisaties als de American Stroke Association of de informatiepagina over beroertes van de Britse National Health Service (Engelse link) , met belangrijke feiten over preventie, symptomen en herstel. Wellicht ook interessant voor jou

Emotionele en gedragsveranderingen door een beroerte
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Emotionele en gedragsveranderingen door een beroerte

Wist je dat een beroerte emotionele en gedragsveranderingen kan veroorzaken? Lees verder om meer te weten te komen over dit onderwerp.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.